Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag är rädd för att göra bort mig totalt"

DRÖMUPPDRAG. När Tre Kronor slåss om OS-medaljerna i Sotji finns Isabel Boltenstern på plats för att följa de svenska spelarna. "Det är det största man kan göra", säger hon.Foto: Tomas Leprince

LARÖD. När Tre Kronor kämpar om OS-guld borta i Sotji kommer en 22-åring från Helsingborg bevaka varenda steg spelarna tar.

I en stor intervju med Kvällsposten berättar Isabel Boltenstern om sin kometkarriär, årliga snopptårtor, rädslan att misslyckas - och om drömjobbet för Viasat under OS.

- Att få vara en del av det är fantastiskt, säger hon.

Isabel Boltenstern

Ålder: 22.

Familj: Mamma, pappa, styvpappa, bror och pojkvännen Mattias Thynell.

Född: Helsingborg.

Bor: Stockholm.

Aktuell: Som Viasats yngsta reporter under OS i Sotji.

BOLTENSTERN OM...

 

... DET FRAMTIDA DRÖM-UPPDRAGET:

Ett sommar-OS hade inte varit fel. Jag har hela tiden sagt att jag skulle vilja jobba med gymnastik under ett sommar-OS men det återstår att se om jag får göra det.

 

... ATT VARA 1,62 LÅNG OCH INTERVJUA HOCKEYSPELARE På SKRIDSKOR:

Jag har inte fått den där pallen att stå på än. En läskback hade jag kanske behövt. Men jag har långa armar så det funkar.

 

... EN GENOMSNITTLIG ARBETSVECKA:

Jag har minst en livesändning med hockeyallsvenskan, jag gör två eller tre reportage nu inför JVM och OS. Jag har varit i Åre, Göteborg, Stockholm och Västerås nu på senare tid. Sedan måste man sitta och klippa reportagen. Många vet inte hur lång tid man lägger på det.

 

... SITT HOCKEYINTRESSE:

Det började när jag var ganska liten. Mamma drog med pappa, mig och min bror på Rögles matcher. I början gillade jag det inte så mycket men sen så växte jag in i det. Man fick de här klubbkänslorna och sen växte det förbi Rögle och blev känslor för hela sporten.

 

...SITT VÄRSTA MINNE FRÅN EN SÄNDNING NÅGONSIN:

Jag fick i uppdrag att åka till Celtic Park och göra Celtic- Elfsborg i kvalet till Champions League. Jag hade gott om tid på mig att läsa på inför uppdraget, men det var ändå ångestladdat eftersom det var min första fotbollssändning. Vi hade ett tekniskt strul, någon hade grävt av en sladd någonstans och det stod 60 000 skrikande fans runtom mig. Jag var så nervös att jag storbölade på hotellrummet timmen innan jag skulle åka till arenan, men sändningen gick bra till slut, och jag kände mig otroligt mycket säkrare under returmötet i Borås någon vecka senare.

Under hösten har en ny stjärna tänts på Viasats hockeyhimmel och i februari väntas Isabel Boltensterns kometkarriärskurva fortsätta skjuta i höjden.

Då ska hon vara ett av Viasats ansikten utåt när hon bevakar Tre Kronors framfart i Sotji-OS.

Men vem är hon?

Hur har hon som 22-åring kunnat få det jobb som så många hockeytokiga journalister bara kan drömma om?

Isabel Boltenstern vet inte riktigt själv, men hon är ett bevis på att talang, engagemang och hårt jobb kan bära väldigt långt, väldigt snabbt.

- Jag jobbade för inte alls så längesen på Intersport och samtidigt på Djurgården Hockey som pressvärdinna, skrev reportage och texter och fotade till hemsidan.

Kickade i gång med videobloggen

- I ren tristess började jag videoblogga och det var här det kickade i gång på riktigt. Då gjorde jag ett klipp som hette "20 saker tjejer får höra när de jobbar med sport". Det blev väldigt, väldigt uppmärksammat. Jag tror att det har runt 30 000 klick på Youtube. Där hittade Svenska Spel mig, sedan Aftonbladet och nu Viasat.

Och nu ska du åka på OS.

- Det är det största man kan göra. Alla har en relation till OS. Alla har suttit hemma och tittat på det. Att få vara en del av det är fantastiskt.

