Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skriver öppet brev till förbundet: ”Orimligt”

Stephan Guiance, vd för hockeyallsvenskan.Foto: BILDBYRÅN
Anders Larsson, ordförande för Svenska ishockeyförbundet.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hockeyallsvenskan reagerar kraftigt på Svenska ishockeyförbundets beslut att tvångsnedflytta konkurshotade Karlskrona HK.

I ett öppet brev vänder sig styrelsen direkt till ordförande Anders Larsson.

– Det är inte rimligt att dubbelbestraffa en förening på det här sättet, säger Stephan Guiance, vd för hockeyallsvenskan.

På fredagen kom beskedet att Karlskrona HK sparkas ur hockeyallsvenskan.

KHK befinner sig i en svår ekonomisk kris och hotas av konkurs. I början på juni hade klubben 9,9 miljoner i skulder, som man avser att hantera i en rekonstruktion.

Men Svenska ishockeyförbundet ville inte vänta in en eventuell rekonstruktion. 

Det får nu hockeyallsvenskans styrelse att gå ut i ett öppet brev under rubriken ”Gör om, gör rätt Anders Larsson!” som riktas direkt mot förbundets ordförande.

– Det bygger på det faktum att KHK befinner sig i den här situationen som en konsekvens av de licensregler som rådde inför säsongen 2016/17. Då tvingades man investera i en stor arena, och konsekvensen av det har försatt KHK i den här situationen, säger hockeyallsvenskans vd Stephan Guiance.

– Det är inte rimligt att dubbelbestraffa föreningen på det här sättet. Att först tvinga fram investeringen, och när ekonomin blir dålig på grund av det degradera samma klubb. Förbundet måste ta ansvar.

”Helt odemokratiskt”

I brevet lyfter hockeyallsvenskans styrelse också fram att dialogen mellan ligan och förbundet har lämnat mer att önska.

– Vi har i ett antal skrivelser påtalat olika tveksamheter. Dels har det varit ett demokratiunderskott i svensk hockey där SHL har haft en garanterad plats i styrelsen. Det tycker vi är helt odemokratiskt. Då fattas alltid beslut som gynnar SHL, säger Guiance.

– Det andra var att vi fick avsluta säsongen väldigt abrupt på grund av corona, och då hade vi önskat en sportslig diskussion om en extra kvalplats. Det kostar inte förbundet någonting, men där har vi blivit avvisade. Vi har adresserat förbundet vid flera tillfällen utan gehör, säger Stephan Guiance.

Anders Larsson själv menar att han inte har fått brevet skickat till sig innan det publicerades, och inte heller haft kontakt med hockeyallsvenskans styrelseordförande Håkan Svensson.

– Det jag däremot kan slå fast är att mandatfördelningen och sammansättningen i förbundets styrelse avgörs av medlemmarna vid förbundets stämma – förbundsmötet – och inte av mig som ordförande eller mina kolleger i styrelsen. Likaså är de licenskrav som finns för ekonomi, arena, ungdomsverksamhet och organisation fastlagda av ett förbundsmöte efter att bland annat alla berörda ligaorganisationer varit delaktiga i processen, säger förbundsordföranden.