Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag var orolig för mina släktingar som bor där”

Zlatan-statyn flyttas efter vandaliseringen
Zlatan Ibrahimovic.
Foto: NICOLò CAMPO / NICOLò CAMPO/SIPA USA SIPA USA
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Först hyllades han med en staty i Malmö. 

Sedan köpte Zlatan Ibrahimovic in sig i Hammarby. 

Nu berättar världsstjärnan om de turbulenta veckorna som resulterade i att statyn vandaliserades och till slut flyttades från Malmö. 

”Jag var orolig för mina släktingar som bor där”, skriver 40-åringen i nya boken ”Adrenalina”, enligt Aftonbladet.  

Den 3 oktober 2019, och i samband med Zlatan Ibrahimovics födelsedag, invigdes anfallarens staty i Malmö – som en avtackning för vad ”Ibra” åstadkommit under fotbollskarriären. Några veckor senare meddelade Ibrahimovic att han köper in sig i Malmö FF:s allsvenska rival Hammarby. 

Beskedet skapade en storm som varade länge. Statyn, som gjordes av skulptören Peter Linde, vandaliserades, näsan skrapades och ordet ”judas” gick att läsa. Till sist tog Malmö beslutet att flytta statyn och än i dag är det fortfarande inte klart var och om den ska resas igen. 

Zlatan: ”Jag var orolig för mina släktingar”

Ibrahimovic berättar nu om de kaosartade veckorna. I boken ”Adrenalina”, som han skrivit tillsammans med journalisten Luigi Garlando, skriver den numera Milan-anfallaren att ”det kändes som ett bra läge att göra något nyttigt i Sverige”. 

”För mig var det en gest av tacksamhet mot mitt land. Malmös supportrar tog det inget bra. Det var inte investeringen som sådan, utan en sak jag sa: ’Jag ska göra Hammarby till Skandinaviens största klubb’. Men vad skulle jag säga då? I alla äventyr jag ger mig in på försöker jag göra max. Jag vet att det hade varit bättre att investera i min egen födelsestad, men nu kom den här möjligheten i Stockholm, där jag också valt att bo”, skriver Zlatan i boken, enligt Aftonbladet.  

Han berättar också att han var orolig att och de dygnen som följde var inte lätta att. 

”Det var jobbiga dagar. Jag var orolig för mina släktingar som bor där (i Malmö), det klottrades hos på fasaderna på deras hus. Man kallade mig Judas. I dag vet jag inte var statyn är. Men jag vet att jag står upp fortfarande, vid 40 års ålder.”

”Jag antar att det var ungdomar som gjorde det. De äldre generationerna vet att jag gjort ett och annat bra för Malmö och Sverige. Framför allt tycker jag det är trist för Peter Linde, skulptören som gjort den. Den är väldigt fin: jag med öppna armar. På ett sätt är den här statyn en metafor för mitt liv: var jag än varit har man satt mig på en piedestal och sen försökt riva ner mig. Det händer många framgångsrika människor.”

Boken ”Adrenalina” släpps i Sverige den 8 december.