Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon ska lyfta Redhawks

Foto: STEFAN PERSSON
Foto: PETTER ARVIDSON

2016 höll Malmö Redhawks sig kvar i SHL.

Här är kvinnan som ska göra laget än mer framgångsrikt 2017.

– I bland behöver man hjälp med att tänka rätt. Det är precis som att man kan behöva hjälp med att träna rätt eller att äta rätt, säger idrottspsykologen Susanne Pettersson.

Den trogne Malmö Redhawks-följaren förvånades kanske en aning när det i bortamatchen mot HV71 stod en kvinna i rödhökarnas bås.

Kvällsposten kunde sedan berätta att det var idrottspsykolog Susanne Pettersson som stod där och höll ett övervakande öga.

– Det var intressant, givande och lärorikt. Jag hade ingen coachingroll utan mer en tanke från ledningens och min sida i och med att jag bor väldigt nära Jönköping att jag kunde ser från nära håll. Det passade väldigt bra, säger och berättar att syftet var att se hur spelarna agerar i olika situationer, så hon därigenom kan ge bättre feedback.

Situationen i Malmö Redhawks skiljer sig gentemot i många andra lag och andra idrotter.

– Det är väldigt mycket medial uppmärksamhet på hockeyn, och framför allt Malmö Redhawks. Det är väldigt mycket yttre fokus, höga krav och hög press från alla håll och kanter.

– Vi har pratat väldigt mycket om det att när man kommer till Malmö Redhawks så är det väldigt hög medial uppmärksamhet. Det börjar det bli i de andra lagen också, men i Malmö är det extremt. Det är en press som man kanske inte är van vid från andra lag.

Fokus på glädje

Susanne berättar att hon lägger stort fokus på glädje och att få spelarna att spela för sin egen skull och inte för att göra andra nöjda.

– Får man bra medial uppmärksamhet så är det väldigt positivt, då kan man använda det för att stärka självförtroendet. Men blir det negativ medial uppmärksamhet så kan det sätta sig i huvudet.

Laget en tyngre period i ryggen. Fram till 6-0-krossen mot Örebro hade man under december månad radat upp förluster och efter den fina inledningen på säsongen slåss man nu kring slutspelsstrecket.

Korrigerar du vad du säger till dem beroende på hur det går?

– Vi har kört på som vanligt och hållit den linjen vi haft, däremot har det varit lite mer individuella saker som vi gått in på. Men i stort så har det varit samma som vi stakat ut från början.

– Man vet att det kommer dippar, men då gäller det att man tror på vad man gör och att det kommer att vända, för det kommer det att göra. Frågan är bara när. Det är väldigt lätt att det blir forcerat när poängen uteblir trots att man tycker att man gör en bra prestation. Det gäller att bibehålla glädjen och en bra sammanhållning.

"Finslipning av diamant"

Susanne Pettersson tonar flera gånger under vårt samtal ned sin roll för Malmö Redhawks framgångar. Hon beskriver sig som en i teamet och säger att det inte alls rör sig om något hokus-pokus.

Men...

– I bland behöver man hjälp med att tänka rätt. Det är precis som att man kan behöva hjälp med att träna rätt eller att äta rätt. Att tänka till sin egen fördel även i pressade situationer, det tror jag borde vara bra att lära sig redan i skolan.

Vad brukar du säga till dem?

– Vi pratar om det mesta, min roll är att bidra på ett sätt som gör att man kan gå ut där med glädje, så att man kan få ut det bästa av sig själv när man behöver det.

– Spelarna är väldigt professionella, det här är en finslipning av en diamant.