Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter nödropet: KHK dagar ifrån konkurs

Karlskrona HK är nere för räkning och går en kamp mot klockan för att överleva.Foto: JONAS GUSTAFSSONTT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN

Karlskrona HK har drabbats hårt av coronakrisen och riskerar att gå i konkurs.

Klubben vädjade till kommunen om ekonomisk hjälp för en rekonstruktion – men får avslag.

– Vi hade hoppats på ett annat besked, säger styrelseledamoten Andreas Kristensson enligt Blekingesport.

För några veckor sedan gick Karlskrona HK ut med allvarliga besked om att klubbens framtid är hotad.

”Vi är nu i ett läge, på grund av Corona, och 90% mindre i intäkter där tuffa beslut behöver fattas för att utröna om det finns möjlighet att driva verksamheten vidare”, skrev klubben på sin hemsida.

KHK:s livlina har varit att få ekonomisk hjälp av Karlskrona kommun för att genomföra en rekonstruktion av klubben. Alternativet är konkurs.

Men under en livesändning på KHK:s Facebooksida meddelade delar av ledningen att kommunen inte har velat ta över inventarierna i NKT Arena, med ett värde på över två miljoner kronor, som var klubbens önskemål, enligt Blekingesport.

– Vi har inte bett om ett bidrag utan att kommunen skulle köpa loss inventarierna som vi sedan länge har velat hyra. Vi har tyvärr inte nått fram dit vi ville, vi hade hoppats på ett annat besked, säger styrelseledamoten Andreas Kristensson enligt tidningen.

Behöver fem miljoner

På måndagskvällen gick även kommunen ut med ett pressmeddelade där budskapet var att man erbjuder KHK att köpa inventarier till ett värde som motsvarar kommunens fordringar på klubben. 

Dessutom erbjuds KHK ett förskott på det kommunala verksamhetsbidraget för hela året som ligger på ungefär 150 000 kronor.

Men KHK behöver mycket mer än så. För att genomföra en rekonstruktion handlar det om fem miljoner kronor.

− Min förhoppning är att vårt stöd ska kunna hjälpa KHK, men jag förstår att deras behov är stora. Samtidigt måste vi förhålla oss till att kommunens uppdrag är att säkerställa kommunal kärnverksamhet, såsom skola, omsorg, vård, samhällsbyggnad och att det sker via skattemedel, säger kommunstyrelsens ordförande, Sandra Bizzozero, i pressmeddelandet.

”Tidsplanen handlar om dagar”

KHK:s ledning menar att flera sponsorer står redo att hjälpa till för en rekonstruktion, men att kravet är att kommunen då också hjälper till.

– Tidsplanen nu handlar om dagar. Vi måste ta ett antal beslut denna veckan och under maj kommer väldigt mycket att avgöras. Vi vädjar och hoppas fortfarande att komma vidare i diskussionen med kommunen, säger Andreas Kristensson.

Ett av klubbens två bolag kan gå i konkurs redan på måndagskvällen. Om det inte blir någon rekonstruktion talar mycket för att även det andra bolaget, där klubben har sin elitlicens, går i konkurs.

– Det blir otroligt svårt att klara klubben om bolagen går under, säger Karlskrona HK:s ordförande Tobias Larsson.