Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

VM–hjältens kamp mot svåra plågorna

Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

För fyra år sedan rasade Jonas Bergqvist, 57, plötsligt ihop i akut diskbråck och fick hämtas av ambulans.  

Sedan den dagen har han tränat nästan varje dag.

– Jag trodde aldrig att det fanns en sådan smärta, säger landslagslegendaren.  

Det var på midsommarafton för fyra år sedan som Jonas Bergqvist kände sig lite stel i skinkan efter att ha cyklat tre mil. Under helgen fick han allt mer ont i benet och till slut åkte han till läkaren. 

– De sa att det var diskbråck och att det oftast läker ut av sig själv, bara jag tränade. 

Jonas tränade varje dag i sju veckor men det blev inte ett dugg bättre. Det skulle tvärtom bli mycket värre. När han första dagen efter semestern skulle kolla så att han hade mobilladdaren i portföljen innan han åkte till Stockholm knakade det till i ryggen. 

– Det sa ”krkrkrkrkrkkrkrkr” och då kom nerven i kläm. 

– Jag hade som den värsta av all tandvärk man kan ha i hela benet samt ännu värre runt knäet. Jag kunde inte stå eller gå.  

Låg en halvtimme i fosterställning 

Efter en timme i fosterställning i soffan ringde han ambulans som hämtade honom och gav morfin. Därefter låg han på sjukhus sju dagar utan att det lättade trots att läkarna försökte allt. Till slut bestämde man sig för att operera honom i Göteborg. 

– Det var skönt. Jag kunde stå upp igen men det blev lång rehabilitering. Bara jag skulle gå 600 meter fick jag pausa flera gånger. Och jag åt nervblockerande i ett halvår efter. 

– Jag tror att jag hade ett rätt litet diskbråck men komplicerat eftersom det satt i en diskvägg. Det rann ut vätska som stelnade och tryckte på nerven. 

Smärtan beskriver han nu i efterhand som närmast ofattbar. 

– Jag trodde aldrig att det fanns en sådan smärta. De skulle göra en test på mig där jag fick ligga på mage, men då bröt jag ihop. Det gick inte. Det gjorde så fruktansvärt ont.

Jonas Bergqvist ser det som en livsavgörande händelse även om det inte på något sätt är en allvarlig sjukdom. Han fick en insikt om hur bräckligt allt kan vara och fick välja bort mycket saker under lång tid som han älskar att göra. Även om han tagit hand om sin kropp redan före diskbråcket blev det en morot till att träna ännu mer. 

– Jag bestämde att om jag ska få det igen så ska jag inte få det för att jag slarvat med kroppen.

Han satte ihop ett program baserat på styrkegymnastik, stretchning och yoga på 27 övningar som han körde varje dag innan jobbet tillsammans med powerwalks och cykling. 

– Jag har bättre rörlighet i dag som snart 58 år än när jag var aktiv och 35 år...

Tre Kronor-hjältens nya liv

Och idag lever han ett helt vanligt liv.

– Det kan rycka i benet för nerven har minne i upp till tio år men jag har inte ont. Sedan är jag lite försiktig, jag hoppar padel och golf. 

Varför han drabbades av diskbråck vet han inte. Han hade aldrig haft ont mellan kota fyra och fem innan. Kanske har det att göra med att han började stå upp och jobba. 

– Man är ju rätt svank efter hockeyn..., påpekar han med ett skratt. 

Apropå hockeyn sitter Jonas Bergqvist fortfarande i svenska ishockeyförbundets styrelse. Och han är orolig för sportens framtid. 

– Jag känner en jättestor oro för hela sporten, vad ska det bli? Det känns långt bort att man fyller Scandinavium med 12 000.  

– Samtidigt är det häftigt ändå, hela idrottsrörelsen tar stort ansvar och fyller i protokoll för att öka säkerheten. Det gäller att se möjligheter, det är en överlevnadsfråga. Om vi inte lyckas med det här så kommer en hel bransch att kollapsa. 

Jonas Bergqvist har startat eget

Även om det inte blir fulla arenor ser han ändå fram emot att det sätter i gång. 

– Det är roligt att det är på gång och positivt att man tittar på hur det går att ta in folk. Det blir också mer sevärt på tv än om det är noll i arenan.  

– Det är många lag som ser intressanta ut som man vill titta på nu. 

Jonas Bergqvist har efter den aktiva karriären varit ledare i fyra olika branscher. Fram till för bara några månader sedan var han regionchef för en bank.  

Men nu har han startat eget. 

– Det är superroligt och precis som jag ville ha det. 

Vad gör du nu då? 

– Ja, det är stora frågan. Jag gör sådant som jag tycker är viktigt och roligt i företagande. Det är fyra delar. Jag har grupp– och ledarskapsutveckling, föreläsningar, mentorskap/mentorprogram samt är senior advisor. 

– Det är så roligt och jag får sådan energi av det.