Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Vi blev misshandlade – men får lite upprättelse”

Per Rosenqvist, klubbchef Karlskrona HK. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
NKT Arena i Karlskrona byggdes för att Karlskrona HK skulle kunna möta SHL-kraven publikt. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Karlskrona HK spelar i dag i hockeyallsvenskan. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Kravet på en utökad publikkapacitet inför SHL-avancemanget slog hårt mot Karlskrona HK.

Nu tas kravet bort – men KHK lider fortfarande av konsekvenserna.

– Vi blev misshandlade, men nu får vi lite återupprättelse, säger klubbchefen Per Rosenqvist.

När Karlskrona HK tog steget upp i SHL för tre säsonger sedan blev man tvunget att bygga ut hemmaarenan NKT Arena för att möta de ökade kraven på publikkapacitet i SHL.

Arenans kapacitet utökades från strax under 3500 åskådare till 5050 och kostade såväl Karlskrona kommun som Karlskrona HK mångmiljonbelopp.

– Det fanns ett tak på investeringen från kommunen på 80 miljoner så när pengarna tog slut fick vi bygga färdigt arenan själva. Vi fick investera ungefär sju miljoner själva och det är någonstans vårt samlade underskott, säger klubbchefen Per Rosenqvist om klubbens sedan dess jobbiga ekonomiska situation.

Under fredagen meddelade Svenska ishockeyförbundet att licenskravet på publikkapacitet tas bort från och med kommande säsong.

Per Rosenqvist berättar att KHK har haft en dialog med förbundet och är positiv till ändringen.

– Jag tycker det är ett bra beslut för svensk hockey, det är ett bra beslut för Oskarshamn som avancerar nu. De har ett jättestarkt intresse i staden men publikunderlaget är inte stort nog för ett arenakrav på 5000 personer i Oskarshamn. Det ska anpassas till regionala och lokala förutsättningarna.

– Vi blev utan tvekan misshandlade, samtidigt får vi lite återupprättelse. Även om man inte säger att det är Karlskrona Hockey det avser så känner vi ändå att beslutet är taget med hänsyn till vår situation. Då ska man ändå ge kredd till hockeyförbundet att man står upp för det som varit för det blev inte bra.

KHK lider av kraven – utgår ur J20 Superelit

KHK lider alltjämt av de dåvarande kraven. Enligt Per Rosenqvist har klubben lägre publikintäkter i dag än före ombyggnationen.

– Hade vi haft den gamla arenan kvar är jag helt övertygad om att vi hade haft fullsatt på varje match. Nu har vi i stället en 50-procentig beläggning i snitt och det skapar ingen stämning. Totalt sett är det en ond cirkel.

– Det här har också skadat vår relation med kommunen. Jag tycker man gjorde ett hästjobb, men samtidigt skaver det i en relation mellan klubb och kommun när någon blir inträngd i ett hörn på det här sättet som vi blev.

KHK tvingas också till nedskärningar i den sportsliga verksamheten. Klubben har inte råd att ha sitt J20-lag i serien J20 SuperElit utan tvingas utgå.

– Vi har inte gått ut med det officiellt än, men det kommer bli en effekt av allt det som drabbat oss. Vi kommer göra nedskärningar och degradera J20 SuperElit trots att vi gick till kvartsfinal det gångna året och gjort fantastiska prestationer. Vi kan inte bedriva en verksamhet där med det underskott vi har, säger klubbchefen Per Rosenqvist till sajten Hockeynews.

Ges dispensmöjlighet: ”Är på rätt väg”

I beslutet finns också en dispensmöjlighet vid licensprövningen inför säsongen 2019/20 och 2020/21 för klubbar som från säsongen 2015/16 tvingats till snabba och kostsamma förändringar för att leva upp till de gamla kraven.

Känns det som en tillräcklig kompensation?

– Då skulle man väl vilja ställa den fakturan på sju miljoner till någon om det skulle vara tillräckligt, men nu är det som det är och det är bara att titta framåt. Det finns ingen anledning att titta i backspegeln hela tiden förutom att vi har en situation att hantera här och vi är på rätt väg. Vi har positivt kassaflöde, vi visar vinst, vi ser en prognos inför nästa år som ser positiv ut. Vi är inne i en fas för att hantera det här och jag ser att vi ska kunna vara ur det svåra läget redan om ett år, säger Per Rosenqvist.