Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vill frias med hjälp av nytt videoklipp

Jakob LiljaFoto: ANDERS BJURÖ / BILDBYRÅN
Liljas crosschecking på Jens Olsson.Foto: VIASAT / VIASAT
Lucas Carlssons tackling mot Skellefteå, från i mars i år.Foto: C More

Hockeyspelaren Jakob Lilja lägger fram ny bevisning under den muntliga förhandlingen i Högsta domstolen på onsdagen. 

Förhoppningarna är att ett videoklipp med sekvenser som försvaret bedömer som värre händelser ska fria honom från den misshandel som han dömts för i tidigare instanser. 

I videoklippet finns bland annat tacklingar av Jan Sandström och Lucas Carlsson. 

Tillsammans med sin advokat Mats Tornéus ska Jakob Lilja på onsdagen infinna sig i Högsta domstolen för en ny muntlig förhandling efter den crosschecking på Jens Olsson som han dömts till misshandel för i tidigare instanser. 

Men den här gången har försvaret tagit fram ny bevisning. 

– Vi har med hjälp av SHL:s organisation tagit fram ett videoklipp på tio minuter med olika händelser som är värre än Jakob Liljas. Just för att beskriva spelets idé och hur det har utvecklats i Sverige senaste åren, berättar Mats Tornéus. 

Händelserna är tagna från de senaste säsongerna. 

Ett färskt exempel är från mars i år när Lucas Carlsson, Brynäs, stängdes av fem matcher för crosschecking i nacken på Emil Djuse i Skellefteå. 

En annan händelse som är med i klippet är Jan Sandströms crosschecking på Skellefteås Pierre-Edouard Bellemare från december 2013 och som han fick sju matchers avstängning för. 

Jakob Lilja dömdes till tio matchers avstängning av Disciplinnämnden för sin crosschecking i nacken på Malmöspelaren Jens Olsson. 

Dömdes till villkorlig dom och dagsböter 

Advokaten Mats Tornéus har goda förhoppningar om att Jakob Lilja ska frikännas eller få ett mildare straff. 

– Det kommer nog dröja någon vecka innan beskedet kommer, säger Mats Tornéus. 

Det var i september förra året som hovrätten fastställde tingsrättens dom om misshandel till villkorlig dom och dagsböter. 

Händelsen ägde rum i Skånederbyt mellan Malmö och Rögle den 5 mars 2015.