Tror på sverige. LDB:s mittback Amanda Ilestedt gör mästerskapsdebut i hemma-EM. Nu hoppas 20-åringen på en ny svensk succé. Foto: Carl Sandin / Bildbyrån
Tror på sverige. LDB:s mittback Amanda Ilestedt gör mästerskapsdebut i hemma-EM. Nu hoppas 20-åringen på en ny svensk succé. Foto: Carl Sandin / Bildbyrån

Ilestedt drömmer om en medalj i hemma-EM

Publicerad

I dag samlas den svenska EM-truppen i Stenungsund.

LdB Malmös mittback Amanda Ilestedt följer gärna upp fjolårets U19-EM-guld med en ny medalj i sitt första A-landslagsmästerskap.

- Jag tycker att vi har stora chanser att ta oss till Friends den 28 juli, säger debutanten tillika truppens yngsta spelare.

Om Therese Sjögran var en skräll i den svenska EM-truppen var lagkamraten Amanda Ilestedt, 20 år, minst lika överraskad över att få se sitt namn och ansikte på tv när truppen presenterades.

- Jag var mentalt förberedd på att inte komma med, men jag blev skitglad så klart, säger Amanda som är en av åtta backar som förbundskapten Pia Sundhage tog ut.

I dag samlas den svenska truppen i Stenungsund för att dra i gång EM-förberedelserna på allvar.

Bortsett från två landslagsuttagningar och något ytterligare läger i år är Amanda Ilestedt oprövad på A-landslagsnivå. Med U-landslaget är hon desto mer rutinerad. Hon var lagkapten när Sverige vann U19-EM-guld förra sommaren. Hon har även deltagit i U20-VM som 17-åring.

Kan den rutinen hjälpa dig nu?

- Absolut. Jag har ändå varit med och spelat avgörande matcher, säger Amanda.

- Jag vet också att det gäller att ta en match i taget, att förberedelserna med mat och sömn är viktiga. Det är små detaljer för att lyckas och det var därför vi gjorde det i Turkiet i fjol.

Amanda Ilestedt kan få landslagsdebutera i träningsmötet med England den 4 juli. Men i EM är Charlotte Rohlin och Nilla Fischer givna i mittförsvaret.

- Man byter ju inte mittback huxflux, men jag ska ge allt på träningarna och ser all speltid som ett plus. Det kan hända saker på vägen och då ska jag vara förberedd.

Idrotten går i släkten

Släktbanden talar i alla fall för Amanda.

Hon är kusin med NHL-proffset Oliver Ekman-Larsson, morfar Kenneth Ekman var landslagsman i ishockey och hennes farfars bror var hockeylegendaren Sven Tumba.

Hur mycket kommer det betyda det för dig som spelare att vara med på den här EM-resan?

- Det kommer betyda mycket som enskild fotbollsspelare. Ett EM på hemmaplan är få förunnat. Att det kanske inte sker igen gör det extra häftigt.

Den 28 juli avgörs EM-finalen på Friends arena i Stockholm. Amanda Ilestedt tror att Sverige har goda chanser att nå dit.

- En medalj hade varit grädden på moset.

Fredrik Jonsson
Fredrik Jonsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag