Isabelle är bäst i världen – missar alla mästerskap

Här är de senaste svenska fanbärarna i sommar-OS
Isabelle Haak i landslagströjan.
Foto: Robert Boman
Isabelle Haak spelar för Vakifbank Istanbul i Turkiet.
Foto: Privat.
Isabelle Haak.
Foto: BILDBYRÅN
Isabelle Haak.
Foto: BILDBYRÅN

Isabelle Haak har två stora drömmar.

Att vinna Champions League, som hon har stora chanser att göra i karriären.

Att ta mästerskapsmedaljer med Sverige, som är desto mer orealistiskt.

– De flesta i mitt lag ska spela OS och jag får fokusera på gymmet, man känner att man missar något riktigt stor och häftigt, säger den svenska storstjärnan.

Isabelle Haak närmar sig semifinal i volleybollens Champions League och leder hela turneringens poängliga. Förra veckan vann hennes klubb Vakifbank Istanbul mot ryska Dinamo Moskva med 3-0 i set. Returen spelas i Turkiet på torsdagskvällen.

– Det var väl inte tänkt att det skulle bli en så enkel seger. Det var på deras hemmaplan och de är ett bra lag på papperet. Men vi gjorde vår bästa match för säsongen, om man kollar på statistiken. Vi gjorde att de såg dåliga ut, helt enkelt. Det viktigaste nu är att vara lika fokuserade, det blir det svåra, säger Isabelle Haak.

Vill vinna Champions League

Den svenska stjärnan är bara 20 år gammal men redan en nyckelspelare i en av världens absolut bästa klubbar. Hon kommer med största sannolikhet vinna Champions League någon gång i karriären. Hennes förhoppning är att göra det redan i år.

– Det är väldigt många bra lag med, kanske främst italienska Conegliano. Det blir tufft men vi har definitivt chansen även om man måste ha lite flyt på vägen och ha bra dagar när det är de stora matcherna.

Är det ett stort misslyckande om ni inte vinner?

– Klubben missade det på håret förra säsongen men har vunnit flera gånger. Målet är att vinna, det är de förväntningarna vi har på oss.

Hur stort skulle det vara för dig personligen?

– Det är min största dröm att få vinna Champions League, inget är mäktigare. Man gör verkligen allt för att nå den finalen och att vinna den.

Isabelle Haaks Vakifbank Istanbul är ett av världens bästa lag.
Foto: BILDBYRÅN

Haak leder poängligan i Champions League

Samtidigt som Isabelle Haaks klubb är en av favoriterna till att vinna titeln stormar hon själv mot utmärkelsen som turneringens bästa poängplockare. I nuläget toppar hon statistiken och skulle därmed kunna benämnas som världens just nu bästa spelare – men det har hon själv inte koll på.

– Nej, jag kollar inte.

Du är uppe i 153 poäng och de som jagar närmast har 147.

– Oj, det var nära.

Men du tycker inte alls att det är viktigt?

– Det är ju en lagsport så jag funderar mer på lagets prestation, det är det viktiga. Det är klart att det är kul när det går bra för mig personligen också men det är inte så att jag går in och kollar för det är inte det som är viktigt, i mina ögon.

– Det kanske är något man kommer titta tillbaka på och glädjas åt så småningom.

Sverige har svårt att kvala in

Att volleyboll är en lagsport blir många gånger smärtsamt tydligt för Isabelle Haak. För trots att hon når stora framgångar i klubblag har hon aldrig varit i närheten av att spela något stort mästerskap med landslaget. Sverige lyckas inte kvala in.

– Det är väl det som skiljer mig och de andra toppspelarna på min position. De spelar året runt, får alltid bra matcher och samlar på sig erfarenhet. Jag får rikta in på säsongen med klubblaget och på sommaren får jag fokusera mer på att vara i gymmet och försöka förbereda mig så bra som möjligt. Det pratas ju väldigt mycket om OS nu och man blir ju väldigt avundsjuk. 

Om hon klarar sig från skador, och om hon vill, har Haak många år kvar som volleybollspelare på toppnivå. Under den tiden hoppas hon att svensk volleyboll utvecklas så mycket att hon får spela EM, VM och OS.

– Det är en dröm. Jag är väldigt nära många i landslaget och vet hur mycket alla kämpar för att vi ska bli bättre. Men det krävs ännu mer arbete där bakom. 

Vad behöver göras för att svensk volleyboll ska få fram fler storspelare?

– Våra svenska spelare behöver försöka ta sig ut i världen, redan när man är ung. Det behöver inte vara en absolut toppliga men det är bra att komma ut och få erfarenheter.

Om du vinner Champions League så borde väl det också kunna vara något som sporrar den yngre generationen?

– Det skulle vara det absolut bästa, om jag kan påverka yngre och visa dem att den här chansen finns. 

OS i Tokyo hotas av coronaviruset