Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi kan slå alla lag – har stort självförtroende”

Höjdpunkter: Skellefteå utspelade borta mot Rögle
Cam Abbott ser fram emot ytterligare ett slutspel med sitt Rögle.Foto: NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN
Rögles periodvis fina form har renderat i en - nästan - ständigt utsåld Catena Arena. Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

En säsong med höga toppar och djupa dalar.

Men huvudtränaren Cam Abbott tror på sitt Rögle - och ser ett långt slutspel framför sig. 

– Vi kan slå alla lag, säger han. 

När SHL tar några dagars andrum utan matcher är Rögle parkerade på en sjundeplats i tabellen. Det innebär att skåningarna just nu är utanför en direktplats rakt in till kvartsfinalerna. 

Detta efter en säsonginledning där Rögle toppade hela SHL - och visade att man menade allvar med sina uppskruvade toppambitioner.

– Jag tycker att vi är kapabla och har visat att vi kan vara effektiva som lag och spela en bra hockey när vi är som bäst. Vi kan slå alla lag och vi har stort självförtroende, säger Rögles huvudtränare Cam Abbott.

Formen har däremot dalat den sista tiden och Rögle har bara vunnit tre av de senaste åtta matcherna. Men optimismen kring skåningarna pumpar fortfarande på rejält: Rögle är på väg mot sin bästa säsong sedan mitten på 90-talet.

– På den här nivån är detta den klart bästa trupp jag arbetat med. Både när det kommer till talang och när det kommer till vad laget har för möjligheter, säger Cam Abbott, och fortsätter: 

– Samtidigt har det varit en del upp och ner, lite mer än vad vi hade hoppats på. Men vi är spända på vad vi kan åstadkomma de sista omgångarna. 

Är du besviken över att ni inte tillhör de sex bästa lagen just nu? 

– Du vet, vi är i en sådan situation där flera lag är inblandade och där det är väldigt tajt. Jag tycker inte vi ska bli för nedslagna utan vi ska se det här som en möjlighet och vi ska se det som att vi har några veckor framför oss där vi kan visa hur bra vi är.  

– Det är mer ni journalister som bryr er och pratar om tabellposition. Jag tror inte det finns något omklädningsrum som bryr sig lika mycket som er om tabellen. Det handlar bara om att ta tre poäng.

Cam Abbott skrev på för Rögle och blev klubbens huvudtränare 2017, när han ersatte Anders Eldebrink.Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Dragits med lång skadelista

Rögle har varit hårt pressade av skador under vintern, med en riktigt välockuperad sjukstuga. Såväl nyckelspelarna Daniel Zaar som Dennis Everberg och den assisterande kaptenen Craig Schira har missat en rad matcher.

Även förstacentern Ted Brithén har fått följa flera viktiga bataljer från sidan, efter att han brutit käken i samband med hemmapremiären mot Hv71. 

– Jag tycker att vi periodvis spelade vår bästa hockey när vi hade många spelare borta. Vi var tvungna att bli ännu skarpare och det är något vi kan fortsätta lära oss av, säger Cam Abbott. 

När spelare har blivit skadade har inte minst yngre fått kliva fram - vad tycker du om en sådan som Samuel Johannesson?

– Ja, vad tycker du om Samuel Johannesson?

Ja du... Han har väl spelat stabilt i båda delarna av isen, nästan sett äldre ut än vad han är? 

– Ja, absolut. Han har bra tålamod med pucken och är en smart hockeyspelare som tar många bra beslut. Jag är väldigt nöjd med hans intensitet och hur han både tränar och spelar. Han har höjt sin nivå och är defensivt stabil. Han går mot en stor framtid och han har tålamod och lyssnar mycket på Cory (Murphy, assisterande tränare), säger Cam Abbott.

Vad kommer bli några av era nycklar nu under säsongsavslutningen? 

– Jag tror att en av de viktigaste nycklarna blir att vi varje dag - oavsett om vi vinner eller förlorar - håller en hög nivå och inte ödslar energi på att oroa oss över djupa dalar och höga toppar.

– Vi måste göra jobbet varje dag, för nu kommer matcherna snabbt efter varandra de kommande sex veckorna. Så det blir en nyckel att göra oss redo för varje liten match. Jag är helt säker på att det kommer bli jämt eftersom det finns så många bra lag.

Röglebacken Samuel Johannesson har fått lite av ett genombrott under SHL-säsongen. Foto: NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN

”Kommer bli effektivare”

Rögle är inte en förening med slutspelsrutin. Fjolårets åttondelsfinal var klubbens första sedan återkomsten till SHL för snart fem år sedan. 

Innan dess får bandet backas till 1994 för att hitta Rögles senaste medverkan i SM-slutspelet. Då ställdes den grönvita klubben mot ärkerivalen Malmö Redhawks och åkte ut efter tre raka förluster. 

Även mot HV71 ifjol blev det respass direkt: förlust såväl hemma som borta. 

– Det är riktigt tajt och vi måste fokusera på uppgiften vi har framför oss. Det som gör mig självsäker är sättet vi spelar och jag tror att vi kommer bli effektivare ju längre in på säsongen vi kommer, säger Cam Abbott.

Ni har ju nästan varit bättre borta än hemma - vad kan det bero på? 

– Jag vill inte spekulera för mycket kring det där, men ibland överkomplicerar vi saker när vi spelar hemma. Det är annorlunda nu än för två år sedan när lagen som kom hit blev överraskade eftersom de inte visste vad som väntade.

– Men jag gillar det faktum att vi har varit väldigt effektiva på bortaplan.

Vad tycker du om stämningen kring klubben då, det är ju nästan alltid slutsålt nu för tiden!?

– Jag har alltid tyckt att fansen här nere är passionerade och kunniga. De är väldigt lojala och vill alltid klubbens bästa. Sedan tycker jag om att fansen sätter väldigt höga krav på oss. 

Rögle har spelledigt fram till den 11 februari. Då åker skåningarna upp till det småländska inlandet för att ta sig an Växjö Lakers.