Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag önskar inte min värsta fiende detta”

Pawel Cibicki anländer till Malmö tingsrätt.
Foto: Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Pawel Cibicki väljer nu att prata om anklagelserna i podden Heltidsproffs.
Foto: Haris Basic
Pawel Cibicki hävdar att han är oskyldig till misstankarna om matchfixning.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
På onsdag faller domen mot Pawel Cibicki.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
I en längre intervju med Heltidsproffs väljer Pawel Cibicki nu att träda fram.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Pawel Cibicki intervjuas av Hamza Ftouni.
Foto: Haris Basic
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
1 / 9

Sedan i fjol har han varit känd som den ex-allsvenska spelaren misstänkt för matchfixning.

Han friades i tingsrätten – men har nu dömts i hovrätten.

Pawel Cibicki, 27, väljer att träda fram i podcasten Heltidsproffs som leds av Hamza Ftouni. 

– Jag har känt att det här är personligt. Att man bara vill sätta dit mig och göra ett exempel.

I en längre intervju i podden Heltidsproffs berättar Pawel Cibicki sin version av anklagelserna, att han spelat bort miljoner under karriären och att han under en period mått mycket dåligt. Hans viktigaste uppmaning: att hjälpa alla med spelberoende att prata om sjukdomen.  

Två år har gått sedan polisens antikorruptionsgrupp bekräftade att man inlett en förundersökning om matchfixning mot en allsvensk match som ägde rum under 2019.

Sedan dess har den växt till att bli en av svensk fotbolls största matchfixningsutredningar hittills. Fyra personer har misstänkts för mutbrott samt spelfusk – och i centrum av utredningen har den ex-allsvenske spelaren stått.

För ett år sedan väcktes åtal mot de fyra personerna. Som en följd av misstankarna stängde Svenska fotbollförbundet (SvFF) av Pawel Cibicki tills vidare i väntan på utredning. SvFF fick också sin önskan om en internationell avstängning beviljad hos Fifa.

För sex månader sedan friades den ex-allsvenska spelaren av tingsrätten. SvFF:s disciplinnämnd kritiserade domen och beslutade, tre månader senare, att stänga av den ex-allsvenska spelaren från alla former av professionell idrottsutövning i fyra år. Förbundets disciplinnämnd menade i sin dom att tingsrättens gjorde ett antagande som var ”grundlöst”, varpå den ex-allsvenska spelaren är avstängd fram till 2 februari 2025.

På onsdagen kom ett annat besked. Hovrätten dömde Cibicki till villkorlig dom för tagande av muta. Den ex-allsvenske spelaren har inte gjort några framträdanden i media fram till nu. 

”Är oskyldig” 

I podcasten Heltidsproffs med Hamza Ftouni väljer Pawel Cibicki, 27, att träda fram och för första gången ge sin version. 

– Jag är oskyldig. Jag har varit oskyldig sen dag ett och jag är oskyldig ända till i dag, säger han.

Åklagaren har hävdat att Cibicki medvetet drog på sig ett gult kort i en match med Elfsborg under 2019. Vänner till Cibicki ska ha spelat på att han skulle ta ett gult kort och därför vinna pengar. I gengäld ska Cibicki ha fått ett lån på 300 000 kronor som han sedan betalade tillbaka.

Det är den linjen hovrätten nu går på.

– Deras argument är att jag fick 300 000 för att ta ett gult kort. Det fanns ett skuldebrev. Jag betalade tillbaka nästa månad till samma konto som skickade pengarna till mig. Och inte nog med det – månaden efter betalade jag ränta på det. Vad är teorin? Att jag ska ta en muta på 300 000 kronor för att sen betala ränta på det också?, säger han till Hamza Ftouni i Heltidsproffs och fortsätter:

– Det går inte in i mitt huvud. Är inte muta något man får? För mig är en muta att man får pengar och stoppar dem i fickan. Men i det här fallet så betalade jag tillbaka till precis samma konto.

Åklagaren hävdar att Pawel Cibicki medvetet drog på sig ett gult kort i en match med Elfsborg.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

Cibicki hävdar också att det inte finns bevis för att pengarna som fördes över till hans konto faktiskt var till honom.

– De tömde våra telefoner. Det sjukaste var att när jag frågade om lånet så sa jag inte ens att lånet var till mig. Det var till en annan fotbollsspelare men att jag går i god för det. De (åklagarna) kunde inte ens veta att det var till mig. Det är klart att det ser konstigt ut – det sa jag själv till och med – men vad ska jag göra åt det?

Misstankarna har gjort att Cibicki blivit avstängd i fyra år från att utöva sitt arbete: att spela fotboll. Cibicki är kritisk till Svenska fotbollförbundets beslut, och framför allt att avstängningen delades ut efter att han hade blivit frikänd från tingsrätten. 

– Jag vill inte skratta eller gråta – jag blir mållös, säger han i Heltidsproffs. 

Led av spelmissbruk 

Förbundet har, å sin sida, kritiserat tingsrättens dom i sitt utlåtande och menat att tingsrätten gjorde fel antaganden. Cibicki hävdar, å sin sida, att han har fallit offer för att förbundet vill statuera exempel mot matchfixning.

