Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MFF-stjärnan: "Jag glömmer dem aldrig"

Många bollar i luften. Efter matchen mot Jönköping väntar U21-EM för Pawel Cibicki.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Pawel Cibicki med bästa polaren i Jönköping, Tommy Thelin.Foto: ROBERT BOMAN / BILDBYRÅN

I väg på EM-äventyr med U21 nästa vecka.

Men först ska Pawel Cibicki till Jönköping och besegra den klubb som fick honom att lyfta.

– Det var där jag finns en chans på nytt så jag glömmer dem aldrig, säger Cibicki.

Pawel Cibicki debuterade i Malmö FF:s A-lag 2013, 19 år gammal.

På sina tre första säsonger i MFF startade han en, sex och fem allsvenska matcher.

Året därpå, 2016, lånades Cibicki ut till Jönköping Södra där tränaren Jimmy Thelin länge haft ett öga på MFF-anfallaren. 

Väl på plats i Småland exploderade Pawel Cibicki och på 24 allsvenska matcher från start för J Södra stod Cibicki för tio mål och fem assister.

Nu åker Pawel Cibicki tillbaka till Stadsparksvallen för första gången sedan han återvände till Malmö.

– Det blir en speciell match. Det var där man fick fart på karriären, så det kommer att bli speciellt att möta dem, säger Cibicki som fortfarande har en nära relation till J Södra och människorna i klubben.

– Jag har mycket kontakt med dem fortfarande, det var där jag fick en chans på nytt så jag glömmer aldrig dem. De är bra, jag gillar dem, den kontakten vill jag aldrig tappa.

"Mysig stad"

Hur ser kontakten ut i dag?

– Jag har mest kontakt med kaptenen, Tommy (Thelin), vi hängde en hel del och snackar fortfarande. Det är bra snack, det är roligt att fullfölja kontakten även om jag inte är där längre. Det känns bra.

Hur upplevde du Jönköping som stad?

– Det är en mysig fin stad, och det är rätt lugnt där. Det var skönt för mig att komma bort ett tag. Det passade mig rätt bra.

Vad tänker du om att möta Jönköping, de är ganska starka hemma, vad behöver ni göra för att nå ett bra resultat?

– Jag vet att jag inte förlorade många matcher hemma där i fjol. Så jag vet att det inte är enkelt att komma dit och ta poäng. Det blir en tuff match, det gäller för oss att hela tiden göra konsekvent vad vi är bra på. Så förhoppningsvis löser vi det.

Hur skulle det kännas att vinna över Jönköping efter att i fjol ha vunnit med dem och haft en med den klubbens mått mätt bra säsong?

– En fotbollsspelare vill alltid vinna matchen. Sedan att det är Jönköping... I början kommer det att vara speciellt. Sedan vill jag bara ut och vinna matchen. Det vill allihopa, så det ska vi ut och göra, absolut.

Även om matchen mot Jönköping innebär avslutningen på en intensiv allsvensk vårsäsong och semester tar vid så får Pawel Cibicki inte vila.

Redan på tisdag samlas det svenska U21-landslag som ska spela EM i Polen och dit är Cibicki uttagen.

– Det ska bli roligt. En match kvar sedan är det EM-samling. Jag känner mig i bra form, jag deltaktig mycket i spelet och så där. Så länge man är delaktig i spelet så kommer det andra, mål och poäng. Så är det bara.

Inte i sämre form

"Det andra" som Pawel Cibicki på är det faktum att han efter en målorgie i början av allsvenskan med fyra mål på tre matcher nut gjort ett enda på åtta matcher.

Men att Cibicki är i sämre form nu vill han inte hålla med om.

– Nej. Jag tycker bara att innan kom målen och nu kommer de inte. Det är enda skillnaden egentligen. Men som sagt, det kommer.

– Jag har bytt position lite och så, men så är det. Det är bara att jobba på så lossnar även det andra.

Förutom Pawel Cibicki är också Franz Brorsson och Pa Konate uttagna MFF:are i U21-EM-truppen.

Däremot kom inte en av vårens succéspelare i Malmö FF, Erdal Rakip, med.

Vad tänker du om att Erdal Rakip inte kom med till U21-EM trots en bra vår?

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag tycker han förtjänar platsen i alla fall. Sedan är det upp till Håkan (Ericson, förbundskaptenen). Nu valde han att inte ta med Erdal. Det är upp till Håkan, hur han resonerar. Men jag tycker absolut att han borde vara med. Det är en duktig fotbollsspelare.

Hur långt tror du ni kan nå i EM?

– Jag tror vi kan nå långt. Nu är vi ett spelande lag och det är inte många svenska lag som åkt till mästerskap och velat stå för en spelande fotboll på det sättet. Det kommer att bli roligt att se hur det kan fungera för oss. Det kommer att bli spännande.