Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Innebandyklubben ger spelarna mensskydd

Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

Småländska innebandyklubben Ljungby IK vill bryta tabun.

Nu delar division 1-klubben ut gratis mensskydd till sina spelare.

– 50 procent av befolkningen har mens, men det hyssjas väldigt mycket om det, säger lagkaptenen Alice Sjöstrand till Sveriges Radio.

Att dela ut mensskydd är bara en av flera saker klubben gör för att bryta tabun kring mens.

Nu hoppas de att arbetsplatser och föreningar ska ta efter det.

– 50 procent at befolkningen har mens, men det hyssjas väldigt mycket om det. Det är något vi vill få bort. Det är en naturlig grej som sker i en kvinnas liv. Varför ska det vara så himla hemlighetsfullt? Det ska inte behöva vara så jobbigt att prata om, säger lagkaptenen Alice Sjöstrand och berättar att hon tror att det hela kan leda till att fler tjejer väljer att spela i Ljungby IK.

Klubben har också en förhoppning att något politiskt parti ska prata lyfta frågan.

– Det vore intressant om något av de lokala partierna snappar upp det som en valfråga, säger klubbens orföranden Benny Aronsson i en artikel klubben publicerat på sin hemisda.

Hoppas på politiskt parti

I en artikel i Smålänningen kan man läsa att Ljungby kommun är kommunens största arbetsgivare och har cirka 2 700 anställda. Av dem är andelen kvinnor 81,8 procent.

– Varför finns det inte gratis mensskydd där? Vi hoppas få med några på tåget och varför inte börja med kommunen. Det här kan bara bli större och större, säger Aronsson. 

Vad gäller laget så hoppas lagkapten Alice Sjöstrand att beslutet med gratis mensskydd ska locka fler tjejer till Ljungby IK.

– Vi har inte det här att alla ska spela med en viss klubba eller använda en viss sorts skor. Nu får vi också välja de mensskydd vi vill och det tror jag lockar spelare, här få du välja det du själv vill och det som passar dig bäst.

– Det underlättar, det gör att vi kan prioritera andra saker. Det gär att andra delar blir lättare, kan man säga.