Inlagd på psyket – blev hotad till livet

Christian Bertilsson jublar under Kalmar Grand Prix.
Foto: Ola Karlsson
Christian Bertilsson, cyklist.
Foto: Privat
Linus Thörnblad, höjdhoppare, medverkar i boken "På andra sidan väggen".
Foto: BILDBYRÅN
Magnus Muhrén, bandyspelare, medverkar också i boken "På andra sidan väggen".
Foto: MARTIN HENRIKSSON / BILDBYRÅN

Panikångesten sköljde över honom igen.

Christian Bertilsson såg lastbilen i den mötande motorvägsfilen och övervägde om han skulle krocka med den.

Proffscyklisten var på gränsen att infria sin dröm när utbrändheten slog till och livet rasade samman nästan över en natt.

– Jag levde ett liv som inte var värt att leva. Jag hade satsat allt på min karriär och så drogs benen undan, säger Christian Bertilsson.

Christian Bertilsson från Kristianstad bestämde sig tidigt för att han skulle lyckas försörja sig som cyklist.

Han var extremt målmedveten och hade även en annan förmåga som skulle ta honom nära hans dröm. Att kunna pressa sig själv till gränsen – och över den.

2011 skrev han på för det svenska proffsstallet Cykelcity.

Året därpå, som 21-åring, fick han sitt stora genombrott internationellt med en fjärdeplats på U23-EM. När han vann en klungspurt i en stor kategori 1-tävling trillade fina erbjudanden från internationella proffslag in.

– Efter det kände jag att "nu jävlar, nu kan jag bli bäst!", säger Christian Bertilsson.

Försäsongen 2014 var karriärens bästa.

Christian var redo att börja vinna internationella tävlingar.

Trodde han.

I stället sa kroppen tvärstopp. Christian Bertilsson var utbränd och föll ner i en depression med panikångestattacker och en rädsla för sig själv när han tappade respekten för livet.

"På andra sidan väggen" är skriven av Axel Smith och ges ut av Parus förlag.
Foto: Parus förlag.

Elitidrottare berättar om problemen i bok

Tillsammans med sju andra elitidrottare, bland dem höjdhopparen Linus Thörnblad och bandyspelaren Magnus Muhrén, berättar Christian Bertilsson om sin kamp mot psykisk ohälsa inom elitidrotten i boken På andra sidan väggen, skriven av Axel Smith, som ges ut av Parusförlag.

I nu 27-årige Christian Bertilssons fall kom utbrändheten som en chock. Han var på väg att avsluta det sista formtoppningslägret i Spanien och alla tester var jättebra.

Men när han kom hem till Sverige orkade han inte upp ur sängen. Hjärtat slog högt och annorlunda.

– I efterhand var det som att gå ut för ett stup. Det var abrupt. Jag kan ärligt säga att jag inte kände några signaler på att jag var på väg mot överträning eller utbrändhet. Det var som en blixt från klar himmel för mig. Jag började fatta att det var något som hade gått åt helvete. Det var på en nivå som var surrealistisk. Huvudet var med men kroppen löd ingenting. Jag kunde inte gå upp för trapporna utan att pausa, säger Christian Bertilsson.

Det blev hans uppgång och fall

I boken berättar han att han var känd för att ”kunna pressa sig så nära döden eller utmattning som möjligt”.

Det blev både hans uppgång och fall.

– Jag hade en förmåga att kunna träna på "rött". Det är inte så många som kan komma upp och förbi mjölksyra. Det gör ont. När saker och ting gör ont vill kroppen minska, men jag blev vän med min smärta. Jag tror att det var därför jag hamnade i ett utmattningstillstånd. Jag hade så lätt för att ta fram knappen där man kunde ta slut på kroppen och tog fram den alldeles för ofta både i tränings- och tävlingssammanhang. Det sliter enormt på kroppen.

Han tvingades ställa in hela säsongen 2014 och mådde allt sämre psykiskt när det han kämpat så hårt för att uppnå togs ifrån honom utan att några svar fanns.

– Till råga på allt dog både min farmor och morfar det året och det utlöste panikångestattackerna och jag fick verkligen uppleva att det fanns olika grader av helvete.

Problemen kulminerade i USA

För Christian kulminerade allt i två starka händelser sedan han valt att stanna kvar i USA efter en resa med stallkamraten och vännen Robert Pölder efter säsongen, vilket beskrivs i boken.

En torsdagsmorgon vaknade han med en känsla som var värre än något han upplevt tidigare. Det kändes som att han dömts till döden, eller som att jorden skulle gå under. Han fortsatte att följa motorvägen och på eftermiddagen kände han för att styra över till den andra vägbanan när en lämplig lastbil passerade.

– Det var väldigt läskigt. Jag tappade respekten för livet. Det är svårt att förklara för det känns inte som mig. Jag körde och parkerade bilen och satt och grät, berättar Christian.

– Jag insåg att jag måste hem för jag var ute på så tunn is att det nästan bara är tur att jag lever.

Hamnade på psyket – och hotades

På hemresan fick han en ny panikångestattack på flygplatsen i New York, svimmade och slog huvudet i golvet. I ambulansen berättade han hur dåligt han mådde och då placerades han på psyket i två dygn.

– Jag tänkte att psyket var ett ställe där de tog hand om en, men jag hamnade på ett riktigt mentalsjukhus med vakter och en lokal utan fönster.

Där blev han hotad av en patient som även gick till fysisk attack.

– Han tittade på mig och frågade mig om jag ville dö. Jag blev riktigt rädd.

Med hjälp av en av skötarna fick Christian kontakt med en läkare som förstod att han inte borde vara där. Efter ett samtal hem till sin pappa kunde han också boka resan tillbaka till Sverige.

Det blev hans vändning.

– När jag flög hem var botten nådd. Jag hade testat så många svarta hål och avgrunder och nu visste jag att allting hängde på mig att ta mig ur detta. Jag tog kontakt med en psykolog som hjälpte mig att hitta lite rätt igen.

30 procent lider av psykisk ohälsa

I dag mår Christian Bertilsson betydligt bättre, men han är långt ifrån ensam att ha gjort den jobbiga resan.

Enligt den forskning som finns på området lider elitidrottare av psykisk ohälsa i samma utsträckning som normalbefolkningen. En svensk enkätundersökning har visat att drygt 30 procent av svenska elitidrottare på landslagsnivå har upplevt psykisk ohälsa, där siffran vara 38 procent bland de kvinnliga utövarna och 20 procent bland manliga.

Hur lång tid har det tagit för dig att få rätsida på livet igen?

– Den psykiska instabiliteten tog inte mer än ett par månader från att jag var hemma till att jag var helt återställd, säger Christian.

Där gjorde det mycket att Christian även bearbetade sina känslor genom att berätta, bland annat i bloggform.

– Det är inget att skämmas för. Jag kände ett behov att berätta och fick väldigt mycket respons där och då. Jag vet att jag har hjälpt andra som har skrivit mejl till mig och uppskattat att jag varit rak och ärlig.

Fysiskt är det värre. Christian Bertilsson lider av kronisk smärta i benen.

Kan du bli 100 procent återställd?

– Med den här återställningstakten är jag kanske lagom frisk till pensionen. Det är ungefär så snabbt det känns som det går för mig. Under de här snart fem åren är jag inte återhämtad mer än till max 25-30 procent av min normala kapacitet. Så jävligt är det.

Christian Bertilssons råd till andra

Förbered dig mentalt – tidigt

– I dag krävs det oftast att man går 100% in i en satsning för att lyckas ta sig till en professionell nivå. Ju mer centrerad och uteslutande satsningen blir, desto större blir fallet ned till en annan vardag utifall att något går snett som tvingar dig att avbryta satsningen/karriären. 

Tänk över det faktum tidigt i karriären, att det är många som på vägen uppåt hindras av diverse problem och skador som kan tvinga dem att sluta och förbered huvudet på att en dag kommer det att ta slut, oavsett om det är frivilligt eller ofrivilligt.


Behåll vännerna utanför idrotten

– Håll kvar vid gamla vänner då man vid en elitsatsning annars kanske enbart umgås med kollegor och likasinnade vilket kan bli problematiskt om man tvingas avbryta och lämna något.

Inte gett upp tanken på en återkomst

Trots det har inte Christian Bertilsson gett upp tanken på att tävla igen. Inte minst för att få ett avslut på egna villkor.

– Innan har jag haft en mer uttalad dröm om att komma tillbaka till proffslivet, men det har jag lyckats trycka bort nu. Nu har jag byggt upp ett liv med barn, familj och företag så det är en omöjlighet att komma tillbaka till den professionella nivån. Men jag har en dröm om att en dag komma tillbaka till svensk elitidrott, gärna cykling, för jag hade velat komma tillbaka och gärna vinna.

– I den bästa av världar har kroppen kunnat läka inom x antal år och förhoppningsvis kan jag göra någon satsning som är mer på skoj då, inte blodigt allvar.


Utdrag från boken ”På andra sidan väggen”

MAGNUS MUHRÉN

Vid bandy-VM 2005 korades Magnus Muhrén till världens bästa spelare. När säsongen var över blev han utsedd till årets man i svensk bandy för fjärde året på rad. Han stänkte in mål i såväl Elitserien som landslaget.

Vad folk inte visste var hur lite energi han hade utanför rinken. Med skridskorna påsnörade klarade han av att vara bandyspelaren Muhrén, stänga ute världen runt omkring och fokusera på nuet. Bandyn var ett andningshål från tillvaron, men resten av dygnet mådde han dåligt.

LINUS THÖRNBLAD

Malmö, december 2010. Linus Thörnblad vaknar upp i sin lägenhet. Det är ljust ute, men han vet inte vad klockan är. De senaste veckorna har sett likadana ut. Sova. Vakna av mobilalarmet. Upp för att äta. Lägga sig på nytt. Zappa på teven, men utan att ta in något annat än flimret. Sova. Öppna en ny konserv. Äta. Att dagarna går märks mest av att tidningshögen innanför dörrinkastet växer. Han hämtar dagens tidning, men klarar inte av att fokusera på ett ord i taget. Med lite ansträngning går det att tyda rubrikerna, men inte mer. Bokstäverna klumpar ihop sig. Efter en stund ger han upp och lägger tidningen överst i högen. När var han senast ute med soporna? Han vet inte.


I boken medverkar även triathleten Clas Björling, kanotisten Tom Krantz, schackspelaren Ulf Andersson, löparen Johan Larsson och cyklisten Marcus Streijffert.