Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Var trött, tung i huvudet och fick ofta matkoma"

Fredrik Händemark.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Fredrik Händemark.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Hockeyn har tagit honom från lilla Björbo, med 600 invånare, till Malmö. 

Möt Fredrik Händemark, den evige masen med en framvuxen liten skåning i sig. 

– När jag flyttade ner tänkte jag, kommer jag gå vilse nu, skrattar Malmös nya kapten som också berättar om känslorna efter tunga sjukdomsbeskeden, Rögles förändring och matrevolutionen.  

När Erik Forssell plötsligt tvingades ta timeout efter att hans dotter drabbats av cancer fick Fredrik Händemark, 24, ta över kaptenskapet. 

– Det är en grymt stor ära. Som liten såg jag mycket på elitserien och alla profiler och stora spelare som var kaptener, nu är jag där själv. Det är stort, konstaterar han. 

– Men jag försöker att inte göra något annorlunda bara för att jag är kapten, förhoppningsvis har jag blivit det för att jag är som jag är. 

Är du bra på domarsnacket under matcherna? 

– Det blir bättre för varje match men det är något jag kan förbättra. Jag ligger lite i lä mot de äldre som varit kaptener ett par år. De har redan en etablerad relation med domarna. 

Händemark: "Fan va tragiskt" 

Det tragiska beskedet om kaptenens dotters cancer fick spelarna via WhatsApp berättar Händemark. 

– Han skrev ett meddelande till oss där. Det kom som en chock. Man tänkte, fan va tragiskt, att ett litet barn ska ha cancer. Det var tufft. 

– Sedan är Forssell viktig och go att ha i laget. Det är vår kapten. Dessutom kom det tätt inpå Jeppe. Jag saknar båda. 

Känner du att det har påverkat er i laget? 

– Det tror jag det har. Det är två stora grejer som man inte bara kan städa bort. Sedan får vi påverka det vi kan och vinna matcher, det mår dem bra av också. Vi har ändå hållit bra fokus men det går inte att sticka under stol med att det har påverkat. 

– Två på samma säsong, vad är oddsen på det? Jag tänker på dem ofta. 

Familjen kvar i Björbo

Fredrik Händemarks hockeyresa har tagit honom från lilla Björbo i dalarna till Malmö, via Leksand.  

– Det är en liten by med 600 invånare fem mil från Leksand. Det är sjukt litet, där finns en pizzeria och en ishall. Morsan och farsan bor kvar där med mina bröder, det är bara jag som flyttat hemifrån. 

– När jag flyttade ner tänkte jag på hur det skulle gå. Kommer jag gå vilse? Men redan från första stund älskade jag staden och trivdes direkt. Malmö är riktigt fint. 

Är du skåning nu då? 

– Jag kommer alltid vara mas men det har vuxit fram en liten skåning i mig. 

"Lätt att snacka...men nu måste vi börja ta poäng"

När SHL drar i gång igen efter landslagsuppehållet vankas det Skånederby i Ängelholm. 

– Det ska bli sjukt roligt med derby. Det är så kompakt i deras hall, så högljutt. 

Rögle har förändrats en hel del sedan senaste derbyna… 

– Ja, det känns som att de är med målmässigt varje match. Vad jag har hört och läst så jobbar de hårdare och krigar för varandra. Gör man inte jobbet så får man inte vara med, oavsett vad man heter. Det är där det allt börjar.  

Malmö ligger på åttonde plats i tabellen, två poäng upp till topp sex, men med färre matcher spelade än flera av topplagen. 

– Vi har spelat bra men har inte fått med oss resultaten så ofta. Det är lätt att snacka att man spelar bra men nu drar det ihop sig och vi måste börja ta poäng. Vi vill vara högre upp i tabellen. Det skulle vara härligt att börja med en derbyvinst. 

– Vi snackar om att göra mer mål och det är ett ansvar jag har. Jag har gjort för lite. Det är lika stort ansvar att hänga dit pucken när man har en målchans som när man gör ett misstag och släpper in ett mål. Jag har haft otroligt mycket chanser i år, mycket mer än förra året, men pucken har inte velat gå in lika frekvent. Det ska bli ändring på det.

Inget hälsofreak - men noggrann 

Något det redan har blivit ändring på för Fredrik Händemark är kosthållningen. En rätt rejäl förändring också. 

– Jag är inget hälsofreak men jag är noggrann med maten. Kroppen är vårt verktyg och maten har stor betydelse. Jag har verkligen känt skillnad från hockeygymnasiet där jag fick andra matråd och åt mycket pasta, vitt bröd och drack mängder med mjölk. Jag var trött, tung i huvudet och fick ofta ”matkoma”. 

– Nu har jag tagit bort mycket av det och känner mig klarare i både huvudet och kroppen och allmänt bättre hälsa. Det är många som underskattar hur rätt kost kan förhindra skador och hur sliten man blir efter en match. Hur ont man får i leder och så. 

Är du matintresserad också? 

– Ja, jag lagar middag varje dag och provar nya recept. Googlar inspiration men det har blivit sjukt mycket kyckling på slutet. Jag äter nog det för ofta men kroppen mår bra av det. 

Men om du som du tidigare berättat bjöd laget på en rawfood-tårta när du fyllde år – får man inte räkna med att bli kallad hälsofreak då? 

– Jo, verkligen. Jag tänkte inte så mycket på hur det skulle bli, men det blev katastrof. Som en torr lingongrova, ja. Men det var sista gången, nu senaste köpte jag två riktigt rejäla prinsesstårtor. 

Vad äter du i jul? 

– Det blir klassiskt julbord. Mamma och pappa och mina bröder kommer ner. På julen får man fuska lite och unna sig. Det blir real stuff.