Zaar klar för KHL – blir lagkompis med Hrivik

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Simon Ryfors och Niklas Hansson har redan tackat adjö till Rögle.

Nu lämnar även forwardsstjärnan Daniel Zaar.

Enligt uppgifter till Kvällsposten flyttar Zaar nu till ryska klubben Torpedo, där han blir lagkamrat med Marek Hrivik.

Uppgifterna om den nya klubben vad Helsingborgs Dagblad först med att berätta.

– Ibland får man tänka på sig själv lite, men det var ett tufft beslut att fatta, säger Daniel Zaar till Kvällsposten.

Kvällsposten rapporterade redan efter Rögles första SM-final mot Växjö Lakers att Daniel Zaar var förlorad för klubben.

En dryg vecka efter finalförlusten är nyheten numera officiell.

Daniel Zaar utnyttjar en out-klausul i sitt kontrakt och kommer att fortsätta sin karriär utomlands. Enligt uppgifter till Kvällsposten flyttar stjärnan till den ryska klubben Torpedo, där han bland annat blir lagkamrat med Leksands Marek Hrivik.

– Det här är en möjlighet som dykt upp efter en bra säsong. Det var läge att ta chansen nu och att få testa på en annan bra liga som jag inte spelat i tidigare. 

Vi hör att du är klar för Torpedo?

– Jag låter klubben själv gå ut med det. Men jag har skrivit på och jag kommer spela i KHL kommande säsong. 

Hur länge har det varit klart?

– Inte så länge. Det har varit på gång. Men ingenting har varit helt klart förrän nu i dagarna.

”Det är en toppspelare i den här ligan”

Redan sommaren 2017 valde Daniel Zaar att vända tillbaka till Sverige efter två säsonger i nordamerikanska AHL hos Cleveland Monsters (tidigare Lake Erie Monsters).

Till en början skrev forwarden på för Malmö Redhawks, men redan efter en säsong flyttade han längre norrut inom Skåne och återvände till Rögle.

– Zaar har varit här i tre år och tagit stora steg i sin egen utveckling. Det är en toppspelare i den här ligan som provar lyckan någon annanstans, säger Rögles general manager Chris Abbott till Rögles hemsida.

Under årets SHL-säsong bildade Daniel Zaar en sylvass förstakedja ihop med Simon Ryfors och Dennis Everberg. Zaar noterades för 18 mål och 32 målgivande passningar på 52 grundseriematcher.

Det innebär att Torpedo i KHL nu värvar både poängligavinnaren (Marek Hrivik) och poängligatvåan (Daniel Zaar) till sitt lag.

Affären har dragit ut lite på tiden då Zaars rättigheter funnits hos hos Lokomotiv Yaroslavl, sedan tiden då de ryska lagen draftade spelarna. De rättigheterna ligger kvar på spelarna till de är 28 år.

Nu lämnar alltså Zaar klubben, med två år kvar på kontraktet.

– Jag är grymt tacksam mot Rögle. Jag kom hit för tre år sedan, och de har givit mig möjligheten att utvecklas. Därför var det inget lätt beslut. Men ibland måste man tänka på sig själv lite också, efter en sådan säsong, att få en sån här chans, säger Daniel Zaar.