Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Växjös ilska mot Tre Kronors val

Viktor Fasth.
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Tre Kronor tränar inför Channel One Cup. Fasth i bakgrunden.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

När Tre Kronor OS-genrepar väljer förbundskapten Rikard Grönborg att ta ut CHL-stjärnorna Fredrik Pettersson och målvakten Viktor Fasth.

Det väcker känslor i Växjö-lägret:

– Det är jävligt konstigt. Hockeyn förlorar när vi inte kan ställa upp med bästa laget, säger Henrik Evertsson, vd och sportchef för Växjö Lakers till Aftonbladet.

Tre Kronor kontrar med:

– Vi följer bara reglerna, säger Grönborg till tidningen.

Tre Kronor har påbörjat resan mot OS och genrepet i Moskva. Först på tur står Channel One Cup - och då väljer Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg att ta ut CHL-stjärnorna i Tre Kronors trupp.

Jämfört med vid tidigare uttagningar, då Grönborg valt att inte plocka med CHL-spelare, väljer förbundskaptenen alltså att ta ut spelarna denna gång, detta trots att det vankas kvartsfinal på tisdagskvällen mellan Zürich och Växjö.

Grönborg: "Följer bara reglerna"

Både Växjö-målvakten Viktor Fasth och Fredrik Pettersson från Zürich tas ut till Tre Kronors trupp och det rör upp känslor i Växjö-lägret. 

Till Aftonbladet säger Grönborg att han bara följer reglerna.

– Det är OS-genrep. Vi måste spela ihop laget. Reglerna säger att vi ska ha tillgång till spelarna 48 timmar innan första matchen och då är det omöjligt att spela på tisdagskvällen, säger han till tidningen. 

Grönborg.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svaret: "Jävligt konstigt"

Men nyheten tas inte emot med glädje i Växjö. Henrik Evertsson, vd och sportchef, menar att uttagningarna försvagar hans egna lag inför CHL-matcherna mot Bern.

– Jävligt konstigt. Vi har en avgörande match, möter storlaget Bern, med alla deras resurser och så tvingas vi spela utan Viktor. Vi har frågat Ishockeyförbundet om de kunde avvara Viktor på tisdagskvällen, men det sa de nej till, säger Evertsson till Aftonbladet.

Evertsson förklarar att man försökt låna Fasth till matchen mot Bern men fått ett bestämt nej.

– Vi har också frågat om vi kunde låna Viktor på tisdagskvällen och att kanske Magnus Hellberg står i första matchen i Moskva. Men det gick inte heller. 

SHL:s vd: ”Ingen annan väg att gå”

SHL:s vd Jörgen Lindgren berättar att man har varit inkopplat i frågan.

– Vi har en överenskommelse med förbundet och CHL just kring såna här spelare. Normalt sett är det inga konstigheter för man har en dialog i frågan samtidigt som man måste respektera att det här året är så speciellt som det är med ett så sent besked med NHL-spelarna vilket gör att Grönborg ska ta spelare från Europa och då blir det såna här krockar. Det är inte bra men vi vet vad vi har att leva efter, säger Jörgen Lindgren som även tror att spelarna vill få chansen att visa upp sig inför OS.

– Sen förstår jag Växjö att man vill ha Viktor Fasth som målis i CHL, det förstår jag också att man reagerar på men vi vet vad vi har att förhålla oss till.

Att ändra på CHL-slutspelets matchdagar har inte varit aktuellt.

– Nej, den spelordningen sätts så tidigt. Då ska man riva upp den och gå in i ligornas spelordningar för att göra plats där. Det är en större apparat men vi har givetvis tittat på den ocskå när vi fick beskedet.

Finns det någon annan väg att gå för Växjö?

– Nej, det finns ingen annan väg att gå. Man har gjort rätt i och med att man har frågat (förbundet).

Tror du att det här kan leda till en försämrad relation mellan klubbar och landslag på något vis?

– Nej, det tror jag inte. Vi i ligan har ett avtal med förbundet som reglerar såna här frågor. Sen förstår jag besvikelsen och frustrationen att du vill ha din målvakt när du spelar match, men det är ingen större dramatik. Vi vet vad vi förhåller oss till. Det är ingen lätt situation för någon part, men jag tycker den är löst på ett ganska bra sätt.