”Vi löste det genom att åka och supa ner oss”

Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Percy Nilsson i arnena under JVM 2014
Foto: ULF RYD / KVP/EXPR

Malmö Redhawks är inte bärande för Europas finaste (?) arena men det skulle kännas tossigt utan hockeyn, menar byggherren. 

I en lång intervju inför arenans tioårsjubileum snackar Percy Nilsson om drömgästen Rammstein, publiksveket, hur skämmigt han skulle tycka det vore att sälja arenanamnet till någon stor drake och hockeyn nu och då. 

– På min tid löste vi våra bekymmer genom att åka till Köpenhamn och supa ner oss. Sedan åkte vi hem och spelade hockey bra igen. 

Percy Nilsson slår sig ner i en fåtölj i nybyggda Lounge4. 

Guldglimrande lampor i taket ger en lyxig känsla och byggherren påpekar att det också är påkostat. 

De nya exklusiva platserna på fjärde våningen, där det tidigare varit vanliga loger, marknadsförs med magnifik utsikt över hela arenan, mat och dryck. 

I blickfånget, mitt i arenan över isen, hänger den nya mediakuben. 

165 kvadratmeter. 

I tio år har Percy Nilsson nu stoltserat med Sveriges finaste hockeyarena och han har inga planer på att luta sig tillbaka och lämna över den tronen. 

– Det är Europas finaste, inte Sveriges finaste, rättar han bestämt. 

– Jag har svårt att se någon bygga en sådan här arena nu. Det skulle kosta ett par miljarder och frågan är om intresset är så stort. Jag tror inte att några av de andra elitserielagen får för sig det. Det finns inte så många dårar som bygger. 

**

Samtidigt, hur fin arenan än må vara så har den de facto inte genererat det lyft som byggherren förväntat sig. Malmö Redhawks har fortsatt svårt att locka en större publikmassa till vardags. Dessutom tycks utvecklingen gå åt fel håll, trots två semifinalplatser senaste två åren, har publiksnittet under säsongsinledningen minskat med över fem procent. Från 6216 till 5896. 

– När Mia Skäringer kommer är här 9000 besökare och så leder vi SHL med 6-7000 människor.  Det är lite skämmigt. 

– Hockeyn har inte fått den riktiga kicken som jag trodde av arenan. Sedan är hockeyn inte bärande för arenan. Det ger oss möjligheten att ha mer fast personal men det hade kanske varit billigare att stänga isen. Det är ingenting som vi är tvingade att ha här men det är roligt och för mig hade det varit tossigt om det inte varit hockey här. 

Den mäktiga arenan är inte heller alltid till sin fördel i hockeyns vardagslunk. Med en beläggning på 50-60 procent är det svårt att skapa en tät stämning. 

– Vi har byggt den kostnadseffektivt så vi trillar inte omkull för att det inte är fullt överallt även om det varit kul. 

Ångrar du att du byggt den så stor? 

– Nej, nej, nej. Absolut inte. Nej. Den ska stå i hundra år och det kommer tider när den  fylls kontinuerligt. 

– Tvärtom, för liten i så fall. Om jag hade gjort om den nu så hade jag gjort mer läktare.

**

Det första spadtaget till arenan togs 1 januari 2007. 18 månader senare stod en fullvärdig arena med kontor och garage klart i Hyllie. 

– Jag höll på med Hyllie redan 2003 - 2004. Oavsett var i världen man har byggt broar så har det alltid vuxit på båda sidorna. Det är inte så att vi kastade upp något i  luften för att se om det blev bra, det var ganska säkert att det skulle bli bra.  

– Men det har varit mycket rabalder och väldigt ifrågasatt. Vi var ute på landet, ingen ringväg, ingen station. Folk gick i lera och de som gick lite fel kom ut på åkern. Taxi in till Malmö gick på 350 kronor. 

Den 25 oktober 2012 invigdes köpcentret Emporia. Och nu har det växt fram en hel stadsdel med kontor, hotell och bostäder. 

– Det är arenan och Emporia som är dragplåster. Jag tror inte det hade varit lika bra om det bara varit arenan. 

– Infrastuktur är a och o. Nu flyttar kontor hit från västra hamnen för att det är lättare att ta sig hit. 

2007 godkände kommunstyrelsen att Malmö stad skulle betala fem miljoner om året för att köpa namnet. Avtalet har förlängts och två år framåt från den 1 januari 2019 ska Malmö stad betala 8,5 miljoner per år för namnet och stöd för evenemang. Percy är öppen med att han skulle kunna få mycket mer för namnet men att han inte vill.  

– Jag vill att den ska heta Malmö arena och jag tycker att jag har råd att offra det. 

– Jag skulle skämmas om den skulle heta Coca Cola arena eller något i den stilen. Det är de här stora drakarna som kommer och tror att de ska tjäna pengar på det. Men jag är jätteglad för att den heter Malmö arena. 

Vad tror du att arenan har för betydelse för Malmö som stad? 

– Mycket stor betydelse. Det ger mer status i staden i och med en sådan här anläggning. Om man funderar på att flytta till Malmö så tror jag att det är en av sakerna som har betydelse. Man kommer från småstaden. 

**

Malmö arena invigdes 6-7 november 2008 med föreställningen ”Det svenska musikundret”.  Några dagar senare, närmare bestämt den 12 november, spelade Malmö Redhawks sin första hockeymatch i arenan. 

Det är tio år sedan. 

– Vet du vad problemet är? Det har gått alldeles för fort. Man fattar inte det själv. 

Funderar du på att dra dig tillbaka? 

– Nej, nej, nej. Jag är inte här nu utan jag jobbar med framtiden. Jag hittar på en massa jäkla saker och sedan har jag alltid haft folk som tar hand om det och backar upp mig bakom. 

Vilken arena är er främsta konkurrent? 

– Man kan inte prata så, då skulle bekymra oss för Köpenhamn hela tiden. Vi måste köra vår linje och tror på oss själva. Att vi är bäst.  

Det låter lite malmöitiskt...

– Ja det kan man lugnt säga. 

Påven, Lady Gaga, Britney Spears har alla varit här – vem är din framtida drömgäst? 

– Rammstein. De har varit här också. De var så jäkla bra. Den bästa konserten jag sett. Jag tänkte först att jag fick väl gå dit och titta och sedan blev jag så frälst. 

– Det skulle också vara kul att ha någon NHL-match. Isen är gjord för det, vi kan ändra rinken till NHL-mått. Sedan har vi inte haft så många hockeylandskamper. 

**

Inför återstarten av SHL ligger Malmö Redhawks på fjärde plats, tre poäng efter ledande Luleå och Frölunda i toppen. 

– Sylvegård har lite att göra. Jag hoppade in i Malmö 1984 och vi blev svenska mästare efter sju år och Europamästare efter åtta. 

Vad tycker du om årets lagbygge? 

– Det är lite som när jag byggde upp laget. Man skapar ett lag med lagkänsla. Det pratas om individer, att han är så bra och han är så bra, men det gäller att sätta ihop så att man får ett lagbygge. 

– Killarna trivs. De är beredda att offra sig för varandra. 

Saknar du inte några stjärnor i laget? 

– Det är säkert väldigt skört om det händer något, om de förlorar några matcher. Då börjar de tänka och då får de gå till psykologen. 

– På min tid löste vi våra bekymmer genom att åka till Köpenhamn och supa ner oss. Sedan åkte vi hem och spelade hockey bra igen. Det hade kanske inte gått i dag men då var det sådana råbarkade typer. 

Kan du känna att arenan bidragit till Malmös framgångar med två semifinalplatser senaste två åren? 

– Det hoppas man. Vi har alla faciliteter, de som inte trivs här vet jag inte hur de ska ha det. 

Arenan fyller tio år och firas i dagarna och du har fyllt 75 år – hur firades du? 

– Jag fick en golfupplevelse i Danmark och sedan sjöng hela personalen för mig. Då grät jag. 


Tre frågor om Malmö arena till Kvällspostens hockeyprofil Johan Svensson.

Vad har Malmö arena betytt för Malmö Redhawks?  

– Eftersom Malmö Isstadion var gammal och sliten, samt saknade de faciliteter som mer eller mindre krävs, så var det nödvändigt med en flytt för att hänga med i utvecklingen. Under början av 2000-talet flyttade alla klubbar i SHL in i nya arenor, och även om det var allsvensk hockey under de första åren i Malmö arena, så hade Redhawks ändå en ambition om att spela i högsta serien i arenan.

– Som helhet har den varit direkt avgörande för Malmö Redhawks att kunna arbeta som en klubb ska kunna göra på 2000-talet. Utan arenan hade man aldrig kunnat sälja samma sponsorpaket som man nu kan göra.


Hur ser du på Malmö arena storlek - för stor, för liten eller lagom? 

– Med facit i hand för stor för Redhawks kostym. Frågan är om den någonsin kommer att vara i rätt storlek för Malmös främsta hockeylag. Arenan fylldes rätt många gånger de första åren, men på senaste åren har det, trots SHL-hockey, varit svårt att fylla 12.000 platser. Man skulle hållit ner kapaciteten till 9000-10.000 åskådare för att skapa mer tryck kring biljetter och att det hade känts mer välfyllt med 6000 åskådare.

– Det är lätt att vara efterklok och ingenting att göra någonting åt nu.


Är det Sveriges finaste hockeyarena? 

– Ja, trots att arenan har tio år på nacken så är den definitivt Sveriges finaste hockeyarena. Som läget är nu, så kommer den dessutom vara det i flera år framöver.