Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag träffade en tjej – på den vägen är det”

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: SUVAD MRKONJIC
Foto: - -
Foto: BILDBYRÅN
Foto: LARS SJÖGREN
Foto: PRIVAT
1 / 7

TV-profilen Peter ”Peppe” Eng, 71, har rotat sig i Ystad.

Efter ett jäktigt liv i Stockholm har han landat i lugnet med sin nya kärlek.

Hur är det? 

– Alla jag träffar på stan vill snacka om Let's dance, säger ”Peppe”.

Efter 48 års äktenskap gick ”Peppe” Eng och ungdomskärleken Solveig skilda vägar för några år sedan.

TV4-sportens tidigare programledare flyttade till sommarstugan i Löderup på Österlen och började ett helt nytt liv.

Nu är han Ystadbo – på riktigt.

– Jag bor perfekt. Precis bakom teatern i en gammal hyreslägenhet som jag fick tag i hux flux. Det sägs att Ernst-Hugo Järegårds farsa har bott i det här huset. En fin gammal kåk med ett runt torn. Så jag har ett runt rum i lägenheten, säger ”Peppe” och tittar ut mot Östersjön som den här dagen bjuder på lugnt vatten.

– Här är strålande sol och ingen blåst, för en gångs skull. Och det är skönt.

Coronalarmen avlöser varandra och det kommer ständiga pushar i telefonen när vi pratar om livet som frontprofil i tv-rutan under 50 år.

– Jag förstår att man måste se allvarligt på det, säger ”Peppe” som för tillfället har helt andra problem med sin kropp att ta hand om.

– Jag var i Sydafrika 17 dagar i februari. När jag kom hem fick jag jätteont i höften. Just nu brottas jag med höftartros och väntar på röntgen. Man ska se om något måste göras. Det är besvärligt nog för mig.

”Pepe” Eng om nya livet i Skåne

Varför landade du i Ystad?

– Jag har en sommarstuga i Löderup, så jag har försänkningar i trakten sedan länge. Efter skilsmässan träffade jag en tjej från Ystad. På den vägen är det.

Kärleken är Karin Bergman från Malmö. Nu bor hon i Ystad och är särbo med ”Peppe”. 

– Ibland är jag här, ibland är jag hemma hos Karin. Oftast är jag hos Karin. Men ibland är jag faktiskt i min lägenhet.

Saknar du livet på tv?

– Nej, det gör jag inte. Jag arbetade ganska länge efter att jag gått i pension. Det blev en väldigt bra nedtrappning. Sista åren gick jag dessutom på halvtid. Jag hade bra arbetsförhållanden och bra avtal med TV4. Det blev en smidig nedtrappning. 

”Peppe” Eng älskar nya livet i Skåne.

– Jag saknar inte Stockholm, säger han.

– Jag är där ibland, för jag har både barn och barnbarn kvar där uppe. 

– Men jag blir helt galen på den där jävla trafiken. Och tempot. Folk rusar fram som galningar. Då är det skönt att komma tillbaka till Ystad.

Han räknar upp fler fördelar med att bo i en helt annan del av Sverige.

– Här kan jag spela golf året runt.

– Jag är medlem i Ystad Golfklubb och är ute på banan så ofta jag kan. Nu har jag förstås lite problem med höften, men jag körde en runda i går. 

Eng har bra tryck i driven och känsla på greenerna.

– Jag har elva i handicap. När jag flyttade ner till sommarstugan för ett antal år sedan hade jag sju. Nu går det åt fel håll. Å andra sidan är jag gammal, säger han och ler med hela ansiktet.

Folket i Ystad snackar om Let´s dance

Hur är det att vara kändis på stan?

– Hehe. Absolut inget negativt. Det börjar trappa av. Men fortfarande är det många som känner igen mig.

– Folk vill snacka om Let's dance. Det är framför allt det man vill prata om.

Alla tycks ha koll på den omtalade konflikten med domaren Tony Irving som uppmanade tittarna att inte rösta på ”Peppe” Eng och danspartnern Malin Watson.

