Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag tror det är värre för Jordan än för mig”

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Foto: EMIL NORDIN EXP
1 / 8

Henrik och Jordan har länge varit de stora stjärnorna i familjen. 

Nu kliver Janelle Larsson, talangfull hoppryttare, fram i rampljuset tillsammans med mamma Magdalena. 

För Kvällsposten berättar hon om stödet från Malin Baryard, kommande mästerskap och om att växa upp med en känd pappa. 

– Det är klart att någon tycker att jag glider på en räkmacka. Men jag tror det är värre för Jordan som satsar på samma sport som pappa, säger 17-åriga Janelle. 

En stor och en liten hund kommer rusande över gruset på familjen Larssons hästgård i utkanten av Helsingborg. 

Den lilla hunden skäller, den stora inger respekt med sin skepnad. 

– De kompletterar varandra bra, påpekar Magdalena med skyndande steg från stallet samtidigt som hon ursäktar den egenutnämnda välkomstkommittén.  

Att familjen har slagit sig ner här efter Henrik Larssons sejour i Barcelona har sin förklaring. 

– Det är en kompromiss, berättar Magdalena i väntan på att dottern ska komma. 

– Jag ville ha hästarna hemma men Henrik ville inte flytta ut på landet. Sedan har det varit skönt för barnen också att kunna ta bussen och inte bo ute på vischan. Och Jordan gillar ju inte heller hästar. 

Janelle Larsson får hjälp av Malin Baryard

Hittills har det handlat mest om fotboll och Henrik och Jordan när det kommer till familjen Larsson. 

Utanför rampljuset har mamma Magdalena och Janelle, 17, lagt ner sina själar på hästarna. 

Och i dag är Janelle Larsson en av Sveriges största talanger i hoppning. Under Göteborg Horse Show i april vann hon klassen Young Rider och fick en form av erkännande genom Malin Baryards stipendium 2019. Det sistnämnda innebär att hon får ha Malin som mentor och ingå i H&M-teamet. 

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Baryard är förvisso en nära vän till familjen sedan tidigare. 

– Det är klart Malin har hjälpt till och kommit med mycket tips innan men det blir mer konkret nu när hon är min mentor. Nu har jag hela teamet bakom mig och stöttning på ett annat sätt, säger Janelle. 

Janelle: ”Sätter mest press på mig själv”

I horisonten hägrar drömmen att rida stora mästerskap men vägen dit är lång, konstaterar hon. 

Janelle går fortfarande på gymnasiet, ekonomisk linje, och kombinerar skolan med elitsatsningen. 

– Det går bra men det är tufft speciellt nu innan sommaren är det jättemycket. Eller sköter jag mig...?, skrattar Janelle och kastar en frågande blick på sin mamma när vi slagit oss ner utanför stallet.  

– Det tycker jag absolut. Janelle har bra betyg men hon vill alltid vara bäst på allt och det är inte lätt att vara bäst i skolan när man lägger så mycket tid på något annat. Det gäller att hitta en balans där man är nöjd med båda.  

Kan du känna mer press för att du kommer från en framgångsrik familj? 

– Nej, det är ganska chill tycker jag. Jag sätter mest press på mig själv. 

– Sedan är det klart att jag alltid fått bevisa lite mer och att någon tycker att jag glider på en räkmacka, men det är mindre och mindre. Jag tror det är värre för Jordan som satsat på samma sport som pappa. Han blir jämförd på ett annat sätt. 

Jordan Larsson gör en fin säsong med sitt IFK Norrköping där han är lagets målkung. Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

Magdalena: 

– Ja, tur för dig att mamma inte var så duktig så att du slipper bli jämförd... 

– Samtidigt tror jag att Jordan har varit en förebild för dig. Du har sett vad han har fått offra för att lyckas. Han har aldrig varit ute och festat och så som många unga gör. 

– Han är jättetråkig, avbryter Janelle med ett retfullt leende innan Magdalena fortsätter mer allvarsamt: 

– Utifrån kan det upplevas väldigt glamouröst att vara duktig på sin sport, man blir inbjuden till fester och invigningar, även om vi aldrig gått på så mycket, men det är också väldigt mycket man får offra och hårt jobb. Det har barnen växt upp med, att vi inte har kunnat åka på bästa vännernas bröllop för att det har varit match eller att inte alltid kunna fira jul med hela familjen, fortsätter Magdalena mer allvarsamt. 

Henrik Larsson bidrar: ”Pappa betalar hästarna”

Att mor och dotter står väldigt nära varandra råder det inga tvivel om även om de erkänner att de också blir riktigt irriterade på varandra mellan varven. Timmarna de spenderar tillsammans är många. Nyligen har de varit i väg tillsammans under tre veckor. 

