Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Höjer säkerheten efter attackerna: ”En hotbild”

Tingsryds AIF har utsatts för två attacker den senaste veckan.
Foto: Bildbyrån
Fredagen den 9 februari bröt sig någon eller några in i Nelson Garden Arena.
Foto: Bildbyrån
Tingsryds AIF:s ordförande Johan Blomster.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Först bröt sig tjuvar in i Nelson Garden Arena, stal pengar, hackade sänder isen och förstörde kansliet.

Sen saboterades supporterbussen som tappade två hjul mitt på vägen.

Nu ökar Tingsryds AIF säkerheten kring laget och klubbens supportrar.

– Vi behandlar det som en ökad hotbild mot föreningen, säger ordföranden Johan Blomster.

Tingsryds AIF kämpar för att behålla sin plats i Hockeyallsvenskan där laget ligger näst sist.

Samtidigt tvingas föreningen lägga resurser på utökad säkerhet efter en vecka med två sabotage.

Efter förlusten mot Timrå på bortaplan fredagen den 9 februari möttes klubben av en förstörd hemmaarena där någon tagit sig in, hackat stora hål i isen, tagit pengar ur ett kassaskåp och förstört kansliet.

– De hade lämnat en lapp på kansliet där det stod ”Dubbelförlust, 0-3 mot Timrå, och nu 0-3 till tjuvarna. PS Tack för kaffepengarna, hälsningar jultomten”, sa klubbens ordförande Johan Blomster till SVT efter inbrottet. 

Nelson Garden Arena saboterad

Nu i fredags, den 16 februari, utfördes ett nytt sabotage mot TAIF. När en buss med 16 supportrar körde tillbaka till Tingsryd från bortamatchen mot Västervik lossnade två hjul.

– Jag såg det ena däcket rulla i väg på vänstersidan. Tack och lov mötte vi ingen bil när däcken lossnade för det kunde också gått riktigt illa om någon bil träffats av däcken, sa supporterklubben Gröna brigadens ordförande Erik Jakobsson till SVT efter den omskakande händelsen.

Polisen misstänkte snabbt att det rörde sig om ett sabotage, att någon lossat på bultarna.

– Det har vi fått bekräftat från polisen nu, att det rör sig om ett sabotage, att någon saboterat bussen. Det känns väldigt otäckt. Det är en sak at bryta sig in i en arena och förstöra men att sabotera bussen... Det hade kunnat sluta riktigt illa, säger klubbens ordförande Johan Blomster till Kvällsposten.

Ökad säkerhet kring Tingsryds AIF

Efter de två incidenterna vidtar föreningen nu åtgärder.

– Vi har inte fått något bekräftad samband mellan händelserna, inte mottagit några hot och inte fått någon bekräftad hotbild mot oss men vi behandlar det som en ökad hotbild mot föreningen, säger Johan Blomster.

Under resten av säsongen utökas bevakningen så väl av Nelson Garden Arena som i samband med bortamatcher.

– Vi har pratat med alla lag som vi har kvar att möta på bortaplan. Alla våra fordon måste stå inhägnade och vi tar till en del andra säkerhetsåtgärder. Det är tråkigt att behöva göra det men vi känner att vi behöver det, säger Blomster.

Hur har era spelare reagerat på det här?

– De har inte varit några större problem för dem. Vi har informerat dem om läget och den utökade säkerheten så att de förstår varför de kanske måste visa legitimation och passerkort när de kommer till arenan.