Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Succétränaren har nobbat Redhawks

Skåne firar segern i TV-Pucken. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Linus Karlsson med pokalen. Foto: Privat

Linus Karlsson, 27, är tränaren bakom Skånelagets triumf i TV-pucken. 

Samtidigt blev han själv petad från den anrika turneringen som spelare - och är till vardags junioransvarig i Pantern där en enda spelare lyckades komma med i laget.  

– Vi har varit väldigt tydliga hela vägen med att det här inte är allt, säger han om kritiken runt den prestigefyllda turneringen.   

Efter en dramatisk final mot Ångermanland som Skåne till slut vann med 5-4 kunde spelarna i ett saligt lyckorus kasta sig i den klassiska TV-puckshögen. Segern var Skånes första seger i den anrika turneringen sedan 1989. 

– Jag hade väldigt ont i magen ungefär 15 minuter efter slutsignalen, Jag njöt inte så mycket, det bara knöt sig i magen, konstaterar huvudtränaren Linus Karlsson. 

– Det var så mycket känslor på slutet och man såg att killarna var rädda och nervösa stora delar av matchen. Det enda jag gjorde egentligen var att arbeta med det mentala hos killarna för att de skulle känna sig lugna och trygga. Och då tryckte man tillbaka sina egna känslor som förmodligen var exakt likadana. Man var ganska utmattad. 

Hur stort är det egentligen? 

– Jag har nog inte greppat det än. Det är enormt stort att vara med överhuvudtaget och ta sig till final och så vann vi. Det är häftigt. 

Linus Karlsson berättar att har varit med hela vägen från början och att han fick bygga ledarstaben själv. 

– Vi började för 1,5 år sedan med breddläger. De första camperna är öppna för alla. 

Hur tufft är det att gallra och släcka drömmen om TV-pucken för hockeyälskande killar? 

– Om man sköter det på rätt sätt så behöver det inte bli så jobbigt. De får mycket feedback, förklaringar och med sig hem i bagaget vad de behöver jobba på. 

– Och så är vi väldigt tydliga hela vägen med att det här inte är allt.

Juniortränare i Pantern

Vad betyder det för de vinnande spelarnas framtid då? 

– Jag var med och vann SM-guld med min årgång U16 i Malmö och det var en handfull spelare kvar i J20. Det händer jättemycket i kropparna och huvudena under den här perioden. Men det är jättebra utbildning för de som har varit med. De har mött det bästa motståndet i Sverige och får med sig mycket i bagaget. 

– Många har potential att bli bra hockeyspelare. De har kärleken till hockeyn, brinner för det och tränar non stop. 

Linus Karlsson är också junioransvarig i Pantern, som endast fick med en spelare i årets Skånelag. Det allsvenska lagets juniorverksamhet kan inte jämföras med Malmö eller Rögles men tränaren har hittills avböjt andra alternativ.

– Jag har fått erbjudande från Malmö men valt att stanna kvar för att utbilda mig själv mer. Det har fostrat mig som ledare att vara i breddverksamhet och ta hänsyn till många fler parametrar i utvecklingen, deras begränsningar som hockeyspelare och de lägre ambitionerna. Det går inte ställa samma krav. Man blir rätt så mjuk i kanterna som ledare och det behövde jag. 

Så hanteras petningarna

Vad tycker du om ungdomsverksamheten i hockey i stort i dag? 

– Det är tunt, ett mindre urval. Framförallt är det färre barn här nere. Fotbollen tar många och det krävs mycket engagemang från föräldrar och kostar mycket pengar. Men det är fler barn i skridskoskolorna igen så jag hoppas vi får ett uppsving. 

Det talas ofta om idrottsföräldrar som ett problem - har du varit med om något skräckexempel? 

– Nej jag har klarat mig jättebra. Jag vill tro att det är för att jag haft god kommunikation och varit tydlig redan från början om hur jag vill ha det. Men jag har hört mycket runtomkring förstås. 

För Linus Karlsson, som själv la skridskorna på hyllan efter flera skador och svårigheter att kombinera hockeyn med jobbet som målare, är Skånes första seger i TV-pucken på 28 år förstås en stor merit på CV:et.  

– Ja, det är klart. Vi hade inte bästa laget men jobbade verkligen åt samma håll. 

– Just nu jobbar jag nästan 200 procent, förutom hockeyn är jag arbetsledare på ett måleri. Men jag har alltid haft som mål att leva på hockeyn. Vi får se vad som händer. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!