Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag mår illa... det han säger är inte sant"

Redhawks ordförande Tommy Qvarfort (till höger) ska ha ljugit för att rädda sitt eget skinn, enligt förre styrelseledamoten Mats Engstrand.

MALMÖ. Här är tidigare okända mejl i Stenbeckskandalen.

De avslöjar spelet bakom kulisserna efter Redhawks-ordföranden Tommy Qvarforts hårda angrepp mot bland annat klubbens sparkade sportchef Stefan Nyman.

Tommy Qvarfort anklagas för att ha gått ut med osanna anklagelser mot bättre vetande.

"Jag mår illa av dessa uttalanden från Tommy Q. Det han säger är inte sant och det vet han", står i ett av mejlen som skrivits av förre styrelseledamoten Mats Engstrand.

Sent i fredags eftermiddag i förra veckan lämnade Stefan Nyman in en diger lunta handlingar till Nyköpings tingsrätt. Han kräver klubben i första hand på 631 625 kronor i innestående lön. Sammanlagt handlar det om bland annat 25 månadslöner.

Flera anklagelser

Bland handlingarna som lämnats in till tingsrätten finns mejl skrivna av advokaten Mats Engstrand.

Han satt i Malmö Redhawks Ishockey AB:s styrelse fram till i juni förra året.

Mejlen skrevs bland annat efter den uppmärksammade presskonferens den 11 april förra året. Då hade miljardären Hugo Stenbeck definitivt lämnat Malmö Redhawks och klubben stod inför ekonomisk ruin.

Under den presskonferensen anklagade Tommy Qvarfort bland annat Stefan Nyman för att ha gått bakom ryggen på styrelsen och i hemlighet skrivit det dyra avtalet med Linus Klasen. Nyman utpekades också som misstänkt brottsling tillsammans med vd Anders Olson och spelaragenten Thomas Sjögren.

"Det han säger är inte sant"

Anklagelserna fick Mats Engstrand att reagera eftersom han under sin tid i styrelsen ansåg sig ha haft full insyn i avtalet med Linus Klasen liksom Stefan Nymans avtal med Hugo Stenbeck. Redan den 19 april, sju dagar efter presskonferensen reagerar Mats Engstrand i ett mejl till Anders Olson över hur Tommy Qvarfort lämnar information.

"Vidare var beskyllningarna mot dig - och framför allt Nyman - högst anmärkningsvärda."

Den 31 oktober, efter att Tommy Qvarfort gjort nya uttalanden, är Engstrands ilska uppenbar. I ett nytt mejl skriver han:

"Qvarfort går ut media med grötmyndiga uttalanden. Jag är benägen - bara min advokatetiska tystnadsplikt och styrelseetiska sekretess hindrar mig - att gå ut offentligt och säga hur det är. Men pratar Tommy Q ännu mer tror jag att mitt samvete bjuder mig att ge f-n i sekretessen."

Han tillägger också:

"Jag vill säga till dig att jag mår illa av dessa uttalanden från Tommy Q. Det han säger är inte sant och det vet han."

Ville rentvå sig själv

I november skriver Mats Engstrand till Anders Olson och är mer precis i sin kritik mot Tommy Qvarforts anklagelser att kontraktet med Klasen var okänt för den dåvarande styrelsen.

"Samtidigt är det ju så att styrelsens majoritet inte hade några invändningar när kontraktet presenterades och då har ju styrelsen godkänt det hela. Jag kan inte se det på något annat sätt."

Han skriver i samma mejl:

"Qvarforts kritik mot dig är därför felaktig, osann och djupt orättvis."

Advokaten Mats Engstrand är så upprörd över ordförande Tommy Qvarforts agerande han dessutom kallar honom för en "Rambo" som vill rentvå sig själv.

Mats Engstrand är också mycket kritisk mot Håkan Sigvant som satt tillsammans med honom i hockeybolagets styrelse. De fick båda information den 16 maj 2012 om avtalet med Klasen, liksom Stefan Nymans sidoavtal med Hugo Stenbeck. Båda avgick senare i juni samma år.

Huvudförhandling väntar

Engstrand skriver bland annat så här:

"Hur då Tommy Q - med tyst bifall av hans vapendragare Håkan Sigvant (som också avgick pga Klasen-affären för att kort senare inträda i holdingbolagets styrelse) - kan säga att man inte visste någonting är för mig en gåta."

I dag säger Mats Engstrand så här, när Kvällsposten redogör för handlingarna:

- Så var det ju. Jag har inga problem med det, säger han.

Målet mellan Redhawks Ishockey AB och Stefan Nyman ska inom kort upp till huvudförhandling.

PÅHOPPEN OCH URSÄKTERNA

QVARFORTS FRONTALANGREPP

Det var bland annat under en presskonferens den 11 april 2012 som Tommy Qvarfort ska ha farit med osanning enligt förre styrelseledamoten Mats Engstrand. I sällskap med Håkan Sigvant gick Tommy Qvarfort till frontalangrepp mot bland annat Stefan Nyman, Anders Olson och agenten Thomas Sjögren.

Tommy Qvarfort sa bland annat så här om Linus Klasens avtal och ersättningar som Hugo Stenbeck gett till Stefan Nyman och Anders Olson:

- Styrelsen har varit helt ovetande om detta och det var därför de fick lämna omgående, säger han.

Fråga: Det låter som kriminella agerande i mina öron?

- Vi tittar på ett rättsligt förfarande.

Fråga: Har de funnits olika avtal att spelare och även ledande funktionärer fått en lön officiellt och andra pengar vid sidan om?

- Ingen aning, ingen har sett de inofficiella. Vi vet vad som finns avtalat via Redhawks. Det vet vi, det kan vi. Något annat kan vi inte.

URSÄKTERNA

Malmö Redhawks har fått gå ut med två ursäkter efter den uppmärksammade presskonferensen där ordföranden Tommy Qvarfort gick ut med hårda anklagelser om fiffel och misstänkt bedrägeri.

URSÄKT 1

Tommy Qvarfort anklagade på presskonferensen den 11 april förra året spelaragenten Thomas Sjögren för att i maskopi med sportchefen Stefan Nyman ha lurat klubben på stora belopp.

I maj samma år lämnade Tommy Qvarfort en skriftlig ursäkt till Thomas Sjögren och drog tillbaka alla anklagelser mot honom.

URSÄKT 2

Redhawks förre Anders Olson anklagades bland annat för att ha använt klubbens pengar utan styrelsens vetskap och för att ha haft ett hemligt löneavtal. Den 6 december 2012 fick Anders Olson en ursäkt, undertecknad av Tommy Qvarfort. Klubben tar tillbaka alla anklagelser som framförts mot Anders Olson. När Tommy Qvarfort fick veta att Kvällsposten tagit del av ursäkten inledde Redhawks en rättslig process mot Olson.