Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Lite känsligt – han ska inte lägga sig i”

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Om man ska förknippa dagens Malmö Redhawks med ett familjenamn så blir det Sylvegård.

Patrik är sportchef, Marcus kom upp i a-laget för tre år sedan och nu är den förlorade sonen äntligen tillbaka.

– Jag ser att Malmö har något stort på gång, säger Emil Sylvegård.

Det tog sju år, men nu är 25-åringen åter i Sylvegård-land.

– Tillbaka till rötterna där allt började och där hjärtat finns. Det är klart att jag känner något extra för Malmö. Sedan jag lämnade för sju år sen har jag alltid haft som mål att komma tillbaka någon gång i karriären, säger Emil Sylvegård.

Han kommer närmast från två säsonger i Linköping och dessförinnan två säsonger i Luleå. När frågan kom från Redhawks var det enkelt att tacka ja.

– Jag ser att Malmö har något stort på gång. Man har varit i semifinal två år i rad och gjort det jäkligt bra. Men jag vet själv hur Malmö är, de är inte nöjda, de vill ta nästa steg. Det är att gå till final och väl där vill man vinna, säger Sylvegård.

– Vi har en jäkligt bra chans att göra det med laget vi har i år. Vi har fått in (Konstantin) Komarek, vi har tre danskar, men alla är svensktalande. Det har underlättat för att komma ihop som ett bra lag, det är en grym fördel.

 

FÅ BÄST KOLL! Alla nyheter om Malmö Redhawks – direkt i Messenger 

”Det är alltid lite känsligt”

I laget spelar även den sex år yngre brodern Marcus Sylvegård och den förre guldhjälten med Malmö, Patrik Sylvegård, är sportchef.

– Det där är alltid lite känsligt, säger Emil Sylvegård om att ha sin pappa som chef.

Är det honom du löneförhandlar med?

– Nej, det gjorde jag med (Mathias) Tjärnqvist, den assisterande sportchefen. Sen har jag pratat mest med tränarna, det är de som bestämmer över mig. Han (Patrik) ska inte lägga sig i så mycket.

Utanför isen får han dock komma närmare inpå familjen.

– Nu får man även umgås med brorsan varje dag, det är inte alla som får det. I Linköping var bröderna Olimb i den sitsen, nu är jag och ”Mackan” det. När det gäller oss blir det både en sorts konkurrens samtidigt som vi vill hjälpa varandra att bli bättre.

Ser ni er i samma kedja?

– Det får tränarna avgöra, men något byte eller några matcher lär det bli åtminstone. Det hade varit roligt. I och med att han är så pass mycket yngre har vi inte spelat ihop förut, det blir en ny erfarenhet.

 

LÄS MER: Betyg på alla SHL-spelare – hockeymagasinet finns ute i butik. 

Ovanlig spelartyp

Var Emil Sylvegård än har spelat har han gjort sig till en publikfavorit på hemmaplan och en pina på bortaplan. Det är så hans spelstil ser ut.

Själv vill han inte ha det på något annat sätt.

– Det är min roll att smälla på, tacklas och vara jobbig att möta. Ge laget energi och ta energi från de andra, trashtalka och allt vad det heter. Det är något jag älskar. Det är roligt när man märker att de andra blir tjuriga av det. Det är en sån spelare jag tycker Malmö har saknat, säger han.

Är det inte lite så att hela SHL saknar det?

– Så är det. Jag ska inte säga att den rollen håller på att dö ut helt, men det var flera såna spelare förut. Det är mer sällsynt. Därför tycker jag det är viktigare att jag står för det jag gör, jag blir lite mer attraktiv på marknaden då och för laget. Men några fler tycker jag det borde vara.

Hur brukar du tänka på isen?

– Jag försöker vara i motståndarnas och målvaktens huvud. Stå där och skratta lite. Jag vet att jag gjort mig ett namn av att vara en sån spelare, men det gäller att hålla det på rätt nivå. De brukar störa sig på mig ändå.

Emil Sylvegård

Ålder: 25 år

Längd: 188

Vikt: 98 kg

Skjuter: Vänster

Klubbar i karriären: Malmö Redhawks (2008–11), Drummondville Voltigeurs (2011–12), Regina Pats (2012–13), IK Oskarshamn (2013–14), Luleå och Asplöven (2014–16), Linköping (2016–2018), Malmö Redhawks (2018–)

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!