Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Hoppas domarna ser det och ger oss fler powerplay"

Foto: MAGNUS LEJHALL

Statistiken har talat. Karlskrona får minst antal numerära överlägen - i hela SHL. Leksand flest. Men KHK-backen Mattias Karlsson lägger inte någon skuld på domarna och pekar i stället på en annan anledning.

– Vi har sällan mest puckinnehav i matcherna, det är nog en av orsakerna, säger han.

Inom de flesta idrotter talas det ofta om att de mindre klubbarna känner sig förfördelade vad gäller domslut. Därtill att de större, mer etablerade lagen tenderar att få fler domslut med sig.

Men den diskussionen ger inte Karlskrona HK:s Mattias Karlsson mycket för.

– Jag tror att domarna tänker likadant oavsett vilka lag som är på isen. De gör så gott de kan och ibland blir det rätt, ibland fel, säger han.

Kvällsposten har tidigare redovisat statistiken där det framgår att Karlskrona får minst antal numerära överlägen i hela SHL. 67 powerplaytillfällen på 32 matcher ger ett snitt på 2,09 per match. En anmärkningsvärd siffra i förhållande till nykomlingen Leksand, som toppar samma lista med 113 numerära överlägen och snittar 3,53 per match.

– I de flesta matcher vi spelar så är det inte vi som har störst puckinnehav. Vi försöker ofta spela på kontringar och jag tror det är den stora anledningen till att statistiken ser ut som den gör, säger Mattias Karlsson.

Inte överraskad

Karlskronatränaren Pelle Hånberg är inne på samma linje. Han har sett statistiken förut och är inte särskilt överraskad att hans lag återfinns längst ner på listan.

– Vi har sett det förut och jag tror att vi låg i botten då också. Man kan tycka att det är orättvist men då måste man samtidigt titta på hur vi spelar i Karlskrona. Vi jobbar inte lika mycket med hög press och spelar mer defensivt än de flesta andra lag. Då är man inte lika benägen att få utvisningar med sig och jag tycker inte att vi är felaktigt behandlade på något sätt, säger han.

"Hoppas domarna ser statistiken"

Att domarnivån varierar från match till match ser Mattias Karlsson som en självklarhet.

– Det är ju så varenda match och det vore konstigt om det spelades matcher där det inte fanns några tveksamma domslut. Det går fort och domarna gör både rätt och fel i varje match. Det är inga konstigheter, säger han och tillägger skämtsamt:

– Vi får hoppas att domarna ser den där statistiken och ger oss fler powerplay.