Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Hoppas att jag kan lämna i juni"

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

I Peru är han stjärnan som glänser mot Messi, Suarez och Neymar.

I Malmö har han länge varit bänkad och ifrågasatt.

Nu har Yoshimar Yotún tagit ett beslut.

Den nya säsongen har börjat perfekt för peruanen. Reprisbilderna av pangskottet som sökte sig in i Andreas Isakssons ena kryss på måndagskvällen berättar allt om Yotúns nuvarande form.

När vi möts visar han stolt upp sitt instagram-konto med över 40 000 följare. Han säger att han är blyg och inte gillar att marknadsföra sig, men att han får energi av allt stöd. Malmölivet är bra just nu.

Annat var det i fjor. Då imponerade han visserligen i peruanska landslaget och berömdes efter matcher där han ställdes mot spelare som Lionel Messi och Neymar, men fick inte förtroendet i allsvenskan mot lag som Sundsvall och Gefle.

Från doldis till kändis

Yoshimar Yotún hade petats av Åge Hareide och hamnade djupt inne i frysboxen hos Allan Kuhn, när dansken gick över till ett mer defensivt spelsätt efter en knackig start på förra säsongen.

Peruanen kritiserar än i dag inte tränarens beslut, ”ingen spelare har en given plats på plan skriven i kontraktet”, men gör ingen hemlighet av att han hade svårt att smälta laguttagningarna.

– När startelvan presenterades inför match var det bäst att ingen försökte prata med mig, säger han.

Paradoxalt nog växte Yotún från doldis till kändis hemma i Peru.

Inför senaste VM-kvalmatchen nämnde Uruguays förbundskapten Oscar Washington Tabárez MFF-spelaren som ett av Perus stora utropstecken.

Döpt efter stjärnbrassen

Peruanska medier beskriver en spelare med ett namn många i hemlandet knappt kunde uttala, som växt till en nyckelspelare i landslaget.

Namnet är förresten pappans hyllning till brasilianske högerbacken Josimar som representerade Brasilien i VM 1986 och vann Serie A två gånger med Diego Armando Maradonas Napoli.

– Många i kvarteret tyckte att min pappa skulle ta med mig till ett juniorlag. Det gjorde han först när jag var åtta år.

Yoshimar Yotún växte upp i ett väldigt fattigt område i hamnstaden Callao. Där bodde han i ett vingligt hus byggt av plankor och plåt tills han var nitton år.

Första gången han kom till Sverige var han elva år och spelade i Cantolao, i hemlandet känd för sin ungdomsverksamhet. Laget deltog då i Gothia Cup.

På den tiden trodde Yotún aldrig att han skulle återvända till det kalla landet i norra Europa. Framförallt inte som proffs.

Gick snabbt med MFF

Efter att ha gjort bra ifrån sig i en av Perus större klubbar Sporting Cristal, och varit på lånesejour i brasilianska Vasco da Gama, köpte Yotún en lägenhet till sina föräldrar och flyttade själv från de fattiga kvarteren i hamnstaden.

– Men jag bär alltid bär de kvarteren inom mig.

Yotún ville ta steget till en utländsk klubb när representanten via en spansk mellanhand fick veta att en svensk klubb letade efter en ytterback.

– Det gick fort. Filmklipp skickades hit och dit. Daniel Andersson kollade in mig och gillade det han såg. Efter bara några veckor var allt klart.

27-åringen är ärlig med att han såg MFF och allsvenskan som en mellanlandning på väg mot de större europeiska ligorna. Målet var att spela här en säsong och sedan flyga vidare.

– Jag ville få till något som gagnade både klubben och mig. Första året gick bra, vi var med i Champions League. Tiden flög och nu har det gått tre år.

Slutade plugga svenska

När Yotún kom till MFF tog han fyra svensklektioner. Sedan hoppade han av studierna. Han tyckte språket var för komplicerat.

– Vokalerna å, ä, ö. Det är som att orden slutar väldigt konstigt, säger han. Jag bestämde mig för att plugga engelska, som är mer global, men fullföljde inte det tyvärr. Åge tyckte att vi skulle prata svenska på träningen.

I december går Yotúns kontrakt med MFF ut. Han hoppas kunna ta steget till nästa liga nu i sommar.

– Nu hoppas jag, för klubbens och min skull, att jag kan lämna i juni. Jag har bestämt mig. Det är en bra tid för att komma in i ett nytt lag med försäsong och allt.

– Jag tror att holländska ligan, som flera MFF-spelare och en landslagskollega rekommenderat, kan passa mig. Den är offensiv. Detsamma gäller den spanska, portugisiska och mexikanska ligan.

"Tar på krafterna"

Yoshimar Yotún bor i Malmö tillsammans med fru och sin 2,5-åriga dotter.

Om MFF skulle erbjuda peruanen nytt kontrakt skulle han lyssna. Mycket på grund av själva staden.

– Malmö är en väldigt familjeanpassad stad. Vart du än går finns det parker och lekparker för barn. Det är en bra stad för barn att växa upp i helt enkelt, säger han.

– Vi sydamerikaner har rykte om att vilja gå ut och festa mycket, men jag är tvärtom. Därför gillade jag genast livet här. Vädret är kallt, så man vill vara hemma i lugn och ro.

Möter Messi och Neymar

Har matcherna i Sydamerika, och de långa resorna med landslaget, påverkat din tid i MFF negativt?

– Det är sju timmars skillnad så när jag återvänder är min kropp inställd på dagtid när det egentligen är natt. Det tar på krafterna.

Hur är det att spela mot Messi och Neymar som du gjort i VM-kvalet?

– Man står bredvid Messi, som är världens bästa spelare, och Neymar som kommer bli det, och man tror inte det är sant. Men jag fokuserar på mitt jobb.

– Det går inte att slappna av i sydamerikanska kvalet för då blir det mål. Du måste spela 90-95 minuter väldigt koncentrerad, det går knappt att andas.

Intervjutiden börjar ta slut.

Pawel Cibicki går förbi och ropar skämtsamt att peruanen måste svara på svenska.

Då är Yoshimar Yotún redan på väg ut.

 

Yoshimar Yotún om...

... vad en flytt från Malmö skulle innebära för hans dotter:

– Just nu går hon på öppna förskolan. Hon leker, ritar. Jag tror det blir tufft för fotbollsspelares barn när de är äldre, skaffat sig kompisar och måste flytta. Men det är en del av mitt arbete.

 

... vad peruanerna tycker om att han spelar i Malmö FF:

– De är glada för det går bra för mig i landslaget och då tror de, med all rätta, att det är bra för mig att spela här. De ser att jag har utvecklats, att Malmö FF gjort mig till en bättre spelare. Samtidigt är det naturligt att de vill att jag spelar i ligor som är mer kända i Sydamerika.

 

... hur han beskriver MFF för peruanerna:

– Vi spelar i en bra liga där de flesta lag är välorganiserade. Vi har en fördel, att vi är en storklubb. De andra lagen respekterar oss.