Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi finns för varandra – även när det går tungt”

Johan Gustafsson skrev på för Rögle inför årets SHL-säsong.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Johan Gustafsson skrev på för Rögle inför årets SHL-säsong.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Rögles målvaktsteam, med Christoffer Rifalk, Johan Gustafsson och målvaktstränaren Magnus Wennström.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Debutsäsongen har blivit succésäsongen.

Med drygt halva serien avklarad leder Rögle och Johan Gustafsson, 28, hela SHL. 

– Vi har alla ingredienser som krävs för att gå hela vägen, konstaterar den meriterade målvakten.

Rögle tappade en lång rad stjärnor efter fjolårets framgångsrika grundserie, däribland förstemålvakten Roman Will. Men redan tidigt under våren var en ersättare på plats – Rögle skrev kontrakt med Johan Gustafsson i april.

Sedan dess har 28-åringen varit med om åtta grönvita segrar, fyra förluster och en räddningsprocent på över 91. 

– Det har varit jättekul att vara här, så klart. Jag har kommit in i det på ett bra sätt och spelar i ett bra lag som vinner många matcher. Det är klart det har varit kul, men nu måste vi fortsätta på samma sätt framöver, säger Johan Gustafsson.

Allra närmast kommer Rögle från en 3-1-seger mot Linköping, där Johan Gustafsson periodvis inte hade någonting alls att göra. Under hela den andra perioden sköt östgötalaget ett skott på mål.

Är det svårt att vara målvakt i en match som mot Linköping, när du inte har så särskilt mycket att göra? 

– Ja, det är klart. Man vill vara i ett läge där man känner att man är med i matchen och nu blev det nästan en halvtimmes ishockey där jag knappt fick ett enda skott. Men det gäller att vara fokuserad och med i matchen, säger Johan Gustafsson, och understryker: 

– Fast Linköping hade ju några lägen på slutet. Det var skönt att vara med och rädda där.

Rögles målvaktsduo, Johan Gustafsson och Christoffer Rifalk.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Rögle har en fin vind i seglet och har inför tisdagens match mot Leksand tagit poäng i fem raka matcher. Samtidigt är Dalalaget minst lika självsäkra, med fyra vinster av fem möjliga.

Leksand kommer närmast från en 1-0-seger mot Malmö Redhawks, och parkerar på en sjätteplats i den haltande SHL-tabellen.

– Vi har spelat mot Leksand tre vändor och jag tycker det är ett bra lag med bra fart. Det har varit jämt varje match hittills och de har spelat bra på slutet. Det är ett starkt lag, säger Johan Gustafsson, som den här säsongen fått ställa sig mellan Rögles stolpar 12 gånger, jämfört med Christoffer Rifalks 18 matcher.

Hur mycket sporras du av den konkurrenssituation som finns om målvaktsplatsen? 

– Om du frågar mig och Christoffer vill vi spela alla matcher och det är inget konstigt med det. Samtidigt är det otroligt skönt att känna att man har varandra och att vi har ett målvaktsteam som finns där för varandra, även när det går tyngre.

”Vi har alla ingredienser” 

– Vi känner att vi gör det här tillsammans med målvaktstränaren Magnus (Wennström). Vi har fått till det riktigt bra och det gäller att fortsätta på den inslagna vägen, fortsätter Gustafsson.

Den gångna säsongen spenderade Johan Gustafsson i Tyskland där han tillhörde storklubben Adler Mannheim. Dessförinnan har det blivit en lång rad framgångsrika SHL-säsongen för den 28-årige burväktaren från Köping. 

Två gånger om har han vunnit SM-guld, båda gångerna med Frölunda (2016 och 2019).

Kan du se några likheter och skillnader mellan mästarlagen du tillhört och det Rögle du tillhör nu? 

– Det är klart man kan göra det. Men de säsongerna såg inte likadana ut och hockeyn har sin lilla gång där man tar sig fram på olika sätt. Men vi har alla ingredienser här som krävs för att gå hela vägen. Vi har ett fantastiskt lag med bra tränare, en bra trupp och organisationen runtomkring är stark.

– Samtidigt ska man komma ihåg att det avgörs först längre fram. Men för oss gäller det att inte se för långt fram, vi behöver en bra daglig verksamhet och titta på den match vi har framför oss. 

Men om vi ändå tittar lite framåt, du är väl känd för att vara något av en slutspelsmålvakt?

– Nja, säger Johan Gustafsson med en liten suck. Kanske i folks ögon...

Inte i dina egna?

– Jo, absolut. Jag tycker slutspel är den roligaste tiden på året, det är det man kämpar för hela året och slutspelsmatcher är de roligaste och tajtaste matcherna att spela. Allt handlar bara om att vinna, hur det ser ut spelar ingen roll. 

Inför tisdagens match mot Leksand parkerar Rögle överst i SHL-tabellen, med 63 inspelade poäng på 30 matcher.