Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elitansvarig reagerar mot näthatet: ”Blir för mycket”

Foto: BILDBYRÅN

Kristianstads Tony Pappila tar timeout från hockeyn på grund av psykisk ohälsa.

Nu reagerar klubbens elitansvarige Christian Falk på det näthat som spelare utsätts för. 

– Det man inte kan stå för ansikte mot ansikte ska man inte heller skriva på nätet, säger han. 

Kristianstads IK meddelade tidigare i veckan på sin hemsida att 22-årige Tony Pappila spelat sin sista match för säsongen. Klubben angav ”personliga skäl” som orsak. 

Under torsdagen öppnade Tony Pappila upp om sin psykiska ohälsa i en intervju med sajten Hockeysverige

– Vissa dagar är bättre än andra men när man kommer till den punkten att sinnet inte är närvarande ens när man gör det roligaste man vet, nämligen att spela hockey, så kände jag att jag var tvungen att söka hjälp, berättade Tony Pappila, som bland annat dämpat sig ångest med alkohol.

”Blir väldigt hårda personangrepp”

Nu reagerar Kristianstads elitansvarig Christian Falk mot det näthat som inte minst klubbens egna spelare utsätts för. 

– Rent generellt tycker jag att vi har ett samhälle i dag där det blivit väldigt enkelt att kräka ur sig i de sociala i kanalerna och det finns det många exempel på. Visst, det går alltid att fråga vart man drar gränsen för vad som är en offentlig person och vad man ska tåla, säger han, och fortsätter: 

– Men jag tycker att det ibland blir väldigt hårda personangrepp när man går på enskilda spelare, och det behöver inte bara handla om hur de presterat inom hockeyn. Det kan handla om vikt och om mycket annat. Så jag tycker detta är ett bra exempel på hur man kan skada en människa utan att tänka sig för, även om det här med näthatet inte direkt behöver ha något med Tony att göra. 

”Folk går alldeles för långt”

Christian Falk tycker inte minst att supportrar många gånger kan behöva tänka till ett extra varv innan de kritiserar och attackerar idrottare, vilket Kristianstadsbladet var först att skriva om. 

Samtidigt är lösningen inte att avstå sociala medier, eftersom det blivit en effektiv och nyttig kanal mot supportrar, sponsorer och publik.

– Alla säger väl att man inte läser vad som skrivs på nätet men nästan alla är nyfikna och går in och läser och man tar åt sig. Sedan att man kan spy galla på tränare eller mig som elitansvarig, det köper jag om nivån är balanserad, säger han.

– Men när man kräker ur sig på enskilda spelare, då tror jag inte riktigt man vet hur dåligt de kan må. Ibland är det unga spelare som kanske precis flyttat hemifrån för första gången och som kanske inte alltid har så stort självförtroende. 

Det går ju lite sämre för Kristianstad just nu, upplever du att det blir mycket ilskna och aggressiva kommentarer mot era spelare? 

– Det är klart att det finns folk som går alldeles för långt och vi behöver rensa i våra kommentarsfält ibland. Samtidigt är det via sociala medier som vi når ut till våra fans och många gånger har de här personerna ett stort klubbhjärta och brinner för klubben. Men det slår fel några gånger och det är där vi måste hitta en balans. 

På fredagskvällen fortsätter hockeysäsongen för Kristianstads IK med en bortamatch mot Björklöven.