Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Växjö tar guld efter historisk finalkross

Eric Martinsson Foto: JOHAN SVENSSON
Robert Rosén. Foto: JOHAN SVENSSON
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
1 / 7

Det blev aldrig ens spännande. 

Växjö Lakers knäckte Skellefteå med 5-0 och är svenska mästare. 

Med totalt 20-1 i målskillnad är Lakers den mest överlägsna vinnaren någonsin. 

– Det är fantastiskt! Jag kan inte be om mer, det går inte att bli bättre. Jag finner inga ord, säger 19-årige hjälte Elias Pettersson.

Till den här säsongen plockade Växjö Lakers in ett par riktigt starka namn i form av bland andra Elias Pettersson, Viktor Fasth och Janne Pesonen. De utgjorde spetsen på ett redan starkt lagbygge, något som de visade gång på gång under grundserien. 

Efter 52 matcher hade Växjö 116 poäng, 21 poäng mer än tvåan Djurgården. 

I kvartsfinalen mot Brynäs gick smålänningarna på sin enda plump i protokollet när de föll med 3-4 i den andra matchen. Annars har de varit helt omöjliga. 

Brynäs besegrades med 4-1 i matcher, semifinalmotståndet Malmö Redhawks med 4-0. 

 

LÄS MER: Elias hyllas: ”Lycka till – vi lär inte ses något mer” 

Elias Pettersson historisk i finalen

Finalserien mot Skellefteå var precis lika ospännande den. Växjö inledde med att förnedra Skellefteå med 7-0 och följde upp det med en 4-0-seger i match två. 

I den tredje finalmatchen släppte de in sitt första mål i finalserien, men vann trots det säkert med 4-1. 

I final nummer fyra öppnade Skellefteå starkt och Växjö såg en smula omtumlade ut i den första perioden. Men efter ett misstag från Oscar Möller vid egen blålinje så fick Elias Pettersson pucken och satte 1-0. Kort därefter kunde samma Pettersson sätta 2-0 och slå rekordet för flest gjorda poäng av en junior i slutspelssammanhang. 

Janne Pesonen avslutade den tredje perioden genom att stänka in 3-0. 

Växjö mest överlägset någonsin

I början av den tredje perioden prickade Robert Rosén in 4-0 för Växjö, vilket tog Lakers totala målskillnad i finalserien till 19-1 vilket gör dem till det mest överlägsna finallaget någonsin. 

De slår Skellefteås rekordnotering mot Färjestad 2014, då västerbottningarna hade totalt 20-3. 

Bert Robertsson hyllade de svenska mästarna efter matchen. 

– Det går inte att snacka bort. Vi möter ett lag som är helt enkelt bättre än oss på att göra mål och skydda sitt eget. Jag tycker de har en NHL-skicklighet på många spelare, det tror jag kommer krävas i framtiden för att bryta de defensiva strategier som finns, säger Robertsson. 

Eric Martinsson förvärrade dagen för Skellefteå med sitt 5-0-mål med nio minuter kvar. 

Elias Pettersson blev väntat utsedd till slutspelets bästa spelare. Många tycker nu att han är värd en plats i det svenska VM-laget.

– Nu ska jag njuta av det här.. vad ska jag säga? Spela i landslag är en ära så att blir jag uttagen så får vi se, men nu ska jag njuta av det här

Hur ska du fira då?

– Ja vad gör man, jag har aldrig vunnit SM-guld så… Jag vet inte vad jag ska göra men party blir det i alla fall.

Vad känner du just nu?

– Enorm lycka, det är det här vi har jobbat för hela året och nu är vi här så det är bara lycka just nu

Är det nåt särskilt du tänker på när du står här?

– Familjen, allt de har gjort. Mamma, pappa och min brorsa, det är de jag tänker på nu.

Fasth: ”Hade varit oförsvarbart”

På slutsignal samlades segerrusiga Växjöspelare på isen. 

– Det har varit en fantastisk säsong. Vi har vunnit i princip varje vecka hela tiden och levt med den här förväntningen. Vi ska vara otroligt stola, det är sällan man ser ett lag ha en sån här säsong, säger tränaren Sam Hallam till C More. 

– Vi har jobbat för det här sen sommarträningen i april förra året. Jag finner inga ord, det är fantastiskt, säger storstjärnan Elias Pettersson. 

Landslagsmålvakten Viktor Fasth missade de två första finalmatcherna på grund av en huvudskada. När han var tillbaka i match tre och fyra fick han acceptera en plats på bänken när reserven Viktor Andrén storspelade i mål.

 

LÄS MER: Guldhjälte kan lämna Växjö för rivalen – trots kontrakt. 

– När han spelar så här är det inte försvarbart att ta bort honom. Han gör en grym finalserie. Han gör det fantastiskt bra, säger en jublande glad Viktor Fasth.

– Det känns fantastiskt. Vi har jobbat så hårt under det här året och att få stå här med det ultimata kvittot att vi har gjort något bra. Jag är otroligt stolt över grabbarna. Det är lätt att prata om att man aldrig ska vara nöjda men vi har verkligen gjort det och alla har verkligen chippat in och gjort det jobb som krävs.

Var det det här du valde att flytta hem för?

– Det var det här man ville hem till. Det var det här jag hade i tankarna när jag signade med Växjö och det känns fantastiskt att stå här i dag nästan ett år senare.

Viktor Andrén släppte bara in ett mål i hela finalserien. Kanske hade det blivit fler om Elias Pettersson spelat hos motståndarna i stället.

Hur glad är du över att slippa möta Elias Pettersson?

– Möta!? Jag blir tillräckligt förnedrad på träningarna så jag tycker att det räcker, säger Andrén.

Står du också bara och njuter längst bak när han sätter fart?

– Ja men det är en fröjd för ögat att se honom, jag tycker det har funnits där hela året och det är extra kul att få vara så nära och lära känna killen bakom allt slit. Det har varit många stunder man varit förbannad på han för man blivit förnedrad men idag njuter man bara.

 

LÄS MER: Stjärnduon lämnar Skellefteå – guldhjälte återvänder.