– Jag har jobbat med sportjournalistik i 50 år. Då tycker man att det är det folk kunde vara intresserade av. Men nej, det handlar bara Let's dance.

En av tv-sportens största profiler genom tiderna får dock utrymme i andra kanaler där han kan berätta om livet som populär sportreporter och programledare.

– Jag jobbar lite extra på Radio Active i Ystad. Här vill man gärna att jag berättar skrönor från tv-sporten. I studion är det mer inriktat på idrotten.

Vad berättar du om?

– Lyssnarna vill höra lite OS-minnen. Så jag gräver i arkivet.

– Jag har förmånen att jobba med ett trevligt gäng. Jag är imponerad av de unga grabbarna och tjejerna som gör radio i dag. Radio är kul, men i dag görs det på ett helt annat sätt, säger ”Peppe”.

Hur upplever du förändringen i tv-världen?

– Det är jävligt många matprogram. Alldeles för många, måste jag säga. Annars har det inte hänt så mycket mer. Tekniken och allt sånt är ungefär som tidigare. 

”Peppe” Eng håller kontakten med många tidigare arbetskamrater på TV4.

– När fyran ska sända handboll i Ystad brukar vi träffas hemma hos mig över en fika på eftermiddagen. Sedan följer jag med dem ut i tvättstugan, så de kan stryka sin skjorta inför sändningen på kvällen.

”Peppe” Eng om nya tv-världen

Hur tycker du TV4 har utvecklats på sportsidan?

– Tyvärr tappar man många rättigheter. Nu verkar det som Discovery tagit över allt. Det är det trista med den nya tv-världen. Ena året köper man ett paket från Viasat, sedan tappar dom rättigheterna och då måste man satsa på något annat. 

– Det är ett sammelsurium av rättighetsaffärer. Och allting har blivit mycket dyrare. 

Kan det bli aktuellt med nya tv-inhopp?

– Det vet man aldrig. Men inte just nu, säger ”Peppe” och berättar om samarbetet med gamle stormålvakten Ronnie Hellström och meteorologen Mats Andersson som jobbat på SVT i många år.

– Vi åker runt och tjatar i olika organisationer. Ronnie berättar om sin fantastiska karriär i Kaiserslautern, jag pratar om radio och tv och Mats berättar om klimatförändringar. Vi syr ihop allt i ett paket som vi kallar 2x45. Det är jättekul. Ett bra sätt att hålla i gång.

Handboll, då? Ystad är en klassisk handbollstad.

– Jag är i arenan ibland. Men jag är inte så engagerad. Jag såg derbyt mellan IFK och YIF. Men YIF är konstiga. De torskade mot Önnered några dagar efter man knutit upp svansen på Lugi. Annars gillar jag YIF, det är ett kul lag. När det börjar dra ihop sig till slutspel blir det intressantare.

En klassisk historia om Björn Borg

Slutligen, vilket är ditt största idrottsminne?

– Jag har svårt att glömma OS i Lake Placid 1980 när Ingemar Stenmark vann guld både i slalom och i storslalom. Det är stort – och jag var där. Och jag följde Björn Borg runtom i världen. Häliga minnen.

– På den tiden spelade jag mycket tennis och Björn var en av idolerna, säger ”Peppe” Eng och berättar sin favorithistoria:

– Lennart Bergelins fru ringde till Radiosporten och frågade vem som skulle åka till turneringen i Rom. Björn hade bara ett racket kvar – och det vara bara en kille i Stockholm som fick stränga hans racketar. Mats Låftman på Kungliga tennishallen.

– Då frågade hon om jag kunde ta med åtta nysträngade racketar till Rom. Jag kände mig jävligt stolt när jag gick på Arlanda med åtta nysträngade Borg-racketar under armen. 

Hur det gick för Borg med? Han vann finalen mot italienarnas favorit Adriano Panatta.

Ur arkivet: Peppe Eng om nya livet i Ystad