Almen Bibic. Foto: Ola WesterbergAlmen Bibic. Foto: Ola Westerberg
Almen Bibic. Foto: Ola Westerberg
Bibic efter att ha fått en klubba i ansiktet mot Luleå Foto: PrivatBibic efter att ha fått en klubba i ansiktet mot Luleå Foto: Privat
Bibic efter att ha fått en klubba i ansiktet mot Luleå Foto: Privat

"Jag kommer nog inte med på den listan i år"

Publicerad

Först fick han en klubba i ansiktet när Rögle mötte Luleå och i går täcktes ett skott med näsan.

Almen Bibic uppoffrande spelstil hjälper Rögle i poängjakten – men det kostar på.

– Jag kommer nog inte med på listan över SHL:s sexigaste spelare i år, säger Rögle-backen.

Rögle ledde med 2-1 och det var 15 sekunder kvar av tredje perioden när skottet avlossades mot målvakten Lars Volden. Almen Bibic tvekade aldrig. Som så många gånger tidigare ställde han sig i vägen och blockerade.

Den här gången med en mosad näsa som följd.

Pucken bromsades visserligen upp av Bibics visir men smällen blev ändå blodig.

– Jag avskyr att vara inne på baklängesmål och tänker att om pucken ska in i mål så ska den först gå genom mig och sen genom vår målvakt. Det ska väldigt mycket till för att det ska bli mål, säger Bibic.

Har lärt sig av Lilja

Rögle vann med 2-1, drog ifrån Modo i bottenstriden och trots smällen är Bibic redo för att försöka ta tre nya poäng på lördag mot Växjö Lakers.

– Det är lugnt nu. Jag är rätt van. Näsan har fått ta rätt så mycket stryk genom åren. Den är rätt täppt men det är väl som vanligt. Ena näsborren är igenmurad men jag är redo att spela. Det blir en härlig utmaning.

Hur tänker man när man ställer sig i vägen för ett stenhårt skott?

– Man tänker att tre poäng är det enda som betyder något. Jag har blivit mycket bättre på det här. Andreas Lilja var fantastiskt bra på att täcka puck och jag har lärt mig mycket av honom. Han var helt sjuk bra på det.

Vad är det du har lärt dig av honom?

– Hemligheten är att slänga sig hänsynslöst mot pucken och tänka ”pucken ska träffa mig”. Tänker man ”hoppas att det inte träffar mig” så ryggar man tillbaka och gör sig lite mindre. Det händer att det träffar fel och det gör ont. Men jag kan säga att det gjorde mycket mer ont när Nygren i Färjestad dammade på och sköt mig rätt på revbenen.

"Ser ut som skit"

Är det svårt att ställa om från att skydda sig själv till att skydda målet?

– Det var svårt i början men när jag insett att det här är mitt jobb och att det här är vad som krävs av mig så är det inte så svårt. Vi i SHL tjänar alldeles för bra för att åka runt och vara rädda om oss. Jag är redo att gå väldigt, väldigt långt för tre poäng. Speciellt som det ser ut nu när vi behöver varje poäng. Sen får man inte glömma att vi har hur mycket skydd som helst på kroppen så oftast tar puckarna bra. Jag är glad att jag har alla tänder kvar i alla fall.

Den uppoffrande spelstilen ger poäng men det är långt från gratis. Förra säsongen tog Almen Bibic plats på Nyheter24:s lista över Sveriges tio sexigaste hockeyspelare. Den platsen räknar han med att tappa i år, dels på grund av den klubba han fick i ansiktet när Rögle mötte Luleå den 23 januari och dels efter gårdagens skottäckning.

– Nu ser man ju ut som skit så jag är nog i botten.

Johan Dolck Wall
Johan Dolck Wall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag