Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag har blivit en annan människa"

Behrang Safari i mirakelmatchen mot Tyskland i kvalet till EM 2014 då Sverige vände 0–4 till 4–4 på Olympiastadion i Berlin.
Foto: NILS JAKOBSSON
Familjen Safari på besök på pappas arbetsplats, Swedbank stadion. Emiliano, Behrang, Leon och Ivana.
Foto: ANDY SVENSSON

På ena sidan en fotbollskarriär av Champions League-spel, vunna ligatitlar och mästerskapsspel för Sverige.

På den andra ett familjeliv som de flesta andra – men vitt skiljt från de flesta andras.

Det här är berättelsen om familjen Safari: Behrang, Ivana och tvillingsönerna Emiliano och Leon – och om livet med autism.

– Det gör ont i hjärtat.

– Men jag är också så glad någonstans att jag får ta del av detta. För det är jättefint, säger Malmö FF:s storstjärna Behrang Safari.

Behrang Safari är 31 år gammal.

Han var 19 när han debuterade i allsvenskan och vann SM-guld med Malmö FF, 21 när han slog igenom på allvar och 23 när han såldes till schweiziska Basel.

Han har gjort 31 landskamper för Sverige, vunnit nio ligatitlar i tre olika länder och spelat 77 matcher i Champions League och Europa League.

Det är imponerande siffror.

Och oftast är det exakt sådant vi vet om fotbollsspelare.

Det här ska handla om det andra livet.

Det som tar vid när strålkastarljuset inte lyser över publikfyllda läktare, när dörren till omklädningsrummet stängs, när fotbollsspelaren går hem till det som är den största delen av hans liv.

En speciell vardag

– Min vardag skiljer sig så mycket åt från alla andras vardag, säger Behrang Safari.

Anledningen till det är tvillingsönerna Emiliano och León, i dag fem år gamla.

De föddes i Bryssel när Behrang Safari spelade för Anderlecht.

För alla förstagångsföräldrar förändras livet när barnen kommer.

Blir man tvillingförälder är förändringen ännu större.

Men för familjen Safari stannade det inte där.

– Vi märkte det ju tidigare… Men pojkarna var två år gamla när vi först fick reda på att: ”okej, de här skiljer sig lite från de flesta andra”, säger Behrang Safari.

Familjen Safari var då tillbaka i Basel efter två år i Bryssel där Behrang vunnit dubbla ligatitlar med Anderlecht.

I Schweiz fick barnen diagnosen autism.

"Jag har blivit en annan människa. Jag ser saker på ett helt annat sätt"

– Vi har gått igenom en jättelång resa som jag vet att den kommer att bli ännu längre. Den kommer att gå genom hela mitt liv, säger Behrang Safari.

– Det har jag förstått med åren, när jag förstått mer och mer av vad autism är. Det är många som inte vet, det är väldigt nytt för många människor. Jag har träffat jättemånga som frågar: ”vad är det?” och så får jag förklara vad autism är. Det är jättebrett. Det går inte att förklara med några ord. 

Autism beskrivs inom vården som en funktionsnedsättning där den som har autism tolkar saker som händer på ett annat sätt än de flesta andra. De kan ha svårt att ta in mycket information och att umgås och kommunicera med andra. Det är också vanligt att ha specialintressen, och att upprepa vissa beteenden. 

"I dag har jag en kärlek till det udda"

Men spännvidden i diagnosen är väldigt stor.

– Jag har blivit en annan människa. Jag tänker på andra saker. Jag ser saker på ett helt annat sätt, säger Behrang Safari.

– Nu förstår jag, nu tänker jag mer på och nu känner jag… 

– Att döma någon utifrån utseende eller sätt att vara, det har jag helt och hållet lagt ner. Istället ser jag det fina hos det som skiljer folk från varandra. För vi är alla verkligen så olika.

– Innan var det att jag tänkte: ”oj, det här var en udda person” och så var det något jag inte förstod riktigt. I dag har jag en kärlek till det udda eftersom jag har två pojkar som är väldigt annorlunda jämfört med de flesta andra.

– Sedan å andra sidan. När jag tänker på mig själv. Jag skiljer mig jättemycket från andra på mitt sätt. Men jag lär mig så mycket från de här två varje dag. Varje dag är det något nytt som jag får gå igenom.

Berhang Safari lyfter Lennart Johanssons pokal efter att han och Malmö FF säkrat SM-guldet 2016.
Foto: LUDVIG THUNMAN

Behrang Safari är på träningsläger i Spanien med Malmö FF, sitter i solen vid ett poolområde tömt på vatten och berättar vidare.

– Sedan är den här resan… Det är mycket dalar. Upp och ner. Ibland är det riktigt jobbiga dagar. Oftast är det kommunikationen som är svår för pojkarna. De vill en sak och jag vill samma sak, men de förstår inte att jag vill dem bra. Då gäller det att hitta vägar och nå fram till dem på bästa sätt.

Skönt att vara hemma

– Men sedan vi kom hem till Sverige, eftersom Sverige är så fint, så finns det jättemycket som man kan få hjälp med så pojkarna har utvecklats en hel del bara på det halvår som gått sedan vi kom hem.

Att vara bortrest från sina barn är jobbigt för alla föräldrar. 

Behrang Safari berättar hur det är för honom.

– Bara en sådan sak, de är ju fem år gamla… Jag kan inte förklara för dem att jag ska vara borta på träningsläger i elva dagar. De har inte riktigt begrepp om tid, vilket kanske inte alla femåringar har helt heller men för dem är det: ”Nej, pappa. Du ska vara hemma”. Och sedan när vi face-timear så säger de: ”kom hem nu” och så tror de att jag är hemma vilken sekund som helst. 

– Det är svårt att förklara. Det gör ont i hjärtat. Jag önskar att de visste att snart kommer jag hem. Men det går inte. Det är sådana småsaker som vi går igenom hela tiden.

– Men jag är så glad någonstans också att jag får ta del av detta. För det är jättefint. Och även om det är tufft så… Min vardag skiljer sig så enormt mycket från alla andras vardag. 

"Det hon (frun Ivana) har gjort och gått igenom… Jag tror fan aldrig jag klarat av det. Det är så otroligt starkt gjort och jag är så glad och stolt över att få ha tagit del av detta med henne."

Hur var det att bli förälder och att gå igenom den här tiden med ovissheten kring era barn?

– Det som var jobbigt. Om jag ska börja där. Det var väl när vi först fick reda på: ”autism”. Man börjar googla och får bara den här negativa bilden på hur det är.

– Men det är inte dina barn som är felet…

– Det är inte fel på dina barn, det är man själv som tar skadan om du förstår vad jag menar. I min värld… 

– När man blir förälder så har alla en blid av hur deras barns utveckling ska va. De går på dagis. Sedan ska de gå i skolan. Efter det utbilda sig. Är man fotbollsspelare så tänker man kanske att de ska spela fotboll en dag. Flickvän. Kanske köpa lägenhet någonstans. Hela den här biten upptäckte jag att jag hade planerat i bakhuvudet någonstans.

– Det jobbigaste var att få sudda ut allt det där. Att få acceptera att: ”Vänta lite här. Mina barn kanske inte kommer att få gå den vägen.” ”Det ser lite annorlunda ut för dem.” Det var nog det jobbigaste. Att få acceptera det.

Tillbaka hemma i Lund. Leon, Ivana, Emiliano och Behrang lever sitt familjeliv med massor av kärlek.
Foto: PRIVAT

Efter de två åren i Bryssel hade familjen Safari varit tillbaka i Basel i ett halvår när de fick beskedet att det sannolikt rörde sig om autism.

– Efter det började någon cirkus för att om man ska få en diagnos som autism så ska det göras en massa tester. Det är en noggrann utredning. Vi testade till och med deras hörsel, för vi tänkte att det kanske var att de inte hörde, de kanske hade vätska i öronen och det var därför de inte utvecklades i samma takt som de flesta andra. Vi testade dem för allt nästan för att få ett svar på varför de var som de var.

– Hela den processen gick vi igenom i Schweiz, på ett annat språk och det var riktigt jobbigt. Framför allt för min fru. Jag hade mitt jobb, jag hade mitt sammanhang på ett annat sätt. Men min fru… Alltså, hon är en riktigt fajter. 

En berättelse om kärlek

Medan Behrang åkte på matcher och träningar och hade en tränare som ville att laget skulle sova på hotell natten för varje match, så väl hemma som borta, så var Behrangs fru Ivana ensam hemma med sönerna.

– Det hon har gjort och gått igenom… Jag tror fan aldrig jag klarat av det. Det är så otroligt starkt gjort och jag är så glad och stolt över att få ha tagit del av detta med henne.

– Därav också att jag kände när hon sa: ”Kolla här, det är dags att sticka hem. För barnens skull”. Det var på sitt sätt ett jobbigt beslut. Både hon och jag älskade Basel och hade kunnat tänka oss att stanna där några år till. Men sedan kände jag efter allt hon gjort och gått igenom när jag varit  iväg att det var självklart att vända hem.

Detta är autism

Autism är en neurobiologisk dysfunktion i det centrala nervsystemets utveckling. Den upptäcks oftast då barnet borde lära sig kommunicera och tala. Spännvidden i diagnosen är dock stor.

En tillförlitlig diagnos är oftast inte möjlig att ställa förrän barnet är i tvåårsåldern, inte sällan sker det betydligt senare än så, ibland inte förrän i vuxen ålder.

Det flesta personer med autism har olika grader av svårighet med att kommunicera. Ungefär hälften utvecklar inget tal alls eller bara enstaka ord.

Den som har autism tolkar saker som händer på ett annat sätt än andra. Det kan vara svårt att ta in mycket information och att umgås och kommunicera med andra. Det är också vanligt att ha specialintressen, och att upprepa vissa beteenden.

Autism är ett livslångt funktionshinder, men träning och stöd  – inte minst från landstingens habilitering där den som har en funktionsnedsättning får behandling, träning, rådgivning och hjälpmedel – kan utveckla individer avsevärt. Ju tidigare diagnosen kan ställas och stödåtgärder kan sättas in, desto effektivare har stödåtgärderna visat sig vara.

För barn med autism fungerar det ofta, med rätt stöd, bra att gå i så väl förskola som skola.

Läs mer om autism på Autism & Asperger-förbundets hemsida. 


Behrang Safari är noga med att berättelsen om hans familj inte är en berättelse om sorg, utan en om stor glädje och mycket kärlek.

– Jag har alltid haft en positiv inställning till allt i livet. Men till exempel när barnen fick den här diagnosen. Det är inte lätt som förälder. Alla som har fått den här diagnosen på sina barn går igenom mer eller mindre samma sak. Det är en berg-och-dal-bana av känslor som kommer och går. Det går verkligen upp och ner.

– Men jag kände ganska tidigt… Mina barn: Har de sin hälsa i behåll? Ja. Är de glada? Ja. Har de det bra? Har de ett varmt hem? En fin uppväxtmiljö? Ja. 

– Då kände jag. Jag kan inte klaga på något. Vem fan är jag att säga att vi har det tufft? Det är nästan så att jag skulle skämmas om jag skulle säga det.

Fast det måste ha varit tufft?

– Absolut. Men det är någonting som jag ändå har försökt sprida vidare till min fru som har tvingats dra det riktigt stora lasset och gjort det med sådan kärlek. Att, ”Kolla här, älskling. Det finns de som måste jobba som galningar för att få livet att en kunna gå ihop, det finns de som får ett barn som saknar en njure och måste in och ut från sjukhus.” Eller vad som helst. Du kan dra det så långt som till fattigdom och hunger för vår värld kan tyvärr vara en jättehemsk plats att växa upp på och det finns jättemånga som har det mycket sämre. Och jag tror att man ska tänka på det några gånger dagligen eller i de stunder då man har det lite tuffare för det hjälper en att ha en sund syn på helheten. Och då blir man gladare.

Behrang Safari på Malmö FF:s träningsläger i spanska Salou inför Champions League-säsongen 2017.
Foto: PETTER ARVIDSON

I dag har familjen Safari bott ett drygt halvår hemma i Lund och tvillingarnas utveckling tar steg för steg framåt.

– Det går i förskola i Lund och det går jättebra och de trivs där också. Vi tar en dag i taget, de går på habilitering och livet fungerar jättebra. Det är för oss som för alla föräldrar. Mår barnen bra så mår vi bra. Så är det verkligen.

Hur har den här tiden påverkat din fotbollskarriär?

– Vi fick diagnosen den första vintern när vi kom tillbaka till Schweiz. Men först något år efter insåg jag att: ”okej, det påverkade mig.” Jag spelade ju inte bra. De sex månaderna där efter beskedet… Jag försökte kämpa på så mycket det gick men mentalt så var jag helt färdig. Slutkörd liksom. 

– Sedan fick vi en ny tränare. Då tänkte jag direkt. Jag börjar med att säga exakt hur det är. Så jag gick till andretränaren och förklarade min situation för jag kunde inte hålla det inom mig längre. För att få det sagt. Och den responsen jag fick var helt fantastisk.

"Det gav mig ny energi, ny kraft att verkligen komma tillbaks och kunna fokusera på fotbollen."

– Han sa: ”Familjen kommer alltid först” Så delade han med sig om något i hans liv som varit tufft och efter det var jag tillbaks. Det var det enda jag behövde kändes det som. Någon som förstod. Det gav mig ny energi, ny kraft att verkligen komma tillbaks och kunna fokusera på fotbollen. För det var jobbigt. Det privata följde med ut på planen och tvärtom.

– Men efter den dagen, rakt av nästan, så var det borta. Då bara visste jag att: ”Jag har ett gäng här som förstår mig, som vill mig väl och som alltid kommer att hjälpa mig”. Sedan gick allting mycket bättre.

Efter fem ligatitlar under sammanlagt fem år i Basel, uppdelat på två sejourer, tackas Behrang Safari av i Basel i maj 2016. En stor hjälte och mäkta populär person lämnar klubben för Malmö.
Foto: STEFFEN SCHMIDT

När du ser på dina söner i dag, när de är fem år och du tänker på när det kanske var som tyngst vad känner du då?

– Så här är det, oavsett om du får reda på att dina barn har autism eller inte så är det fortfarande samma barn. Om någon säger till dig: ”dina barn har autism”… På sitt sätt förändrar det inte jättemycket just då. Livet är på sitt sätt likadant som dagen innan. Det är dem du har vaknat upp med varje dag. Det kände jag ganska tidigt. ”Okej, de har förmodligen någon form av autism, men det är fortfarande Emi och Leon”. Jag vet exakt vad de tycker om och inte tycker om. Jag vet vad de älskar att göra och inte göra. Det ändrar ingenting där. 

Har skitroligt

– Så det kändes ganska lugnt och kollar jag på dem i dag… Ja. Det är en cirkus hemma hos oss emellanåt, det är det. Och jag är en starkt bidragande faktor till det.

På vilket sätt då?

– Ja, men jag faller gärna in i deras konstiga grejer och tycker det är skitroligt.

Vad kan det vara då?

