Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Anses internt vara för bekväm och loj”

Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Det råder stor osäkerhet i SHL-klubbarna inför nästa säsong. Sportchefernas tid att förlänga avtalen är normalt sett under hösten, för att under vintern sätta i gång och värva. Men det råder just nu stopp. Någon gång kommer arbetet dock att inledas för att lägga framtidens pussel.

Kvällspostens Johan Svensson går nu igenom trupperna, tittar in i framtiden, och funderar kring hur sportchefen kan tänkas jobba med sin trupp.

Vad händer med de utgående kontrakten?

Kan någon lämna, trots ett kontrakt?

I dag är det Växjö Lakers som granskas inför framtiden.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Dessa kontrakt går ut

Viktor Fasth, målvakt - Håller en ganska hög nivå fortfarande, men det är ingen tvekan är att han är förbisprungen av Källgren. Här blir det definitivt en kostnadsfråga, hur Fasths kropp mår och vad marknaden kan erbjuda. Det går inte att säga här och nu vad som ska ske.

Erik Källgren, målvakt - Har haft en bra säsong och fin utvecklingskurva. Här har Växjö investerat tid och fått utdelning. Det finns ingen anledning att inte satsa vidare här. Han lär dessutom bara bli bättre. Lägg till att det inte lär handla om några monstersummor, vilket är en fördel i dessa tider.

Peter Andersson, back - Han fyller en roll, och har spelat på ett ganska billigt avtal under sina säsonger i Småland. Under de förutsättningarna känns det ganska givet att man har för avsikt att behålla Andersson. 

Tim Erixon, back - Kom hem efter nästan tio år i Nordamerika. Det gav förväntningar som Erixon i ärlighetens namn inte har uppfyllt. Är en okej SHL-back, men det har inte varit välinvesterade pengar för klubben, och han kommer av allt att döma inte att bli kvar.

Tim ErixonFoto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Teemu Eronen, back - Är en skadersättare som gjort det bra. Men han kommer inte att vara en spelare man bygger kring i framtiden. Klubben kommer nog inte ens ha råd att hålla kvar honom när Miika Koivisto åter är i spel.

Miika Koivisto, back - Kom in och stabiliserade upp försvaret som var ett rent haveri under förra hösten. Det har också kostat för Henrik Evertssons plånbok. Trots att det handlar om en världsmästare, så kommer plånboken av allt att döma säga stopp för en fortsättning efter denna säsong.

Ilari Melart, back - En otroligt positiv överraskning sett till den rollen han tog i laget förra säsongen. Nu har han haft problem med skador och nyligen återvänt. En stabil SHL-back, men det är också ett dyrt avtal. Här måste man värdera om det verkligen är värt det.

Linus Nässén, back - En utfyllnadsback som fortfarande är ung. Det kan definitivt vara någonting man väljer att köra vidare på, med tanke på prisbilden och att han förmodligen inte har speciellt hårda krav på att få en ledande roll i laget.

Marcus Davidsson, forward - Skulle ta ett steg och bli en NHL-spelare i Växjö Lakers. I sanningens namn har det blivit precis tvärtom. Det beror på att Davidsson haft problem med skador och han har hamnat i ett fack där det är bäst att han tittar på någonting annat nästa säsong.

Jakob Forsbacka Karlsson, forward - En prestigevärvning inför förra säsongen, som också kostat, men som inte smakat lika bra. Anses internt säkerligen vara alldeles för bekväm och loj. Har en oerhörd verktygslåda, men det finns inte en chans i världen att han blir kvar, om han inte superlevererar de 40 sista matcherna i serien.

Jakob Forsbacka Karlsson.Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Erik Josefsson, forward - Kaptenen blir kvar, eller så lägger han av. Man vet var man har varandra och vill Josefsson, så vill Växjö. Det borde rimligtvis vara den enklaste förhandlingen inför framtiden. Ett kontrakt till har han nog i sig.

