Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Tänker på om mamma hade kunnat leva här”

I ett av husen bor Mats Lusth tillsammans med sin fru – och kusin.Foto: Privat.
Mats Lusth köpte gården för drygt två år sedan.Foto: Privat.
Om två, tre månader ska äldreboendet vara färdigt.Foto: Privat.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / © FOTOGRAF CHRISTER WAHLGREN

Hockeytränaren, och förra Malmöprofilen, Mats Lusth irriterade sig på hur gamla människor behandlas. 

Nu bygger han själv ett äldreboende i Orsa. 

– Det hade varit idealiskt om mamma levt och hade kunnat komma hit. Jag tänker på det ibland, säger han. 

Hockeysäsongen fick ett abrupt slut men Karlskronatränaren Mats Lusth har fullt upp.

På ett mer oväntat plan kanske.

Den förra guldhjälten, som lockades till Malmö av Percy Nilsson i slutet av 80-talet, köpte för drygt två år sedan köpte en gammal herrgård från slutet av 1800-talet i Orsa. Här bygger han nu ett äldreboende.  

– Vi har två, tre månader kvar nu. Det har tagit tid med bygglov och tillstånd. Först i höstas kunde vi börja på riktigt, berättar Lusth som bland annat även har tränat Malmö och Kristianstad. 

– Det är en jättefin gård men här kommer finnas att göra i många år framöver. Det finns en stor byggnad till och där bor jag och Eva på undervåningen och min kusin Annika på övervåningen.

Gårdskarl efter tränarkarriären

När Mats Lusth svarar i telefonen håller han på att gräva för dränering. Dagen därpå ska han borra hål till ventilation. I framtiden ser han sig själv som gårdskarl. 

– Jag har ett år kvar med Karlskrona och hoppas på något år ytterligare som tränare men nu har jag ett ben till att stå på. Med tanke på att det kommer en dag när man inte får mer jobb inom hockeyn, då kommer jag att gå in här. Innan dess ska jag jobba här på sommaren. 

Just äldreboende debatteras mycket just nu. Trots åtgärder för att skydda de äldre bodde nära hälften av alla de som i slutet av april dött till följd av covid-19 på äldreboende. 

– Om vi hade haft det här klart nu så hade det varit perfekt. Vi har det som krävs, här är lite folk, vi kan isolera boende och inte en massa timvikarier.

– Det är de här större som har timvikarier in och ut. Vi kommer vara som en stor familj med åtta platser.  

Mats Lusth är taggad på att komma i gång. Redan innan coronasmittan kunde han reta sig på hur gamla människor blir behandlade i dag. 

– Det är, inte som fabrik, men de blir insatta på en plats och så sitter de där med kala korridorer. Man läser om hur de kan behandlas och det har jag retat mig på länge. De kan få en kulpotatis med skinn och två fiskpinnar. Jag tycker det är för jävligt. De har jobbat hela sina liv. 

Han fortsätter:  

– Jag vill att de får ett värdigt avslut på livet och känna att de är välkomna i samhället. De ska få hemlagad mat och om de vill de äta frukost en timme senare får de göra det. 

Har du alltid varit intresserad av hur de äldre blir behandlade? 

– Nja, inte på det sättet som de sista tio åren. Jag har blivit lite äldre själv och man läser mer. Innan har jag inte tänkt på det sättet men nu har jag retat mig. Det är sällan man läser‚ här är det jättebra. 

Tänker på det ibland 

Mats Lusth har tidigare berättat om sin nära relation med sin mamma Eivor. 2010 dog hon i sviterna av en lungsjukdom. 

– Hon hade kol på slutet och de sista två åren var tuffa för henne. Hon bodde hemma hela tiden men det var svårt för henne att ta sig ut och gå någonstans. Jag fick hjälpa henne att handla på slutet, berättar han.  

Har tankarna på din mamma funnits med när du beslutade dig för att bygga ett äldreboende? 

– Nej, inte så direkt eller kanske indirekt och omedvetet. Det har hon säkert gjort. Det hade varit idealiskt om hon levt och hade kunnat komma hit. Jag tänker på det ibland. 

 

Nu ska personal inom äldreomsorgen i Skåne testas för corona