– Jag har känt att det här är personligt. Att man bara vill sätta dit mig och göra ett exempel. Men man kan inte göra det på en oskyldig människa, säger Cibicki och fortsätter:

– Det är ett slag under bältet att stänga av mig på fyra år fast jag är frikänd. Förlåt, men det är ett stort skämt.

Ett närvarande tema under hela intervjun är spelberoende. Cibicki gör ingen hemlighet av att han under flera år har lidit av spelmissbruk. Han säger att han började spela när han var 18-19 år och att han har spelat bort miljoner.

– Jag var spelberoende och har förlorat mycket pengar. Det är en drog. Den är livsfarlig. Många har problemet, men jag sitter här stolt i dag och kan erkänna det. Jag har förlorat miljoner. Men är jag en dålig människa för det? Vi gör alla misstag, säger han och fortsätter:

– Jag skäms för vad jag har gjort mot mina föräldrar. Jag har sårat dem. De har fått ta så mycket skit. Man lånar från allt och alla. Jag har svikit jättemånga personer. Jättemånga. 

Spelberoendet ledde till skam- och skuldkänslor som plågade Cibicki. I samband med misstankarna som riktades mot honom tog det även slut med hans flickvän.

– I samma veva tog det slut mellan mig och min tjej. Vi var tillsammans i åtta år. Allt kom i en enda smäll. Jag mådde sämst. Vet du hur dåligt jag mådde? Jag önskar inte ens min värsta fiende detta.

Pawel Cibicki spelade i Malmö FF fram till 2017.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: Haris Basic

Idag menar Cibicki att han mår bättre.

– Jag har gått i terapi och är fri från det i dag. Jag närmar mig 10-12 månader som spelfri. Jag kan vara stolt när jag är 50 år och säger att jag inte har spelat på 25 år. Då kan jag vara stolt men nu är det fortfarande en process för mig. Jag kämpar med det varje dag, säger han.

Är du spelberoende? Behöver du hjälp?

Uppfyller du fyra av nio kriterier är det en varningssignal.

Upptagenhet. Tänker ständigt på spel, tidigare spelupplevelser och planerar nästa speltillfälle.

Tolerans. Behöver spela med allt större summor för att uppnå önskad spänningseffekt.

Kontrollförlust. Har flera gånger misslyckats med att kontrollera, begränsa eller sluta upp.

Abstinens. Blir rastlös eller irriterad när man försöker begränsa eller sluta upp med sitt spelande.

Flykt. Spelar för att slippa tänka på problem eller för att söka lättnad från nedstämdhet.

Jagar förluster. Efter att ha spelat bort pengar återvänder man ofta en annan dag för revansch.

Lögner. Ljuger för anhöriga, terapeuter eller andra personer för att dölja vidden av sitt spelande.

Sociala konsekvenser. Har äventyrat eller förlorat en viktig personlig relation, anställning eller karriärmöjlighet på grund av sitt spelande.

Ekonomiskt beroende. Förlitar sig på att andra kan ordna fram pengar för att lösa en ekonomisk kris.

Källa: Spelberoendes riksförbund.

HÄR FINNS HJÄLP:

Det finns flera stödföreningar i Sverige som erbjuder hjälp. Spelberoendes riksförbund listar flera på sin hemsida här.

Spelfriheten har en hjälplinje som är öppen dygnet runt för dig som behöver hjälp: 08-37 43 00.

Du kan ringa sjukvårdsupplysningen på telefonnummer 1177.

Du kan också ringa din närmsta vårdcentral – klicka här för att hitta Sveriges alla vårdcentraler.

Du kan ringa Stödlinjen på 020-819100 eller besöka deras hemsida.

Han väljer att prata i podcasten Heltidsproffs, och har även sagt ja till att podcasten refereras i Expressen/Kvällsposten, för att han har en viktig uppmaning till alla som väljer att ta del av hans historia. 

– Om du har problem som jag, som med spelberoende: prata om det. Du kommer må bättre. Du måste bara inse det, säger han och fortsätter:

– Det är som med psykisk ohälsa. Så fort du skäms så kommer du att må dåligt. Prata ut, i stället. Jag har haft en klump i min mage i ett år. Men om folk vill lyssna på det här så får de gärna göra det. Jag har lärt mig att du inte ska skämmas om du är sjuk eller har något problem. Prata om det. Det hjälper.

Pawel Cibicki är avstängd från idrottsutövande fram till 2 februari 2025. Juridiskt är han nu också dömd i hovrätten.

– Jag är 27 år gammal och jag har förlorat sex månader. Många har sagt att Pawel är slut. Men jag kommer att bli en ännu bättre fotbollsspelare. Jag är inte orolig, säger han och tillägger:

– Jag blev frikänd i tingsrätten och jag ska bli det en gång till i hovrätten.

Podcasten Heltidsproffs med Hamza Ftouni släpps på tisdag 14 december. 

Hamza Ftouni leder podcasten Heltidsproffs.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Ur arkivet: