Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ikonernas sista insats:
Rädda kvar Mjällby

Mattias Asper Foto: Michael Erichsen
Christian Wilhelmsson Foto: Daniel Stiller
Marcus Ekenberg Foto: Andreas L Eriksson

De har alla tre varit kulturbärare i Mjällby AIF.

På söndag kan firma "Chippen", Asper och Ekenberg göra sitt sista uppdrag när Mjällby ska rädda sig kvar i superettan.

– Vi har ett hjärta för klubben och är från bygden vilket gör det lite speciellt med just klubbkänslan, säger Mattias Asper.

Alla har de växt upp i klubben Mjällby AIF och tagit klivet ut på den större scenen varpå de återvänt på nytt. Det här med att klubbkänslan är passé i dagens fotbollsvärld stämmer inte in på Mjällby-trion Marcus Ekenberg, 35, Mattias Asper, 41, och Christian "Chippen" Wilhelmsson, 35.

– Alla tre har betytt mycket. Dels för deras insatser på och utanför planen men även hur de inspirerat många andra att börja spela och satsa på fotbollen. De har visat att även i en liten klubb som Mjällby AIF kan man utvecklas och få en fantastisk karriär, säger klubbchefen Jörgen Martinsson.

"Finns en genuin klubbkänsla"

Trions karriärer är alla imponerade på sitt sätt. "Chippen" har spelat i flertalet stora ligor i världen och har 79 landskamper på sitt cv. Ekenberg har spelat i Champions League för Helsingborgs IF och Asper har proffsspel i såväl Spanien som Turkiet samt SM-guld med både AIK och Malmö FF på sin meritlista. "Chippen" har egentligen inget behov vare sig ekonomiskt eller prestigemässigt att återvända till klubben.

– Någonstans tror jag att det finns en genuin klubbkänsla av sällan skådat slag hos honom. Det är inte ofta man ser den inställningen, säger klubbchefen.

Klubbikonerna Marcus Ekenberg och Mattias Asper har haft många år i klubben. För Ekenbergs del har den senaste tiden varit ganska tung. Ett benbrott förra året följdes upp av en hälseneskada i år.

För Asper har det varit en del småskavanker i år, något som han inte haft så mycket tidigare i karriären. Nu kan alla klubbikonerna göra sin sista gemensamma insats för Mjällby, när returmötet mot Örgryte IS spelas i dag hemma på Strandvallen.

– Det hade varit kul att få spela med "Chippen" nu på söndag igen. Att rädda kontraktet i sista matchen vore ett drömscenario. Det känns otroligt roligt att spela tillsammans med "Chippen" och Asper igen, säger Marcus Ekenberg.

– Det är klart att det är speciellt. De har ett hjärta för klubben och är från bygden vilket gör det lite speciellt med just klubbkänslan. Ute på planen är det annars som att spela med vilka spelare som helst, säger Asper.

Framtiden oklar

Det är ännu oklart hur det blir med en fortsättning i Mjällby AIF för de båda. Marcus Ekenberg är dock inställd på att fortsätta med elitkarriären ett tag framöver.

– Jag har tappat ett år av min karriär på grund av skador så jag vill köra något år till. På träningarna känns det som att jag håller för det och jag tycker fortfarande det är skitkul att spela fotboll, säger Ekenberg.

Målvkaten Mattias Asper är mer tveksam till en fortsättning.

– Jag är 41 så det är väl inget konstigt att säga att det kan vara sista matchen. Vi ska ta beslutet om framtiden när matchen är spelad och säsongen är över. Hur det blir har med motivation att göra. Det krävs stor ansträngning för att fortsätta, jag har haft en del småskavanker i år vilket har påverkat lite grann så klart, säger Asper.

– Ska man fortsätta så måste man göra det till 110-120 procent, det är frågan om man orkar det. Vi får se, säger han.

Alla tre klubbikonerna har utgående kontrakt och klubbchef Martinsson kan inte svara på hur det blir med Ekenbergs framtid i klubben. Det han däremot berättar är att anfallaren har gjort oerhört mycket nytta för klubben genom åren och skänkt väldigt mycket glädje.

"Har ett par år kvar"

Martinsson menar att det finns fler år i Ekenbergs kropp, så länge han får vara frisk.

– Kan Marcus komma tillbaka i gammalt gott slag så har han säkerligen ett par år till inom elitfotbollen. Marcus Ekenberg är en spelare som i mångt och mycket personifierar MAIF. Vi får sätta oss ner när kvalspelet och resonera om framtiden med honom och många andra.

Nu väntar sista matchen för säsongen och spelarna är optimistiska inför returen på Strandvallen.

– Vi hade åtminstone fyra till fem 100 procentiga målchanser senast. Det känns lite slarvigt att vi inte fick dit en boll i alla fall, då hade vi haft ett bättre utgångsläge men det finns hopp, säger Ekenberg.

– Det är bara halvlek i den här matchen. Vi skapade väl så många chanser som de gjorde förra matchen men lyckades inte sätta dit dem. Gör vi en lika bra eller något bättre match så tror jag vi har en bra chans att vända det här. Dessutom med publikstödet i ryggen, säger en hoppfull Mattias Asper.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!