Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter alla turer – Karlskrona kvar i allsvenskan: ”Skönt”

Karlskronas klubbchef Per Rosenqvist är nöjd över att klubben får spela kvar i allsvenskan – men efterlyser ännu mer rättvisa. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

På fredagen kom ett besked som nog får ett och annat smilband att höjas i Blekinge:
Karlskrona HK beviljas dispens och får spela kvar i Hockeyallsvenskan. 

– Vi ser väldigt ljust på framtiden nu, säger klubbchefen Per Rosenqvist. 

Trots att Karlskrona HK stod för en ganska fin säsong i Hockeyallsvenskan har klubben ändå hotats av degradering. 

Anledningen: klubben har inte uppnått allsvenskans licenskrav på två miljoner kronor i eget kapital.  

Men det blir ingen tvångsdegradering. 

Karlskrona HK beviljas undantag från licenskravet och får spela vidare i Hockeyallsvenskan även den kommande vintern, vilket Blekingesporten var först att rapportera om.

– Vi är nöjda med att vi fick den här dispensmöjligheten, även om vi känner att det borde uppstått ännu mer rättvisa i saken med tanke på vad man har krävt av oss som klubb. Vi är det enda laget som man har tvingat att fullt ut uppfylla arenakraven, säger klubbchefen Per Rosenqvist.

”Svår situation i dag”

Problemen började för Karlskrona redan när klubben tog det historiska klivet upp till SHL för fyra år sedan. Då nådde hemmaborgen NKT Arena inte längre upp till alla krav och en mångmiljonutbyggnad tvingades fram. 

Karlskrona kommun sköt in lite drygt 80 miljoner skattekronor i projektet, samtidigt som KHK själva fick täcka övriga kostnader.

Resultatet blev dels att hockeyklubbens egna kapital åts upp bit för bit. Dels att hyran för att få spela i NKT Arena steg kraftigt.

– Vi gjorde egna investeringar på drygt sju miljoner när kommunen inte täckte de kostnader som krävdes. De hade ett tak på 80 miljoner kronor och sedan fick vi bygga ut när de pengarna tog slut, säger Per Rosenqvist.

– Men det innebär också att vi står i en svår situation i dag där vi inte vet vad som är vårt och vad som är kommunens. Vi har tvingats investera i någon annans fastighet.

”Ser väldigt ljust på framtiden”

De ekonomiska problemen blev inte bättre när Karlskrona åkte ur SHL förra året. Klubbens riskerade då att tappa halva omsättningen, samtidigt som man spelade på en nyrenoverad och dyr arena. 

Konsekvensen blev att Karlskrona HK inte hade råd att betala hela hyran, vilket Kvällsposten rapporterade om redan förra året. 

Men även där finns det nu en överenskommelse med kommunen, berättar Per Rosenqvist. Därför vågar han se med tillförsikt och optimism på de kommande åren. 

– Vi ser väldigt ljust på framtiden nu när vi fått ordning på vår verksamhet. Vi ser ett kommande år där vi ska kunna göra bra resultat, säger han.