Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Dämpat det genom intag av alkoholen”

Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Kristianstads Tony Pappila har spelat sin sista match för säsongen. 

Klubben hänvisade till ”personliga skäl”, men nu berättar forwarden vad som ligger bakom: Psykisk ohälsa. 

– När jag till slut tog mod till mig och berättade om min psykiska ohälsa för min arbetsgivare kändes det skönt, säger han till Hockeysverige.

Det var för tre dagar sedan som Kristianstad meddelade att 22-årige Tony Pappila har spelat färdigt för säsongen. ”Tony Pappila har av personliga skäl valt att avsluta säsongen.”

I en intervju med Hockeysverige under torsdagen berättar forwarden om orsaken bakom: Psykisk ohälsa. 

– Vissa dagar är bättre än andra men när man kommer till den punkten att sinnet inte är närvarande ens när man gör det roligaste man vet, nämligen att spela hockey, så kände jag att jag var tvungen att söka hjälp, säger han.

Pappila: ”Stöttar mig”

Tony Pappila kom till Kristianstad under säsongen 2017-2018 och var med att spela upp laget i Hockeyallsvenskan. Han har den har säsongen spelat 38 matcher och gjort tio poäng för Kristianstad.

– När jag till slut tog mod till mig och berättade om min psykiska ohälsa för min arbetsgivare kändes det skönt. De har varit väldigt tillmötesgående och stöttar mig i det här och nu känner jag mig redo att berätta om mina problem även för andra, säger Pappila till Hockeysverige. 

Enligt en forskningsrapport av Cecilia Åkesdotter och Göran Kenttä, har runt 30 procent av svenska elitidrottare upplevt, eller kommer att uppleva, psykisk ohälsa någon gång under deras karriär. De som drabbas lider ofta i det tysta och avstår i hög utsträckning från att söka hjälp. 

Dämpade ångesten med alkohol

– Det är skönt att öppna upp sig och berätta om mina problem efter att ha kvävt mig själv i så många år. Att hela tiden gå runt och må dåligt innebär att det är fruktansvärt svårt att prestera på isen och som människa. Vissa dagar har varit bättre än andra men att hela tiden måste koppla på en fasad i tron om att ”det går snart över” är ansträngande där gropen bara blir allt djupare, säger Pappila. 

– Ångesten har jag bland annat dämpat genom intag av alkohol. För stunden försvinner problemen för att dagen efter komma tillbaka med än större kraft. Det blev en ond spiral där jag till slut kom till insikt att jag var tvungen att öppna upp mig och berätta om mina problem i ett led att få hjälp med att må bra.