Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rögle-ikonen om nya succélivet: ”Finns folk som missunnar mig”

Mikael Gath är såväl huvudtränare som sportchef i Kristianstads IK. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Mikael Gath har gjort flera säsonger i Rögle, både som spelare och ledare. Foto: LENNART MÅNSSON / © BILDBYRÅN

I sex raka säsonger var Mikael Gath Rögles badboy på isen. 

Nu är han tillbaka i Hockeyallsvenskan – som ansvarstagande huvudtränare och sportchef i Kristianstads IK. 

– Jag är positivt överraskad över Kristianstad som hockeystad, säger han.

Kristianstad IK säkrade sitt avancemang uppåt i seriesystemen efter ett dramatiskt möte med Almtuna i Uppsala i mitten på april.

Sedan dess har det varit bråda dagar i nordöstra Skåne. 

Kristianstad är fortfarande på spelarjakt och fyra forwards ska in till spelartruppen. Dessutom söker klubben även efter en back. 

Bakom det kommande lagbygget – och fjolårets sportsliga succé – står duon Mikael Gath och Andreas Lilja. 

Inte direkt en duo som är känd för lågt temperament.

– Jag och Lilja har kanske en bild utåt av att vi ska vara tuffa och skrikiga men det är mest under matcher eftersom vi är vinnarskallar. Men runt spelargruppen är vi alltid lugna och låter spelarna själva hitta sitt driv och sin egen vilja att bli bättre, säger Mikael Gath, som även fungerar som klubbens sportchef. 

Även om Kristianstad var framgångsrika på isen var den gångna säsongen turbulent utanför den sportsliga bubblan. Klubben bar på en stor skatteskuld och begärdes i konkurs så sent som i januari.

Men den ekonomiska krisen löstes och när KIK presenterade sitt ekonomiska resultat på måndagen visade siffrorna på en vinst på 2,7 miljoner kronor. 

– Det var imponerande siffror som de lyckades få till. Med de problem vi hade under säsongen ekonomiskt är det ett styrkebesked att lämna det bokslutet, tycker Mikael Gath. 

Mikael Gath har en lång historik i Rögle, där han var känd för sitt fysiska spel. Foto: ANDREAS HILLERGREN / © BILDBYRÅN

Samarbete med Rögle

Med en ekonomi i balans och två vinnarskallar på bänken ska Kristianstad nu ta sig an Hockeyallsvenskan för första gången i klubbens historia. 

Mikael Gath beskriver Kristianstads förutsättningar att lyckas som stabila: såväl en allsvensk arena som bra träningsförutsättningarna finns, åtminstone för seniorerna. 

Samtidigt kan klubben ännu inte konkurrera med seriens topplag. En lösning på det problemet kan bli att låna spelare från Rögle.

– Det är ingenting som är skrivet utan det är ett gentleman's agreement som är baserat på sunt förnuft och som saknar prestige. Om Rögle har spelare som behöver istid kan de få spela hos oss i allsvenskan och det är bra för båda parter, säger Gath. 

Malmö tappade sin samarbetsklubb, finns det något som stoppar er från att låna spelare därifrån också? 

– Nej, absolut inte. Vi har inte skrivit något med Rögle men samtidigt har jag inte pratat med Malmö överhuvudtaget. Den diskussionen vi har haft har bara varit med Rögle. 

Kristianstad har även en liknande överenskommelse åt andra hållet, med Tyringe i Hockeyettan.

Mikael Gath i Rögle

SHL

Matcher: 107

Mål: 15

Assist: 14

 

Hockeyallsvenskan

Matcher: 203

Mål: 63

Assist: 33

Ifrågasattes efter SHL-framgången

Mikael Gath har som ledare varit periodvis ifrågasatt. Inte minst när Rögle säkrade sitt avancemang upp till SHL för fyra år sedan efter en het matchserie med Västerås. 

I samband med en uppvärmning gick Rögles André Deveaux till våldsam attack mot Västerås Per Helmersson. En video från händelsen visade hur André Deveaux bara sekunder innan överfallet pratade med Mikael Gath, och tränaren anklagades för att ligga bakom attacken. 

Men de nya framgångarna med Kristianstad går inte att se som en form av personlig revansch, slår Mikael Gath själv fast.

– Jag har haft mina motgångar som tränare både på ena och andra sättet. Men jag har behållit min linje och det jag står för. Sedan finns det några som missunnar mig, men de känner inte mig och har inte jobbat med mig, säger han.

Hur ser framtiden ut då? 

– Mitt fokus är på Kristianstad men jag förstår att jag inte kommer vara här hela mitt liv. Det kan gå fort åt båda hållen, om vi har tio raka förluster är man inte så het längre. Tyvärr blir det så när allting ska gå snabbt och vara resultatbaserat. Men det är klart jag vill vara i SHL en dag. 

Mikael Gath som ledare

IF Lejonet, spelande tränare

Division 3: 2010 - 2012

 

Rögle BK, assisterande tränare

SHL: 2012 - 2013 & 2014 - 2017

 

Odense Bulldogs

Danska ligan: 2017 - 2018 

 

Kristianstads IK

Hockeyettan/Hockeyallsvenskan: 2018