Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ligachefen: ”Det är självklart allvarligt”

Panterns tränare Joby Messier. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Sonny Lundwall, Hockeyallsvenskans liga- och säkerhetschef. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån
Sonny Lundwall, Hockeyallsvenskans liga- och säkerhetschef. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån
Joby Messier. Foto: Mathilda Ahlberg / Bildbyrån

En funktionär i Pantern uppgav i går att han blev hotad av klubbens tränare Joby Messier.

Hockeyallsvenskans liga- och säkerhetschef Sonny Lundwall är inkopplad.

– Är det så som jag har fått bilden beskriven är det självklart att det är allvarligt, säger Sonny Lundwall.

Tumultet uppstod inför den hockeyallsvenska matchen mellan Pantern och Oskarshamn på måndagskvällen sedan det blivit problem med junioren Lucas Nordsäter registrering inför matchen.

Enligt Anna Johansson och Jacob Alsenfelt, som båda jobbar ideellt i Panterns sekretariat, skällde klubbens tränare Joby Messier först ut Anna som skulle administrera pappersarbetet och när Jacob konfronterade tränaren i omklädningsrummet ska han, enligt Alsenfelt, hotat att ge honom ett slag.

Efter händelsen var funktionärerna i kontakt med såväl Panterns sportchef Tony Andersson, en medlem ur klubbens styrelse och hockeyallsvenskans liga- och säkerhetschef Sonny Lundwall.

– Det stämmer att jag blev informerad. Man redogjorde för att det blivit upprörda känslor i anslutning till att man inte kunde registrera in en spelare. Jag blev uppringd och så löste vi det tillsammans med Svenska Ishockeyförbundet. Efter att det var löst fick jag höra att man hade känt sig påhoppad av tränaren, säger Sonny Lundwall till Kvällsposten på tisdagen.

”Inget försvar om folk hotar”

Sonny Lundwall var i kontakt med Panterns ordförande Mattias Schönhult, som inte var på plats på matchen, under kvällen.

– Jag har bara haft mejl- och sms-konversation med honom i går kväll. Han var upptagen av familjeskäl i går.

Han har inte varit i kontakt med Pantern-tränaren Joby Messier själv som efter matchen hade en helt annan version av vad som hänt.

Hur allvarligt ser du på det här?

– Är det så som jag har fått bilden beskriven är det självklart att det är allvarligt, säger Sonny Lundwall och fortsätter:

– Jag har definitivt inget försvar om det är så att folk hotar varandra i något som helst sammanhang, oavsett om det är ledare eller supportrar. Hot och upplevelser av hot är inget som vi ska tolerera. Men jag kan som du måste förstå inte ha någon bestämd uppfattning i just det här fallet eftersom jag bara har haft en kort telefonkontakt med Jacob som sagt en sak till mig och inte hunnit med att undersöka det vidare. Men rent generellt är alla former av upplevelser av hot är helt förkastligt.

Så skyddas ideellt arbetande personal

Rent generellt, kan ni agera från ligans sida om det visar sig att hot fällts?

– Om du pratar om rent repressiva åtgärder har vi väl inte verktygslådan direkt från ligan utan det blir snarare i så fall Svenska Ishockeyförbundet och tävlingsnämnden som möjligen kan ha någon synpunkt i det sammanhanget. Vi försöker jobba förebyggande och informera om vad som är rätt och fel. Sen kan vi naturligtvis ta ett samtal.

Vad finns det för skyddsnät för ideellt arbetande personer när något sånt här inträffar?

– Det finns de skyddsnät som gäller för alla i samhället som upplever sig hotade eller utsatta och då har vi polismyndigheter och brottsofferjour och annat.

– Sen har ju alla klubbar ett arbetsgivaransvar även gentemot ideellt arbetande personal. Då gäller samma regler som för vilken arbetsplats som helst, att det är naturligtvis inte okej med hot eller trakasserier oavsett om du är ideellt arbetande i en klubb eller om du är sekreterare på ett kontor eller vad som helst, det finns ingen skillnad i de regelverken.

Hur går ni vidare med det här fallet nu?

– Det första jag ska göra när jag är färdig här (på föredrag av Brottsförebyggande Rådet) är att prata med Mattias (Schönhult) för det är han som ordförande i IK Pantern som har det yttersta arbetsgivaransvaret i IK Pantern.

Kommer du även söka kontakt med Joby Messier för att få hans version av vad som har hänt?

– Det är för tidigt för mig att uttala mig om.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!