Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag ska göra allt för att ta mig till nästa OS”

GULDFLYT. Ellen Olsson från Trelleborg är Sveriges bästa öppet vatten-simmare och lyckades sommaren 2013 ta sitt första SM-guld vid tävlingarna i Halmstad. Nu har 19-åringen flyttat till Saarbrücken i Tyskland - med sikte på VM och OS. "Får jag bara tävla och skaffa mig erfarenhet tror jag det kan gå", säger hon om OS-målet.
Foto: Joel Marklund

Ellen Olsson, 19, har två raka SM-guld och en seger i Vansbrosimmet.

Med trippla träningspass om dagen laddar Sverige bästa öppet vattensimmare nu i Tyskland för större utmaningar.

– Jag ska göra allt jag kan för att komma till OS. Om jag misslyckas vill jag inte tänka tillbaka och känna att jag kunde ha gjort mer, säger hon.

2007 hejade Ellen Olsson fram sin bror i Vansbrosimmet. Vad hon inte visste var att det var dagen då hon skulle lämna den traditionella simningen bakom sig och i stället satsa på öppet vatten.

– När jag såg honom simma tänkte jag wow, kan man simma så här. Jag var tvungen att testa och fastnade direkt, förklarar Ellen Olsson.

Mycket har hänt sedan dess. Ellen har de senaste två åren vunnit SM och positionerat sig som Sveriges bästa simmare i öppet vatten.

Och efter några fina placeringar i Vansbro fick hon i somras till slut vinna tävlingen där allt började.

– När jag kom in i mål började jag gråta. Alla känslor bara släppte. Det var något man haft i bakhuvudet, även om det inte var ett mästerskap är det en väldigt stor tävling, som är häftigt att vinna.

Att simma mycket och träna hårt har varit vardag för Ellen i stort sett hela livet. Men det är först nu som hon kan fokusera helt på sin idrott.

Tränar med de bästa

19-åringen tog studenten i våras och bor sedan september i Saarbrücken, Tyskland, där hon varje dag tränar tillsammans med några av världens bästa simmare.

– Det blir drygt 30 timmar träning i veckan så det blir en del. Oftast tränar jag ett simpass tidigt på morgonen för att sedan gå till gymmet. Sen kör jag ytterligare ett pass simning på eftermiddagen.

– Jag försöker vara ledig på söndagar. Även om det ibland är svårt är det viktigt med återhämtning.

Men det är inget snack om att simningen är värd all möda.

– Det är svårt att förklara. Men när man väl står på tävlingen och kan ge allt och känner sig riktigt nöjd.

– Den känslan är svår att slå. Det man lägger ner på träning får man igen sen när man når resultat.

– Många gånger är det tungt och då tänker man tillbaka på när det gått bra. Sen gäller det hela tiden att ha nya mål. Nu tänker jag varje dag på VM i Ryssland.

Kan fixa VM-kvaltiden

För att kvala in till sommarens VM krävs att Trelleborgstjejen simmar fem kilometer i inomhusbassäng under 58 minuter på en officiell tävling. En tid som inte känns omöjligt – inte minst sedan hon flyttade ner till Tyskland.

– Det har varit jättelärorikt. Innan tränade jag alltid själv, nu är vi 20-30 stycken.

– Det finns alltid någon att jaga. Och tränaren är jättebra och har en tydlig plan för mig.

Ellen Olssons närmsta mål är visserligen VM - men längre fram finns ett ännu större.

– OS är det stora målet, sen om det blir i Rio de Janeiro eller om sex år, det spelar ingen roll. Jag kommer satsa så länge jag har viljan och tycker det är kul, säger Ellen Olsson.

– Jag känner att jag verkligen vill ge allt. Klarar jag inte det vill jag i så fall stå där och tänka att jag har gett allt. Jag vill inte känna att jag kunde ha gjort mer.

Kan du ge ännu mer?

– Där finns mycket mer att hämta: styrka, mat, vila, återhämtning. Det finns mycket att förbättra och det är kul att hitta nya grejer som man kan göra bättre.

25 som får chansen

Men för att ta sig till OS krävs det resultat redan nästa sommar. Bara 25 simmare får chansen att tävla för sitt land i den finaste av tävlingar.

Ellen Olsson måste hamna topp tio i VM för att hoppet om OS i Brasilien ska leva.

– Får jag komma ut och tävla tillräckligt och skaffa mig erfarenhet så tror jag det kan gå. Jag tränar redan lika mycket som de bästa men måste ut och tävla mer.

Har tagit två sm-guld

Namn: Ellen Olsson.

Ålder: 19.

Bor: Saarbrücken.

Familj: Mamma, pappa och tre äldre bröder.

Titlar: SM-guld (2013, 2014), Nordiskt mästerskap (2013), Vansbrosimmet (2014), årets Open water-simmare (2013)

FAKTA

I Öppet vattensimning tävlar man ute till havs, sjöss eller i en flod. OS-distansen är 10 kilometer men under andra tävlingar varierar längden från 5 till 25 kilometer. Sveriges mest kända tävling är Vansbrosimmet.