– Det kan vara ”inte-okej-låtar” som vi har hittat på och som bara ska sjungas inom stängda dörrar där min fru får säga till mig ibland att: ”Du. Det där är inte okej” Och jag får liksom stanna upp och tänka: ”Ja.  Nej. Det där är fan inte okej”.

– Det händer mycket i vårt hus som jag stannar upp och tänker: ”ja, det här är jävligt annorlunda.” Och jag har även vänner som säger: ”Det är helt sjukt, men det ni gör är så jävla konstigt och annorlunda att det ändå känns helt rätt efter ett tag.”

"Barnen är glada. Jag är hur glad som helst. Det är ju en annorlunda dag. Men tycker de det är jätteroligt så är det det vi gör. Jag tycker också det är skönt, för jag får ju vara med dem."

Behring Safari ler.

Tystnar ett tag.

Skrattar till och tar sedan sats igen.

– Jag och pojkarna. En rolig dag för oss, jag vet inte om andra föräldrar kanske gör likadant, men när det bara är jag med pojkarna en dag och vi ska göra något som jag tänker att de tycker är skitroligt… Då packar jag en ryggsäck. Emi ska ha kanske nåt bröd, kex, en speciell juice som han måste ha. Så ger jag honom hans ryggsäck så är han glad. Sedan till Leon så ger jag chokladmjölk, också något kex, och vatten i hans ryggsäck. Sedan tar jag en ryggsäck med något jag vill ha sedan tar vi en promenad ner till centralstationen i Lund. Vi måste vänta på ett lila pågatåg. Det kan inte vara de här Öresundstågen. Det kan vi inte ha. Det måste vara ett lila tåg. Någon gång har jag suttit där i 40 minuter. Det ena tåget efter det andra har passerat och jag bara: ”Snälla, gud. Kan det komma ett lila pågatåg nu så vi kan sätta oss.”.

– Och pojkarna är jättefina för de sitter där och väntar:

”Nej, pappa. Lila tåg.” 

Jag: ”Okej, då sitter vi här”. 

Folk tittar: ”Nu har de suttit där ett tag… Ska de inte med nästa tåg?”. 

– Sedan kommer pågatåget och vi hoppar på. Jätteglada. In till Malmö. Triangeln måste vi hoppa av på. Väldigt viktigt. Vi hoppar av på Triangeln. Vi promenerar in till köpcentrumet där. Tar en runda där. Går in i leksaksbutiken. Skulle det vara att de hittar någonting som de tycker om och jag tycker det är okej pris, för jag försöker ändå ha lite gränser, någon liten liten bil eller vad som helst, så köper vi den. Packar ner bilen i deras väskor och tar promenaden tillbaka till stationen. Sätter oss på pågatåget tillbaka till Lund och promenerar hem.

– De är glada. Jag är hur glad som helst. Det är ju en annorlunda dag. Men tycker de det är jätteroligt så är det det vi gör. Jag tycker också det är skönt, för jag får ju vara med dem.

Och fikat då?

– På tåget drar vi alltid fram det vi har och fikar. De älskar ju det. Sedan gör vi ju inte det här varje dag. Men på en riktigt bra dag.


Behrang Safaris karriär i siffror

Ungdomsspelare

1992-2011 Lunds SK

2001-2004 Malmö FF


Senior

2004-2008 Malmö FF 59 matcher 2 mål

2008-2011 Basel 94 matcher 1 mål

2011-2013 Anderlecht 44 matcher 0 mål

2013-2016 Basel 63 matcher 0 mål

2016- Malmö FF 


Landskamper 

2008-2013 Sverige 31 matcher 0 mål


Titlar

5 schweiziska ligatitlar 2009/2010, 2010/2011, 2013/2014, 2014/2015, 2015/2016

2 belgiska ligatitlar 2011/2012 och 2012/2013

2 svenska ligatitlar 2004 och 2016

1 schweizisk cuptitel 2009/2010


Läs mer om Malmö FF i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.