Hemma i villan i Laröd utanför Helsingborg där hennes mamma och styvpappa bor ligger en enorm, överfylld resväska. Trots att OS är två månader bort är tempot högt redan nu. Junior-VM ska göras i slutet av månaden och samtidigt ska reportage inför Sotji förproduceras.

- Allt handlar om planering. Det är mycket tåg och mycket dötid. Förra veckan räknade jag ut att jag hade 2 134 kilometer med tåg på sex dagar, säger Boltenstern som bor i Stockholm, har sin familj i Skåne och sin handbollsspelande pojkvän Mattias Thynell i Göteborg.

Bevakat allsvenskan

Under hösten har Isabel Boltenstern bevakat hockeyallsvenskan för Viasat och hon har mästerskapsrutin från basket-EM. Inget av det kan så klart mäta sig med ett OS storleksmässigt.

Har du några rädslor inför OS?

- Jag har många rädslor och har varit väldigt nervös inför mina livesändningar där allt kan förändras på en sekund. Jag är rädd för att göra bort mig totalt.

- Jag är så nojig för att säga fel namn till människor. Det är ingen stor grej men det är min farhåga. Det är ju inte så farligt egentligen men när man själv står i hetluften så smäller man upp allt till enorma proportioner och tänker att det ska bli en Youtube-klassiker.

Vilka förebilder har du?

- Min förebild har alltid varit Niklas Jihde. Jag känner igen mig i honom. Han är positiv, glad och väldigt ödmjuk. När jag började jobba, som stillbildsfotograf för Rögle, gick jag runt och skröt och sa att Kenny Jönsson var min kollega. Vi fick ju lön från samma ställe tyckte jag.

Och nu har du samma uppdragsgivare som Niklas Jihde. Vem är störst?

- Jag håller Kenny väldigt högt. Han är ju Kung Kenny. Men Niklas är Niklas. Måste jag välja så är nog Niklas större.

En snopptårta

Bloggen där allt en gång började blir ett återkommande samtalsämne när vi sitter i villan i Laröd.

Där varvas dagliga och lättsamma tankar med allvarliga funderingar - och snopptårtor.

- Det började egentligen för 30 år sedan. Min kompis mamma fick en penisbeklädd tårta när hon fyllde år. För fyra år sedan började jag och mina tjejer att göra snopptårtor på Dicks namnsdag, som en liten hyllning.

- Eftersom jag har flyttat till Stockholm, någon har flyttat till Kristianstad och alla bor på olika ställen så är det kul att ses under våren och ha det här som vår grej. Men det är inte en sexistisk aktion, utan en hyllning som har eskalerat och blivit en liten högtid för oss.

När Dick firar namnsdag nästa gång, den 7 februari, har Isabel precis landat i Ryssland.

- Då får det ju bli en tårta i Sotji, säger hon och skrattar.

I bloggen tar Isabel Boltensten även upp rampljusets baksida.

Hon känner sig inte drabbad av näthat, men har inte heller varit helt förskonad från negativa kommentarer och nedlåtande påhopp.

Få utrymmen för misstag

- När Djurgården trillade ner från elitserien till hockeyallsvenskan var det någon arg kille som gick in på forumet och skrev att det var mitt fel för att jag skulle ha legat med alla spelare. Han menade ju inte det där utan han var arg och ville skriva av sig och då blev det riktat mot mig. Det är pinsamt, det är ju bara det.

För dig?

- Nej, för honom. Jag vet att det inte är sant och det tror jag att alla andra också vet. Han har bett om ursäkt i efterhand

När Tre Kronor spelar sina OS-matcher i Sotji lär en miljonpublik sitta hemma i tv-sofforna.

Isabel Boltenstern gillar adrenalinkicken det ger men under en direktsändning finns få utrymmen för misstag - inte minst under ett OS.

- Jag vet att mina chefer sitter och tittar, jag vet att det sitter människor ute i landet och tittar och att de har väldigt nära till twitter där de kan skriva precis vad de tycker och tänker om hur värdelös man är. Det är skrämmande.

Har du någon gång ångrat att du tackade ja till att göra OS?

- Inte än. Det är för långt bort fortfarande men när man är på sista veckan och börjar packa väskan så tror jag att man börja fundera på att riva biljetten i ren rädsla.