– Det krävs att man är ett team på den här nivån. Janelle kan inte ta sig själv till träning eller tävling och hon klarar inte av att hålla alla hästarna samtidigt som hon går i skolan. Det är en halvtidstjänst för mig kan man säga, konstaterar Magdalena som även har tagit lastbilskörkort för att kunna köra till tävlingar runtom i Europa. 

– Om man ser på de som rider i ungdomslandslaget så har mer eller mindre alla en förälder som är egen företagare eller på annat vis kan disponera sin tid fritt och med hästbakgrund. Det är en galen sport på det sättet.

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

I stallet snett mittemot bostadshuset står just nu fyra hästar. Fuxen Staralme Esc Z, kallad Sture, är Janelles favorit och även den häst som hon har ridit de största klasserna med. 

– Det är en väldigt speciell häst. Han är lugn och snäll för att vara en så pass bra häst, han är ingen galning. Han är försiktig men modig. Vi passar väldigt bra ihop, säger Janelle. 

Vem betalar hästarna - har du några sponsorer? 

– Nej, det är pappa. Han brukar skämta om att det är hans bidrag till teamet, att betala, skrattar Janelle.    

– Våra sponsorpengar är slut nu, replikerar mamma snabbt. 

– Vi har sponsorer på utrustning men jag har varit försiktig med hästarna för att jag tycker det sätter väldigt mycket press på Janelle att lyckas. Att hon ska behöva svara inför någon annan också, utvecklar Magdalena. 

– Dessutom är många ute efter att förädla och sälja hästarna och det har inte varit aktuellt när Janelle varit i en utvecklingsfas. Men när hon är 18 år och vuxen tror jag att hon kan hantera det på ett annat sätt och då skulle det vara jätteroligt om vi hittar någon bra hästägare som vill satsa på nästa generation. Det är inte billigt med hästar så det är klart det hade underlättat. 

– Någonstans måste den yngre generationen också få plats. De flesta vill så klart sätta sina hästar hos Malin Baryard eller Peder Fredricson.  

Behöver du bättre hästar för att kunna ta ytterligare kliv? 

– Just nu har jag så att det räcker men nästa år blir Sture 15 så då skulle jag gärna få in en bättre häst, svarar Janelle, som blir young rider om två år.  

Märker du av någon avundsjuka inom ridsporten som är väldigt konkurrensutsatt? 

– På ponny var det ganska mycket men nu på stor häst är vi ett bra och tajt gäng. 

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Janelle Larsson är inte fotbollsintresserad

Magdalena kommer dock in på att det är en i grunden orättvis sport sett till tiden och pengarna som krävs för att lyckas. 

– Vi får heller inte lika mycket stöd från förbundet som till exempel fotbollen. Det kan jag bli irriterad på. Vi får betala för att åka på nationshoppning medan Jordan får resa och hotell betalt när han är i väg med U21. Det är frustrerande men det är inte förbundets fel, det finns inte lika mycket pengar i sporten. 

Från det ena till det andra – hur har det varit att se pappa i Mästarnas Mästare, Janelle?  

– Det har varit kul att titta på. Man slår på tv och där är pappa... 

– Men ibland har jag klagat på honom, vad fan pappa, kunde du inte gjort det bättre. Det var en tråkig tävling han åkte ut på men jag har sagt det från början, att han åker ut på pussel om han åker ut och så gjorde han det. 

Janelle avslöjar vidare hur det en gång spårade fullständigt när familjen spelade spel på en semester. Det är fyra enorma vinnarskallar. 

– Alla bara skrek till slut, det var kaos, skrattar hon. 

Har du svårt att hantera förluster? 

– Det beror på hur viktigt det är. När det precis hänt brukar jag alltid vara jättebesviken men det går över ganska fort. I ridsporten går det så snabbt också, man har en ny start dagen efter och den kan gå raka motsatsen. 

Är du fotbollsintresserad också? 

– Nej, nu är det kul om Jordan spelar eller om det är någon annan stor match, annars inte.

Årets mål är sommarens junior-EM

Intervjun går mot sitt slut. 

Tillsammans har de gjort klart två hästar för dagens första övningar på ridbanan bredvid stallet och Janelle svingar sig upp i sadeln med hjälp av en stol på hennes framtidshopp Grandios O.

Årets stora mål är den kommande nationshoppningen och sommarens junior-EM. Förra året slutade Janelle på femte plats i EM, endast ett nedslag från medalj.  

Magdalena följer Janelle med blicken och återkommer till fördelen med att vara ett starkt team.  

– Jag tror att exempelvis Lisen varit en stor del i Peders framgång precis som jag har varit i Henriks karriär.