Jakob Lilja döms till villkorlig dom och 40 dagsböter x 650 kr för misshandel efter crosscheckingen på Malmös Jens Olsson för två år sedan.
Chefsrådmannen Lennart Strinäs förklarar i ett pressmeddelande hur tingsrätten har resonerat i skuldfrågan:
”En ishockeyspelare anses generellt ha gett sitt samtycke till att under spelet utsättas för sådana fysiska angrepp som faller inom ishockeyns regelverk, t.ex. hårda men regelrätta tacklingar. Den nu aktuella gärningen har dock inneburit att den åtalade spelaren – bakifrån och när pucken inte var i närheten – med användande av båda händerna har utdelat ett kraftigt slag med klubban mot den andre spelarens oskyddade nackparti. En sådan gärning ryms inte inom det generella samtycket till fysiska angrepp och spelaren har därför gjort sig skyldig till misshandel.”
"Hoppas Hovrätten återställer ordningen"
Redan nu står det dock klart att Jakob Lilja kommer överklaga domen:
– Det är ju helt orimligt att en ishockeyspelare ska dömas för misshandel bara för att man tacklar en spelare under pågående match och den personen känner smärta. Skulle den här domen hålla sig i högre instans så får det ju orimliga konsekvenser för alla idrotter, menar jag, där det ingår ett kampmoment. Vi pratar ishockey, handboll, fotboll och boxning – för att ta det till sin yttersta spets. Jag tänker på alla sekvenser där hockeyspelare kastar handskarna efter signalen och börjar veva mot varandra med ett uppenbart uppsåt. Vad händer i alla de situationerna? Ska man då bryta matchen och göra en polisanmälan? Det känns orimligt, tycker jag, säger advokaten Mats Tornéus.
– Därför är det viktigt att Hovrätten prövar det här. Det är principiellt viktigt för hela hockey-Sverige att det blir en prövning i högre instans. Där hoppas vi att Hovrätten återställer ordningen och frikänner Jakob Lilja.
"Vi kommer fortsätta kämpa"
Hur mår Jakob Lilja efter beskedet?
– Jag hade förberett Jakob på olika alternativ så han var samlad när vi pratade. Han ger inte upp det här. Vi kommer fortsätta kämpa, han och jag, och göra allt vi kan för att det ska bli en frikännande som i Hovrätten, svarar Mats Tornéus.
Jakob Lilja har också själv kommenterat domen på Linköpings hemsida:
– Det är ytterst beklagligt och enligt mig och många andra direkt felaktigt. Jag kommer nu att sätta mig med min advokat för att se hur vi går vidare med ett överklagande. Det är inte OK med den här domen, säger Jakob Lilja.
Jakob Liljas agent Martin Nilsson:
– Jag tycker det är helt skandal att alla parter ska dras med det här i två år. Det är helt absurt. Sunt förnuft har ännu en gång fallerat.
Har det här, eller kan det här, försvåra något för Jakob i hans framtida karriär?
– Självklart har det legat i Jakobs bakhuvud hela tiden men LHC har varit ett fantastiskt stöd. Det blev ganska naturligt att förlänga med dem.
– Vi har väl egentligen inte pratat så mycket med andra klubbar eftersom vi ville få det här utagerat. Under tiden har vi haft en god dialog med Linköping. Det visar sig väl om det försvåras i framtiden.
Hur tror du att ishockeyn kommer påverkas av en sån här dom?
– Det är ju det som är det sorgliga. Det är en tråkig dag för svensk idrott. När man spelar handboll och någon kör in en armbåge i blocket, som händer x antal gånger per match, så kan man sitta på många olika positioner och göra en anmälan. Det är inget bra ju. För svensk idrotts del är det här ett jättetråkigt utfall. Problemet är att det kan trigga i gång folk.
– Jag hoppas att det sunda förnuftet talar men just nu sitter vi i en position där dedikerade människor, som tycker att någon gjort något fel, kan påverka många utövare inom svensk idrott.
Det var när Malmö Redhawks och Rögle möttes i den så kallade slutspelsserien den 5 mars 2015 på Malmö arena som Jakob Lilja delade ut en crosschecking i nacken på Jens Olsson.
Fått tio matchers avstängning redan
Jakob Lilja dömdes strax efter till tio matchers avstängning av Disciplinnämnden och i slutet av januari, mer än ett och ett halvt år efter, blev han åtalad för misshandel.
Rättsförhandlingarna hölls torsdagen 16 mars i Malmö tingsrätts sal 4.
Jakob Lilja har hela tiden nekat till brott och att han skulle ha haft något uppsåt att skada Jens Olsson. Offret Jens Olsson har sedan tidigare också sagt att han inte ville att det skulle bli någon rättsprocess.
I domskälet uppger tingsrätten att Jakob Liljas beskrivning av händelseförloppet enligt tingsrätten är oförenlig med den filmsekvens som åberopats i målet.
"Filmsekvensen lämnar enligt tingsrätten inte utrymme för någon annan slutsats än att Jakob Lilja uppsåtligen och med stor kraft, med båda händerna på klubban, utdelade ett slag med klubban mot Jens Olssons oskyddade nackparti. Det är vidare uppenbart att Jakob Lilja förstod att ett sådant slag skulle tillfoga Jens Olsson i vart fall smärta. Tingsrätten finner därmed styrkt att Jakob Lilja haft uppsåt till såväl slaget med klubban mot Jens Olssons nackparti som att det orsakade smärta", står det i domen.