Martin Lundberg, forward - VM-spelare som värvades hem från Nordamerika framför ögonen på Skellefteå. En oerhört bra karaktär som stämplar in varje dag. Har gått ner i lön rätt mycket under tiden, och visst, tilll rätt prisbild så kanske man kör vidare.

Ludvig Nilsson, forward - Får sina tio-tolv minuter varje match, men har hamnat i ett fack i en fjärdekedja. Förmodligen inte vad Nilsson själv vill, och han ser sig nog om efter någonting annat.

Emil Pettersson, forward - Snackades om att han var på väg bort, men han är den som levererat bäst offensivt i laget denna säsongen. Det är förvisso ett dyrt kontrakt, men det är en spelare i helt rätt ålder som har väldigt mycket i sig. Kan man bara hitta en vettig lösning, så borde man kunna köra på.

Marcus Sylvegård, forward - Har gjort det bra under hösten, även om det inte riktigt sprakat i poängprotokollet. Inte alls omöjligt att man vill köra vidare med ett nytt tvåårskontrakt som nog blir relativt billigt. Men kanske pappa lockar lite hemma i Malmö också.

Fredrik Karlström, forward (Lån åter) - Återvänder till Dallas Stars.

Jack Drury, forward - Har inget kontrakt med Carolina, men det blir ett kontrakt där nästa säsong.

Kommentar utgående kontrakt

”Många kontrakt går ut. Så det finns stora möjligheter för Henrik Evertsson att hålla ner kostnaderna inför nästa säsong. Flera dyra avtal löper ut 30 april och under rådande förutsättningar är det väldigt bra. Det prioriterade lär vara att titta över så man säkrar upp någon av målvakterna inför nästa säsong, när man väl kan börja skriva kontrakt. Annars så kan man nog sitta ganska lugnt. Det finns ingen spelare det riktigt brinner för att man måste signa upp, med hänsyn till konkurrens från andra klubbar i SHL. ”

Spelare med kontrakt

Hardy Häman Aktell, back

Joel Persson, back

Juuso Vainio, back

Emil Forslund, forward

Richard Gynge, forward

Pontus Holmberg, forward

Robert Rosén forward

Joel Persson.Foto: Johan Svensson

Kommentar:

Endast sju spelare har kontrakt. Det är egentligen alldeles för lite i det här läget. Under normala förutsättningar hade man varit på gång med ett par tre förlängningar av avtal så här dags på året. Det positiva är att endast tre riktigt dyra kontrakt går att finna. Det handlar om Perssons, Gynges och Roséns kontrakt som är topplöner i SHL.

Juniorer som är aktuella att få kontrakt

Victor Stjernborg, forward

Kommentar: 

Stjernborg, som ursprungligen är från Skåne, har kommit till Växjö för att ta en stor roll och det är en stor talang som, trots ung ålder är bäst i J20-laget och redan har fått spela A-lagsmatcher. Han är en center man lär bygga kring inom ett par år.

Dessa spelare kan lämna trots kontrakt

Hardy Häman Aktell, back

Pontus Holmberg, forward

Kommentar: 

Det ska nog väldigt mycket till för att man ska tappa de här spelarna så här tidigt. Men är det några som ligger i riskzonen så är det väl dessa. De kommer troligtvis att spela i bättre ligor vad det lider, om utvecklingen fortsätter. Joel Persson kommer också göra det, men han har nyligen varit i väg. Rosén och Gynge har redan varit ute och har kommit hem för gott.

Sprickan mellan Tegnell och Löfven

”Kanske har man börjat tappa förtroende lite för Tegnell”

Stjärnmäklaren drogades med eter: ”Kunde ha dött”

Säkerhetsexperten: Så skyddas svenska miljonärerna i Marbella

Inger Nilsson drabbades av covid-19: ”Jag blev rädd”

”Min kropp är trött” • Så lever hon nu