Panterns tränare Joby Messier. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅNPanterns tränare Joby Messier. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Panterns tränare Joby Messier. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅNFoto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
 Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Sonny Lundwall, Hockeyallsvenskans liga- och säkerhetschef. Foto: Johanna Lundberg / BildbyrånSonny Lundwall, Hockeyallsvenskans liga- och säkerhetschef. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån
Sonny Lundwall, Hockeyallsvenskans liga- och säkerhetschef. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån
Sonny Lundwall, Hockeyallsvenskans liga- och säkerhetschef. Foto: Johanna Lundberg / BildbyrånSonny Lundwall, Hockeyallsvenskans liga- och säkerhetschef. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån
Sonny Lundwall, Hockeyallsvenskans liga- och säkerhetschef. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån
Joby Messier. Foto: Mathilda Ahlberg / BildbyrånJoby Messier. Foto: Mathilda Ahlberg / Bildbyrån
Joby Messier. Foto: Mathilda Ahlberg / Bildbyrån

Ligachefen: ”Det är självklart allvarligt”

Publicerad

En funktionär i Pantern uppgav i går att han blev hotad av klubbens tränare Joby Messier.

Hockeyallsvenskans liga- och säkerhetschef Sonny Lundwall är inkopplad.

– Är det så som jag har fått bilden beskriven är det självklart att det är allvarligt, säger Sonny Lundwall.

Tumultet uppstod inför den hockeyallsvenska matchen mellan Pantern och Oskarshamn på måndagskvällen sedan det blivit problem med junioren Lucas Nordsäter registrering inför matchen.

Enligt Anna Johansson och Jacob Alsenfelt, som båda jobbar ideellt i Panterns sekretariat, skällde klubbens tränare Joby Messier först ut Anna som skulle administrera pappersarbetet och när Jacob konfronterade tränaren i omklädningsrummet ska han, enligt Alsenfelt, hotat att ge honom ett slag.

Efter händelsen var funktionärerna i kontakt med såväl Panterns sportchef Tony Andersson, en medlem ur klubbens styrelse och hockeyallsvenskans liga- och säkerhetschef Sonny Lundwall.

– Det stämmer att jag blev informerad. Man redogjorde för att det blivit upprörda känslor i anslutning till att man inte kunde registrera in en spelare. Jag blev uppringd och så löste vi det tillsammans med Svenska Ishockeyförbundet. Efter att det var löst fick jag höra att man hade känt sig påhoppad av tränaren, säger Sonny Lundwall till Kvällsposten på tisdagen.

”Inget försvar om folk hotar”

Sonny Lundwall var i kontakt med Panterns ordförande Mattias Schönhult, som inte var på plats på matchen, under kvällen.

– Jag har bara haft mejl- och sms-konversation med honom i går kväll. Han var upptagen av familjeskäl i går.

Han har inte varit i kontakt med Pantern-tränaren Joby Messier själv som efter matchen hade en helt annan version av vad som hänt.

Hur allvarligt ser du på det här?

– Är det så som jag har fått bilden beskriven är det självklart att det är allvarligt, säger Sonny Lundwall och fortsätter:

– Jag har definitivt inget försvar om det är så att folk hotar varandra i något som helst sammanhang, oavsett om det är ledare eller supportrar. Hot och upplevelser av hot är inget som vi ska tolerera. Men jag kan som du måste förstå inte ha någon bestämd uppfattning i just det här fallet eftersom jag bara har haft en kort telefonkontakt med Jacob som sagt en sak till mig och inte hunnit med att undersöka det vidare. Men rent generellt är alla former av upplevelser av hot är helt förkastligt.

Så skyddas ideellt arbetande personal

Rent generellt, kan ni agera från ligans sida om det visar sig att hot fällts?

– Om du pratar om rent repressiva åtgärder har vi väl inte verktygslådan direkt från ligan utan det blir snarare i så fall Svenska Ishockeyförbundet och tävlingsnämnden som möjligen kan ha någon synpunkt i det sammanhanget. Vi försöker jobba förebyggande och informera om vad som är rätt och fel. Sen kan vi naturligtvis ta ett samtal.

Vad finns det för skyddsnät för ideellt arbetande personer när något sånt här inträffar?

– Det finns de skyddsnät som gäller för alla i samhället som upplever sig hotade eller utsatta och då har vi polismyndigheter och brottsofferjour och annat.

– Sen har ju alla klubbar ett arbetsgivaransvar även gentemot ideellt arbetande personal. Då gäller samma regler som för vilken arbetsplats som helst, att det är naturligtvis inte okej med hot eller trakasserier oavsett om du är ideellt arbetande i en klubb eller om du är sekreterare på ett kontor eller vad som helst, det finns ingen skillnad i de regelverken.

Hur går ni vidare med det här fallet nu?

– Det första jag ska göra när jag är färdig här (på föredrag av Brottsförebyggande Rådet) är att prata med Mattias (Schönhult) för det är han som ordförande i IK Pantern som har det yttersta arbetsgivaransvaret i IK Pantern.

Kommer du även söka kontakt med Joby Messier för att få hans version av vad som har hänt?

– Det är för tidigt för mig att uttala mig om.

Relaterade ämnen
Fredrik Jonsson
Fredrik Jonsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag