Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oväntade hjälten: ”Det största jag nånsin gjort”

Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

VÄXJÖ. Heta känslor, tuffa tacklingar – och ett förlängningsdrama. 

Visst blev det nerver i överflöd när finalserien rullade vidare under måndagskvällen.

Stor hjälte blev Hardy Häman Aktell när han sköt segern till Växjö Lakers.

– Otroligt. Det är det största jag gjort i min karriär, säger han.

Inför måndagens andra SM-final underströk Rögle gång på gång betydelsen av att komma ut hårt och sätta tonen mot Växjö Lakers.

Så blev det också.

Ängelholmarna vevade i gång lagmaskinen från start och skapade de flesta och bästa målchanserna under matchens första period.

Utdelningen kom redan efter drygt fyra minuter. Växjöbacken Christian Folin klev upp för högt när han tryckte till Leon Bristedt - vilket ledde till ett två-mot-ett-läge för Rögle. 

Anton Bengtsson skickade pucken vidare till Adam Tambellini, som tryckte in 1-0-målet.

Till en början inleddes mittperioden där den första avslutades. Rögle var piggare och bättre – trots att Moritz Seider tog en tidig utvisning.

”Skulle behöva vinna mer puckar”

Men som så många gånger förr lyckades Växjö både vaska fram en ny växel och skjuta in en kvitteringspuck. 

Fullträffen signerades Emil Pettersson, som annars haft ett målmässigt tungt slutspel. Pettersson blev mer eller mindre helt frispelad av Christian Folin – som därmed fick skön revansch för sitt misstag i den första perioden. 

Å andra sidan har Rögle en Leon Bristedt som hittat tillbaka till storformen. Och han tänkte knappast ta pausvila i likaläge.

Skåningarna fick sitt första powerplay med drygt fem minuter kvar på mittperioden och då dröjde det bara några enstaka sekunder, sedan snappade Bristedt upp en puckretur från Erik Källgren, fintade och satte 2-1

Växjö ilska – trots kvitteringsmålet

Men den där ledningen stod sig inte länge.

Efter bara tre och en halv minut hittade Brendan Gaunce till Pontus Holmberg, som sköt en kvitteringspuck som inte såg helt otagbar ut för Christoffer Rifalk.

Målet föranleddes av en tuff tackling från Erlend Lesund mot just Gaunce, där Växjöspelarna högt och vilt skrek efter ett matchstraff. Men domarnas bestraffning stannade vid en 2+10.

– Jag köper en 2+10 i det läget, absolut. Helt klart kommer Lesund högt i den situationen på Gaunce, säger C More-experten Sanny Lindstörm.

Finalmatchen utvecklades till ett ställningskrig efter kvitteringsmålet, där ingen lyckades koppla ett grepp om bataljen.

Närmast ett ledningsmål kom emellertid Rögle, när Anton Bengtsson dundrade upp en puck i ribban. 

Vann efter förlängning – två segrar från guld  

Det krävdes till sist förlängning för att avgöra måndagens andra finalmöte.

Väl där klev Hardy Häman Aktell fram och sköt vinsten till Växjö Lakers.

Hans andra mål under årets slutspel. 

– Otrolig lättnad, jätteskönt. Jag fick en bra passning och försökte få igenom den, sen ser jag att den sitter, säger han och fortsätter:

– Vi har varit starka hela året, vi ger aldrig upp utan fortsätter trycka på. Det är så klart en jättebra sits vi har satt oss i, men det är ett par matcher kvar. Det är tufft att komma dit (till Ängelholm), men förhoppningsvis kan vi ge dem en bra match och vinna.

Hur stort är det att göra mål i en SM-final?

– Otroligt, det är det största jag gjort i min karriär.

Finalserien fortsätter på torsdag och lördag. Då vänder matcherna ner till nordvästra Skåne, med Rögle som hemmalag.

Dubbla segrar där för Växjö, och klubbens tredje SM-guld är säkrat och klart.

TV: SE FLER NYHETER