Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Supertalangens nya liv – som bilförsäljare

Jörgen Jönsson toppar listan. Här är Tre Kronors mesta spelare.
Fredrik Möller jobbar som bilförsäljare.
Fredrik Möller i kvalserien med Rögle mot Södertälje 2006.Foto: ANDREAS HILLERGREN / BILDBYRÅN
Rögles Fredrik Möller och Malmös Carl Söderberg 2006.

Fredrik Möller var 16 år och 23 dagar när han debuterade i hockeyns högsta liga.

Det ledde inte till ära, berömmelse och drömkontrakt i NHL.

I dag är den tidigare Röglespelaren bilförsäljare och stortrivs med livet.

– Jag var inte mogen när jag fick chansen. Jag tröttnade på hockeyn och tappade gnistan, säger han.  

Året var 1993 när Rögles dåvarande tränare Christer Abrahamsson plockade in Fredrik Möller i a-truppen och lät honom debutera i elitserien.

Den talangfulle forwarden var 185 lång och hade 90 kilo power framför motståndarnas kasse. Han var stark, snabb, hade ett bra skott och visade spelsinne. Bara 16 år men ett perfekt alternativ för ”Abris” att kasta in när det hettade till.

– Jag skulle checka fast motståndarna, ta många avslut, bryta in mot målet och göra det jobbigt för motståndarna, minns Fredrik.

Då var det inte så många som reagerade.

– Det blev en och annan rubrik. Men det fanns inget internet och man kunde inte googla. Allt stod i papperstidningen. Det var nog inte så många som såg det.

Fredrik bodde hemma hos föräldrarna i Åstorp, gick första året i gymnasiet och njöt av hockeylivet även om ersättningen var ytterst påver.

– Jag fick nöja mig utrustning och klubbor som var gratis. Men det var jätteroligt att spela. Det var bara att tacka och ta emot. Och mina föräldrar uppmuntrade mig. De tyckte jag skulle ha kul.

Rekordet står sig än i dag. Fredrik Möller är tidernas yngsta spelare i SHL.

– Jag ser inte det som en merit att ha varit med så tidigt, säger han – och utvecklar:

– Det är otroligt få som är mogna att spela i SHL, eller elitserien som det hette på min tid, i den åldern. En sak är helt klar. Jag var inte mogen.

Ganska tidigt i karriären fick Rögletalangen distans till den tidiga debuten.

– Visst, det var jätteroligt då. Men det påverkade min utveckling. För det var inte bara a-laget jag var med i. Det ställdes krav att jag skulle spela U16, J19 och J20.

Fyra talangfulla Rögle-juniorer 1994: Daniel Tjärnqvist, Mikael Johansson, Fredrik Möller och Johan Finnström.Foto: GÖRAN STENBERG / BILDER I SYD

Vill inte bli jämförd med Mats Näslund

Rekordspelaren fortsätter:

– Även om jag inte var ordinarie i a-laget skulle jag åka med på alla resor. Spelade man borta mot Brynäs en onsdagskväll kom du hem tidigt på morgonen, sedan skulle jag spela en juniormatch dagen efter. Så fortsatte det, vecka efter vecka.

– Det slet väldigt på kroppen. Det är bra med matcher men det är träningen du blir bättre av. Man måste träna mycket och rätt, poängterar den tidigare hockeybegåvningen.

Fredrik inser att det handlar om att ta chansen när den kommer. På samma lista, över talanger som debuterat tidigt, återfinns Mats Näslund, Gabriel Landeskog och Magnus Pääjärvi.

– Jämför mig inte med dom. Jag kunde inte ta chansen. För jag var inte tillräckligt mogen.

– Dessutom hade jag inte stödet som man har i dag med feedback från tränare, agenter och scouter. Ingen tog hand om mig.

– Jag hade ingen agent och jag hade ingen tränare som pratade med mig. Sånt var ganska ovanligt på den tiden. Jag var inte i närheten av att ha den kontakten.

Fredrik Möllers råd: Bättre att bli läkare

Satsningen på hockeyn fick konsekvenser utanför isen. Studierna blev lidande och Fredrik tvingades läsa upp betygen i efterhand.

– Givetvis ska skolan gå i första hand, så långt det är möjligt. Det är skillnad om du har en unik talang, då kan man satsa lite extra på hockeyn.

– Men det är större chans att du blir läkare eller civilingenjör, och tjänar 60 000-70 000 i månaden, än att du blir hockeyproffs, säger Möller.

Vilket är ditt råd till unga talanger?

– Stressa inte fram en tidig debut. Man måste vara mogen för det. Och tränaren måste se att du är mogen för att kunna göra rätt saker.

Möller inser att det är skillnad på 1993 och 2020.

– De som får chansen i dag klarar av det på ett bra sätt, betydligt bättre än när jag debuterade. Spelarna är bra skolade och får en helt annan feedback. 

– De får lära sig vad man ska bli bättre på och hur man ska träna. Det handlar om allt. Vad man ska äta och hur ska man sova. Förutsättningarna är helt annorlunda nu.

Spelade i flera olika klubbar i Sverige

Fredrik Möller kryssade mellan olika svenska klubbar, och tog även en sväng till Tyskland och Norge, men det dröjde till han var 28-29 år innan aptiten på hockey kom tillbaka.

– Då hittade jag glädjen och hade som roligast. Jag spelade på lägre nivå (Jonstorp och Helsingborg), hade ett jobb sidan om och en bra tillvaro.

Drömmen om ett guldkantat kontrakt förblev en dröm.

– Självklart hade det varit roligare om jag kommit längre i karriären. Men det är inget jag går omkring och är bitter över.

– Jag stortrivs med mitt liv. Jag har ett fantastiskt jobb som bilförsäljare och jag har en underbar familj. Hustru, två barn och villa i Ängelholm. Jag kan inte önska mer.

Hur länge får du behålla rekordet?

– Omöjligt att säga. Det kommer säkert fram någon supertalang som är yngre, säger Fredrik Möller.