Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi ser inte mycket europeisk hockey”

Foto: Johan Svensson
Foto: Malmö Redhawks
Foto: DARRYL DYCK / AP TT NYHETSBYRÅN

MALMÖ. Joe Veleno har anlänt till Sverige. Detroits Red Wings förstaval i draften 2018 är inte i Malmö Redhawks för att vara blygsam. Tvärtom.

– Jag hoppas att min hockey-IQ ska kunna tillföra en hel del till detta laget, tillsammans med min skicklighet och fart, säger Joe Veleno.

20-åringen kom till Sverige i fredags. 

Helgen har ägnats åt att vända rätt på dygnet och göra sin hemma i det som ska vara hans hem det närmsta halvåret.

Det är nämligen tanken när Malmö Redhawks plockade in Joe Veleno. Kontraktet är skrivet säsongen ut.

Första träningen är avklarad. Det var första gången sedan mars som Veleno tränade med ett lag.

– Skönt att köra en rejäl träning med mycket skridskoåkning efter den långa resan för ett par dagar sedan.

Känslan?

– Det känns så klart annorlunda här. Man har mycket mer tid med pucken och mer yta att täcka av. Det kräver att man har åkningen och att man rör på fötterna, förklarar Veleno.

Trots att han bara är 20 år, så är känslan att det är en stabil pjäs, med fötterna på jorden som kan föra sig i stora sammanhang.

Redan som underårig fick Joe Veleno debutera i kanadensiska juniorligan och han har också hunnit vinna QMHJL och Junior-VM för sitt Kanada.

Förra säsongen spelade han i Grand Rapids i AHL och förväntades kunna vara mer och slåss om en tröja i Detroit denna säsongen. Men osäkerheten gör att det i stället blir ett helt år i Sverige och SHL.

– I Kanada pratar vi inte eller ser särskilt mycket europeisk hockey överhuvudtaget. Men jag har kompisar som spelat här som säger att ligan är bra, säger Veleno och det återkommande handlar om passningen till stor rink.

– Har bara spelat sex matcher tidigare under JVM i Tjeckien. Men det är bara att lära sig.

Jesper Mattsson om Joe Veleno

Jesper Mattsson som coachar forwards i Redhawks tror på en center som kommer göra nytta.

– Han läser spelet bra, är en bra vekare. Hans styrka är spelsinnet. Jag får känslan av att han kommer lösa det galant. Han är en så pass skicklig åkare, säger Mattsson.

Under träningen parades Joe Veleno ihop med Jan-Mikael Järvinen och Eric Engstrand.

Tanken är debut mot HV71 borta på torsdag. Då är det också troligt att han får speltid i powerplay.

– Vi får se var vi petar in honom. Men jag är övertygad om att vi kommer använda honom i powerplay. Vi har lite alternativ, säger Jesper Mattsson.

Förändringen innebär att Jan-Mikael Järvinen åkte ut på kanten när en ny center tagit plats.

En förändring Jesper Mattsson inte ser några problem med.

– Vi såg en kemi mellan de direkt. Det är mycket spel bakom rygg, one-touch osv. Man ser att de flyttar gummit på ett bra sätt.

– Det ska nog gå bra. Jag hoppas min skicklighet och fart ska passa väl in här. Det var ett grymt välkomnande och härliga grabbar i laget, så det ska bli riktigt roligt att få spela match på torsdag när vi fått göra ett par träningar ihop, säger Joe Veleno.