För några år sedan exploderade Anna Wessmas överarmsben och gick i sju delar under ett kast. Foto: PRIVATFör några år sedan exploderade Anna Wessmas överarmsben och gick i sju delar under ett kast. Foto: PRIVAT
För några år sedan exploderade Anna Wessmas överarmsben och gick i sju delar under ett kast. Foto: PRIVAT
Trots en ny skadesmäll, denna gång är korsbandet i knäet av, satsar Anna Wessman på att komma tillbaka. Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅNTrots en ny skadesmäll, denna gång är korsbandet i knäet av, satsar Anna Wessman på att komma tillbaka. Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Trots en ny skadesmäll, denna gång är korsbandet i knäet av, satsar Anna Wessman på att komma tillbaka.  Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

"Jag kände direkt att något gått åt helvete"

Publicerad

För tre år sedan kastade hon bokstavligen sönder armen i sju delar. 

Sedan dess har hon kommit tillbaka bättre än någonsin. 

Nu har Anna Wessman råkat ut för en ny bisarr skadesmäll. 

– Mitt i ett kast vek sig mitt knä inåt och jag kände direkt att någonting gått åt helvete, säger spjutkastaren som trots att hon fått besked om att korsbandet är av siktar mot OS i Tokyo 2020. 

Spjutkastaren och Växjötjejen Anna Wessman, 28, har minst sagt varit skadeförföljd under karriären. 

Och det har inte handlat om några småskavanker. 

Skadehelvetet började för några år sedan när ett ledband lossnar och sliter med sig en benbit från armbågen. I comebacken efter operation exploderar hennes överarmsben och går i sju delar.

–Armbågen har aldrig varit bättre än nu. Jag har blivit starkare och kastmässigt har jag aldrig känt mig bättre. 

– Därför är det väldigt bittert och jättetråkigt att det händer just nu. 

Kom som en blixt från klarblå himmel

Det var under en tävling i Tyskland olyckan var framme. 

– I ett kast vek sig knäet inåt och i sidled. Jag kände direkt att någonting gick åt helvete. 

– Det hände i själva utkastet. Jag fick ingen förvarning innan. Det kom som en blixt från klarblå himmel. 

Hur kändes det? 

– Det gjorde väldigt ont och svullnade upp ordentligt. Det var inte så kul att flyga hem med två flyg och tåg på det. Det var kämpigt både fysisk och mentalt, att veta något är paj och att det gör väldigt ont. 

Nu är hon hemma i Sverige och väntar på operation. Hon har gjort magnetröntgen och fått besked om att korsbandet är av. 

– Korsbandet är av och inre ledbandet är halvt av och menisken är skadad. Jag ska träffa ortopeden på torsdag och få ett utlåtande. 

Vill till OS i Tokyo 2020

Men trots skadehelvetet är Anna Wessman inte nära att ge upp karriären som spjutkastare. 

Även denna gång är hon fast besluten om att komma tillbaka. 

– Mina mål ändras inte för detta. Det är klart det är tufft mentalt att gå och vänta på operation och inte få tävla som alla vänner, det ska jag inte sticka under stol med att det är jobbigt, men det är bara att bita ihop. 

– Jag har aldrig känt att jag fått ut allt jag har i mig. 

Det stora målet är OS i Tokyo 2020. 

– Jag vill vara med i OS 2020. Jag skulle väldigt gärna sett mig själv få en hel bra säsong och delta i VM men nu får jag se vad jag kan göra och komma tillbaka starkare. Just nu ser jag inget annat alternativ.

– Jag har bevisat tidigare att jag kan komma tillbaka som en bättre kastare från skada och det tar jag med mig nu. Jag vet jag kan. Jag har en stark tro på mig själv. Sedan har jag fantastiska människor runt mig som stöttar när jag tvivlar. 

Elisabeth Lindbäck
Elisabeth Lindbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag