Igor Sypniewski om sitt självmordsförsök

Foto: Ulf Ryd

Igor Sypniewski, 40, var allsvensk stjärna i Malmö FF och Halmstad.

I sin självbiografi som nu släpps i Polen avslöjar Sypniewski att han försökte begå självmord under sin tid i Sverige.

"I huvudet hade jag bara en tanke, att begå självmord. Jag svalde tabletter och somnade för en stund. Det var ett 50-tal tabletter för de kommande veckornas bruk och av dem svalde jag säkert 30", skriver han i sin bok.

2003 värvade Jonas Thern, den förre svenske landslagskaptenen och bronshjälten från USA-VM 1994, anfallaren Igor Sypniewski till Halmstads BK.

Sypniewski hade då haft två tunga år efter en succésejour 1998 till 2000 i den grekiska storklubben Panathinaikos.

I Halmstad öste Sypniewski 2003 in 10 mål på 21 allsvenska matcher och värvades efter säsongen av MFF.

Vad få då visste var att Sypniewski brottades med svåra personliga problem.

I sin bok "ZaSYPAny", ett ord som betyder nergrävd och där "Sypa" är Igor Sypniewskis smeknamn, berättar anfallaren ingående om sin tid i Sverige.

"Förbannat mitt liv"

"Någon har förbannat mitt liv - ju längre jag har haft det bra desto säkrare kunde jag vara på att något snart skulle gå sönder. I Sverige var det tyvärr likadant. Smekmånaden i allsvenskan tog slut när vi i stället för att nå pokalerna, vilket kändes realistiskt, började att falla i tabellerna. Anledningarna var flera, men en av dem var mitt självmordsförsök. "

Igor Sypniewski berättar i sin bok att han tog väldigt illa åt sig av kritik mot honom hemma i Polen och att han hoppades slippa undan det genom att flytta till Sverige. Något som inte hände.

"Ingen brydde sig om att jag inte ville ha något med varken polska journalister eller tränare att göra. De ville komma åt mig...", skriver Sypniewski och berättar om en episod när han blev ensam kvar hemma i bostaden.

"Jag var säker på att de två typerna, som steg ut ur den gamla Mercedesen, pratade polska... Detta blev för mycket för mig, depressionen sköljde över mig. I huvudet hade jag bara en tanke, att begå självmord. Jag svalde tabletter och somnade för en stund. Det var ett 50-tal tabletter för de kommande veckornas bruk och av dem svalde jag säkert 30. När jag somnade kände jag mig för en stund fri för att jag visste att jag nu inte skulle behöva vara rädd mer. Jag ville att allt skulle ta slut."

Skjutsades till akuten

Sypniewskis sambo hittade honom på golvet i badrummet. Istället för att ringa ambulans ringde hon upp Sypniewskis manager Bogdan Maslanski som omedelbart ringde ambulans och sedan illkörde från Borås till Halmstad.

När Maslanski kom fram låg Sypniewski på intensiven.

"Jag låg där i tre fyra dagar och återvände därefter inte bara hem utan också till träningarna. De som visste vad som hänt var knäckta, de andra märkte ingenting. Jag har ju alltid varit lite konstig..."

Hyllar Thern och agenten

I boken "ZaSYPAny" hyllar Igor Sypniewski så väl agenten Bogdan Maslanski som Jonas Thern.

"Maslanka och Jonas hade min respekt, de visste om mitt självmordförsök men de hade ingen aning om min sjukdom. De förstod att jag hade problem med alkoholen, men kände inte till depressionen, en sådan livssmärta önskar jag ingen. "

Igor Sypniewski slutade spela fotboll 2007. Han är i dag bosatt i sin födelsestad Lodz.

Hjälp mot depression

 Det vanligaste tecknet för depression är nedstämdhet. Även att känna tomhet, orkeslöshet och brist på glädje är vanligt. Om de känslorna sitter i varje dag under mer än två veckors tid är det tecken på att man lider av en depression.
 En depression kan yttra sig i bland annat sorg, ångest, trötthet, sömnsvårigheter, ökad eller minskad aptit, värk och minskad sexlust.
 Går en depression för långt kan det leda till självmordstankar.
 Det är viktigt att söka hjälp vid en depression. Bland hjälp som finns är stödsamtal, psykoterapi eller läkemedelsbehandling. Även fysisk aktivitet kan hjälpa.
 Knappt hälften av alla kvinnor och ungefär var fjärde man blir deprimerad någon gång under sin livstid. Världshälsoorganisationen WHO klassar depression som den fjärde vanligaste anledningen till allvarlig ohälsa i världen.
 Om man känner att man mår väldigt dåligt och vill ha hjälp så fort som möjligt ska man ringa 112 eller söka hjälp via en psykiatrisk akutmottagning.
Källor: Vårdguiden 1177, depression.se

Igor Sypniewski i svensk fotboll

2003 Halmstads BK 21 matcher 10 mål
2004 Malmö FF 8 matcher 2 mål
2004 Trelleborgs FF (lån) 2 matcher 0 mål
2006 Bunkeflo 7 matcher 5 mål