Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stoppades från sin stora dröm efter telefonsamtalet

Kim Martin Hasson. Foto: BILDBYRÅN
Kim Martin Hasson. Foto: BILDBYRÅN
Kim Martin Hasson. Foto: BILDBYRÅN

I sista stund stoppades Damkronornas Kim Martin Hasson från att bli historisk som första kvinna att spela i hockeyallsvenskan med Malmö Redhawks år 2006. 

I dag, tolv år senare, har fortfarande ingen svenska spelat en tävlingsmatch på elitnivå mot ett herrlag.  

– Det var väldigt nära så det kändes extremt tråkigt, säger målvakten om den krossade drömmen.  

Allt var förberett. 

Biljetterna sålda. 

Rubrikerna skrivna.

Och Kim Martin Hasson var redo att ta sig an drömmen. 

Den 8 mars 2006 skulle Damkronornas Kim Martin Hasson få debutera i Malmö Redhawks kasse, i den sista matchen i grundserien i hockeyallsvenskan mot Bofors, och därmed bli den första kvinnan att spela en tävlingsmatch på elitnivå mot ett herrlag. 

Men...

– Dagen innan ringer tränaren på mitt college och säger att jag inte fick spela professionell hockey för att man måste vara amatör när man går på college, berättar hon.  

– Det var väldigt nära så det kändes extremt tråkigt. Det hade varit en häftig upplevelse och klubben hade sålt ganska mycket biljetter på det och fick tänka om. Men jag fick vara med ute på isen ändå. 

Maria Rooth bakom samtalet 

Reglerna var glasklara, om hon spelat i en halv eller helprofessionell liga var hon inte längre tillåten att spela för ett amerikanskt college där man skulle vara amatör. Oavsett om man själv fått ersättning eller inte. 

Och Kim Martin Hasson skulle till hösten lira i amerikanska collegeklubben Minnesota Duluth Bulldogs.  

Det ska dock ha varit Maria Rooth som enligt egen utsago till Sydsvenskan varnade universitetet för att Kim Martin Hasson var på väg att bryta mot reglerna. Maria Rooth spelade då också i Damkronorna och jobbade på ett kanadensiskt företag som hjälpte svenska juniorer till amerikanska college. 

– Jag kände att jag borde ringa för det handlade om hennes framtid. Efter mitt samtal och när tidningarna däröver skrev att det var en professionell liga kollade universitetet upp det till 200 procent, har Maria Rooth sagt till Sydsvenskan. 

– Jag förstår att Kim är besviken, men i det långa loppet tror jag att hon är tacksam. Det här kunde blivit ödesdigert för henne.

Kim Martin Hasson minns inte i dag att det var Maria Rooth som låg bakom att coachen ringde upp henne dagen innan den planerade historiska debuten - men hon tvekade aldrig om att dra sig ur.  

– Det var ganska självklart att säga nej och fokusera på college. En match mot fyra år. 

Du tvekade aldrig...? 

– Nej.

Försökte du få chansen igen när du kom hem från college? 

– Det hade jag velat men när jag kom hem så hade Malmö gått upp från allsvenskan till elitserien och då var det inte aktuellt. Sedan var jag inte i Malmö då heller. 

Trots att det gått tolv år sedan Kim Martin Hasson var så när att bli historisk har ingen annan svenska ännu skrivit in sig i historieböckerna här. 

– Jag tror att nivån är så hög, det är för stora skillnader. Kanske skulle det fungera för en målvakt men för utespelare skulle det vara väldigt svårt. 

Damhockeyn gått framåt

Samtidigt tror Kim Martin Hasson att det inte är en lika stor grej i dag för kvinnliga hockeyspelare. 

– Damhockeyn har gått framåt så mycket nu så jag tror inte att man tänker lika mycket på att spela med killar. Nu är man mer inriktad på den egna ligan för att den blivit så bra. 

– Damligan har fler tjejer som spelar bra, matcherna är bra, träningarna är mycket bättre och det är bättre förutsättningar. Jakten på att spela med killar blir inte så stor, ganska många är nöjda med sin situation. 

Tänker du själv något på det i dag - att det inte blev av när det var så nära? 

– Inte mer än att folk tar upp det och jag tänker att det var synd att det inte blev av. Det hade varit häftigt för min egen del.

Kim Martin Hasson har spelat 244 landskamper och har bland annat tre SM-guld, två VM-brons, OS-brons och OS-silver på meritlistan. Under OS 2006 valdes hon dessutom till turneringens bästa målvakt. 

Kim Martin Hasson la skridskorna på hyllan säsongen 2015 och har sedan dess varit sportchef i Linköpings HC. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!