"Att få åka hade varit en fantastisk bonus," säger Växjö Lakers Viktor Fasth. Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN"Att få åka hade varit en fantastisk bonus," säger Växjö Lakers Viktor Fasth. Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
"Att få åka hade varit en fantastisk bonus," säger Växjö Lakers Viktor Fasth. Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Foto: ANDERS BJURÖ / BILDBYRÅNFoto: ANDERS BJURÖ / BILDBYRÅN
 Foto: ANDERS BJURÖ / BILDBYRÅN

Växjöstjärnan drömmer om OS

Publicerad

Han ligger tvåa i SHL:s målvaktsliga och är enligt Kvällspostens hockeykrönikör Elisabeth Lindbäck given i Sveriges OS-trupp.

Själv ser han en lyckad vinter som ett måste för att säkra platsen i blågult.

– Att få åka hade varit en fantastisk bonus, säger Växjö Lakers Viktor Fasth.

En väldigt lugn målvakt blickar framåt mot vad som så här långt är omskrivet som ett väldigt kontroversiellt OS.

Det har exempelvis talats om att den franska truppen skulle bojkotta OS i Sydkorea på grund av den politiska situationen. Vinter-OS äger nämligen rum bara 8 mil från den nordkoreanska gränsen. Nordkorea har återkommande skjutit upp robotar och genomfört kärnvapentest vilket skapat en orolig politisk situation där inte minst USA och Donald Trump gett sig in i debatten.

Julmarknad i Växjö kan bli OS i Sydkorea

Men Internationella olympiska kommittén (IOK) har tonat ned oron kring säkerheten.

– Det finns inte ens en tillstymmelse till att det skulle finnas några hot mot säkerheten kring OS med anknytning till spänningarna mellan Nordkorea och andra länder, har ordförande Thomas Bach sagt.

Hemma i Växjö har Viktor Fasth laddat om för SHL-omstarten med julmarknad i Huseby utanför Växjö.

– Det var lite svårt att känna julstämningen så här tidigt, men de hade bara sin marknad den 11-19 så vad gör man inte.

Men någonstans i bakhuvudet finns drömmen om OS.

Fyra gånger har målvakten spelat VM, men aldrig OS.

– Jag är inte given, utan måste prestera bra i min klubb för att få chansen. Det hade varit en fantastisk bonus, säger han.

Aldrig testat bandy

Vägen till den blågula truppen går via Växjö Lakers – som en fjärdedel in i säsongen leder SHL.

– Det har gått bra. Vi började lite svajigt men lyckades ändå vinna matcherna och sedan tycker jag att det bara har gått bättre och bättre. Vi har ofta även lyckats vinna de matcher vi inte har spelat bra i. Jag tror att det kommer från att vi har en bra och bred trupp där många unga spelare har trätt fram men där också äldre spelare levererar och där nya spelare träder fram när andra är skadade.

Fasth är uppvuxen i bandymeckat Vänersborg där hans pappa, som spelade både bandy och hockey, när Viktor var ung var involverad i hockeyklubben Tvåstad Cobras.

– Själv har jag faktiskt inte ens testat på bandy. Det var hockey för hela slanten.

Och tur är väl det.

– Det hade varit enormt häftigt att åka på OS, en dröm som går i uppfyllelse, det är det största man kan vara med om som idrottare.

Relaterade ämnen
Martin Hardenberger
Martin Hardenberger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag