Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förre NHL-backen: ”Rakt från hjärtat och inget filter”

Foto: BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS HILLERGREN

Forna NHL-backen Andreas Lilja ser jobbet som hockeyallsvensk tränare i nykomlingen som en jäkligt rolig utmaning. 

Här berättar han om hockeyn i Kristianstad, varför han tycker radarpartnern Mikael Gath är lite ”skadad”, deras Youtube-kanal och padelsatsningen. 

– Jag är nog bättre än Rosenberg. Jag har hört att han har utvecklats men han får nog jobba på lite till, skrattar han. 

Häromveckan låg Andreas Lilja och Mikael Gath bakom ett historiskt avancemang när Kristianstad gick upp i hockeyallsvenskan. 

Därefter har den forna NHL-backen Lilja bestämt sig för att fortsätta i rollen som assisterande tränare för laget. 

– Det känns väldigt roligt, en jävligt rolig utmaning. Jag har aldrig varit tränare i hockeyallsvenskan. Sedan får vi sätta oss ner och fundera ut vad vi har för mål men man inte ha något annat än att vinna, konstaterar han.   

– Vi har inga jättemedel att leka med men så ser det generellt ut över hela allsvenskan. Man får ta tillfället i alt att hitta unga hungriga spelare som vill komma någonstans. Jag vill tro, att alla tränare brinner för att utveckla spelare.

Kristianstad är i mångas ögon en handbollsstad - hur är det med hockeyintresset där?

– Vi har jättebra fans och klack. Det finns ett genuint intresse. Men det känns lite som att uppfattningen i staden är att man ska hålla antingen på handbollen eller, hockeyn eller fotbollen medan vi gärna vill få alla att dra åt samma håll. Det är smartare tror jag. 

”Alltid gillat Gath” 

Andreas Lilja fortsätter i båset tillsammans med Mikael Gath, som även är sportchef i Kristianstad. Duon har känt varandra sedan långt tillbaka även om de även varit rivaler under en tid när Lilja spelade i Malmö och Gath var i Rögle.

– Jag har alltid gillat Gath. Han brinner ofantligt för vad han gör. Jag har aldrig sett en tränare som brinner så mycket och har sådan superkoll. Om jag nämner en hockeyspelare i division 2 så vet han tröjnumret, han är riktigt skadad. Han lever, äter och sover hockey. 

Under den gångna säsongen startade radarpartnerna också en Youtube-kanal under sina bilresor mellan Helsingborg och Kristianstad. 

– Den gick jättebra i början men sedan sedan blev han lite grinig och det gick inte så bra och sedan började vi spela jättebra och då lade vi ner den ett tag. Men den kommer tillbaka, vi ska börja någon gång i sommar igen, meddelar han. 

– Vi har ingen plan när vi spelar in, det är det som är grejen. Det är rakt från hjärtat och inget filter. Vi har aldrig heller tagit bort något eller redigerat. 

Lyssnar du själv på några poddar eller liknande? 

– Ja, på en del. Jag gillar Framgångspodden, det är roligt att höra på folk som har gjort eller lyckats med något. Sedan lyssnar jag på David Batra och Holmgren möter. 

Har du bestämt dig för att satsa på hockeytränare som yrke nu? 

– Det här året i alla fall. Detta känns jätteroligt men om de skulle ringa från Lettland och erbjuda ett jobb som huvudtränare så skulle jag inte åka dit. Jag har familj och barn i Helsingborg och det behöver fungera logistiskt. Jag är inte beredd att flytta var som helst för att vara hockeytränare. 

Skulle slå Rosenberg 

Vid sidan om hockeyn satsar Andreas Lilja också mycket på padel, just nu är han med och driver fyra stycken anläggningar i Skåne. 

– Det går jättebra, det är fantastiskt. 

MFF-stjärnan Markus Rosenberg har också gett sig in i padelbranschen – slår du honom ? 

– Han var och hälsade på innan de skulle bygga hallen i Höllviken. Jag vet inte hur bra han är men han får gärna försöka utmana mig en dag. Jag vill inte sticka ut hakan men jag är nog bättre än Rosenberg. Jag har hört att han har utvecklats, jag har lite koll på honom, men han får nog jobba på lite till.