Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jakob Lilja: "Det är beklagligt"

Foto: PETER HOLGERSSON

Linköpings Klubbdirektör Anders Mäki är tydlig med att klubben inte kommer vidta några åtgärder mot Jakob Lilja efter åtalet. 

– Från vår sida är han en snäll, trevlig och seriös hockeyspelare, säger han.   

Samtidigt kommenterar Lilja nu själv åtalet på klubbens hemsida: 

– Det är beklagligt att ärendet går vidare. 

LHC:s klubbdirektör Anders Mäki är förvånad över att det nu väckts åtal mot Jakob Lilja, som gör sin andra säsong i Linköping. 

– Jag är lite förvånad, det kommer upp gång på gång, säger Mäki. 

– Vi förstår att samhället måste ha någon gräns, sedan är vi förstås partiska som jobbar i den här branschen, men vi tycker naturligtvis att den här händelsen inte är över någon gräns.      

"Snäll, trevlig och seriös hockeyspelare"

LHC:s klubbchef säger också att klubben inte kommer vidta några åtgärder mot Jakob Lilja, oavsett om det blir en fällande dom. 

– Nej, det blir det absolut inte så som jag ser det. Från vår sida är han en snäll, trevlig och seriös hockeyspelare. Jag pratade lite kort med honom i dag, vi står till hans förfogande. Jakob är medlem i vår familj och vi tar hand om honom som man tar hand om sina familjemedlemmar.     

– Men han kan få lite sämre möjligheter i framtiden. Man kan tänka sig att någon klubb som vill ge honom erbjudande drar sig för det. 

Anders Mäki lyfter också fram att en fällande dom skulle kunna vara orättvis utifrån ett ekonomiskt perspektiv.  

– Ponera att han får dagsböter och det baseras på årsinkomst. Elitidrottare har ett kortare arbetsliv och tjänar mer än medelsvensson enskilda år men utslaget på hela yrkeslivet så tjänar han inte speciellt mycket. Och just det året böterna i så fall baseras på har han en högre inkomst än hans genomsnittliga. Det känns inte heller så bra. Men jag hoppas de tar hänsyn till det. 

Liljas första kommentar om åtalet 

Sist men inte minst betonar Anders Mäki att Jakob Lilja inte är en buse på isen. 

– Jag ser ingen risk att han ska skada någon annan spelare i framtiden. Han hade om jag minns rätt åtta utvisningsminuter på 58 matcher förra säsongen i Linköping. 

– Det är lite beklagligt. Vi har respekt för att samhället måste hitta en balans och gräns men jag tycker fortfarande den här händelsen är under där.    

I en kommentar på klubbens hemsida säger Jakob Lilja: 

– Jag tycker förstås att det är beklagligt att ärendet går vidare men i övrigt har jag inga kommentarer med hänsyn till den kommande processen.